Micro

20
11

Επιθυμίες και πραγματικότητες

Το τι ακριβώς συνέβη στην εκλογή του ηγέτη τού υπό ανασυγκρότηση κέντρου, θα μπορούσε κάποιος να το συμπεράνει παρακολουθώντας τις αντιδράσεις πολιτικών σχολιαστών και αναλυτών που πρόσκεινται στη ΝΔ. Όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα μπορέσει να καταλάβει εύκολα αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Στέκουν απέναντί τους διχασμένοι, καθώς δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ.
13
11

Μικρό σημείωμα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στο νέο φορέα

Γέρος και Μητσοτάκης, Αντρέας και Μαύρος, Άκης και Σημίτης, Γιώργος και Βενιζέλος και τώρα Φώφη και Ανδρουλάκης είναι ντουέτα στην ιστορία του ιδιότυπου ελληνικού σοσιαλιστικού και κεντρώου υποδείγματος που δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα αντανάκλαση της κραταιάς ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτό ισχύει ακόμα.
06
11

Δικαιοσύνη: τυφλή στο κοινό περί δικαίου αίσθημα;

Η Ηριάννα και ο Περικλής θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές. Γιατί κάποιοι δικαστές έκριναν ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη και ότι δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Λες και δεν είναι ανεπανόρθωτη η βλάβη για έναν νέο άνθρωπο, με όνειρα και σχέδια για τη ζωή του, το να σύρεται από κελί σε δικαστική αίθουσα και πάλι πίσω και να στιγματίζεται ως αιμοβόρος τρομοκράτης, χωρίς πραγματικά στοιχεία. Κι αυτό, πέρα από την αδιανόητη ποινικοποίηση της κοινωνικής συναναστροφής ή της ερωτικής σχέσης. Λες και δεν είναι ο στιγματισμός ένα στοιχείο που οφείλει να λάβει υπόψη του ένας δικαστής που κρίνει με βάση όχι μόνο τη στενή και ψυχρή ερμηνεία του γράμματος του νόμου, αλλά και με τη συνείδησή του.
31
10

Ερώτηση της Αννέτας Καββαδία για τη θέσπιση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

Ενόψει των αλλαγών που η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σκοπεύει να συμπεριλάβει ρυθμίσεις που να αφορούν τη θέσπιση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού;
30
10

Χιλιάδες βέβηλοι

«Ο πατέρας μου έλεγε ωραίες ιστορίες, μ’ ένα τρόπο έκανε όλες τις ιστορίες ωραίες, μάλλον γιατί ήθελε στο τέλος να μένει πάντα ένα θετικό μήνυμα. Έλεγε ιστορίες από την αντίσταση στα βουνά και στα χωριά, ιστορίες από την Ικαρία, ιστορίες από εσωτερική του μετανάστευση και την παρανομία στη μεγάλη πόλη. Ιστορίες από τη Μακρόνησο δεν έλεγε. Ίσως γιατί συμπύκνωνε την ήττα! Όταν κάποια στιγμή την επισκέφθηκα, για ώρες είχα έναν κόμπο το λαιμό. Την επόμενη φορά που τον είδα, μου βγήκε μία μόνο ερώτηση: “Πώς το άντεξες!” Τότε, ήρεμα, μου είπε: “Κοίτα, είχα μάθει μια τεχνική να σπάω με το μυστρί σωστά τα τούβλα στη μέση. Καθόμουν σε μια γωνιά και μέρες ολόκληρες έσπαγα τούβλα. Τακ, τακ, τακ…” Από τότε μιλάω ψιθυριστά, όταν μιλάω για τη Μακρόνησο.»
27
10

Στη Γένοβα το 2001 διαδηλωτές υπέστησαν βασανιστήρια: Καταδίκη της Ιταλίας από το Ευρ. Δικαστήριο, 16 χρόνια μετά!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το ιταλικό κράτος, αναγνωρίζοντας ότι κατά την διεξαγωγή της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Γένοβα, τον Ιούλιο του 2001, όταν σκοτώθηκε από αστυνομικούς ο Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτές που προσήχθησαν στο στρατόπεδο Μπολτζανέτο, υπέστησαν βασανιστήρια.
25
10

Καλύτερα τσογλάνι παρά Ελύτης (ή/ και μπάτσος)

Το χώμα της Μακρονήσου δεν είναι στέρεο. Επίσης, δεν ήταν ποτέ, δεν είναι τώρα, ούτε θα είναι ποτέ «ανέγγιχτο». Και ευτυχώς. Μη σώσει να είναι. Ας σκύψουμε να το αγγίξουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερη βεβήλωση, όχι λιγότερη.
24
10

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά ανήθικες οι προσφυγές πρώην βουλευτών για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» σχετικά με προσφυγές πρώην βουλευτών
23
10

Η Ηριάννα και ο Περικλής στο σπιράλ της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»

Δεν έχει νόημα να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να απορριφθεί και η δεύτερη αίτηση αναστολής της προφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, αγνοώντας ότι η δικαστική κρίση δεν είναι κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά αποστειρωμένη, αλλά εγγράφεται σ’ έναν νοηματικό χώρο στον οποίο ενεπλάκησαν τα δύο νεαρά άτομα ήδη από τη στιγμή της σύλληψής τους. Και αυτός ο νοηματικός χώρος έχει ως άξονα -και συνάμα νομιμοποιητικό λόγο- την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενόψει της οποίας υποχωρεί και αυτό το ίδιο το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι ο κατηγορούμενος να κριθεί τελεσίδικα ένοχος.