Micro

08
12

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το «σπάταλο Δημόσιο»

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον καθημερινό Τύποi, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, είχε εκχωρήσει από το 2011 τον πλήρη έλεγχο του λογιστηρίου και των οικονομικών υπηρεσιών του σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία, όλως... τυχαίως, ανήκει στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υποθέσεων του Δήμου Περιστερίου Αλέξη Σταυρούλια. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, κατά την περίοδο 2011-2015, η συγκεκριμένη εταιρεία εισέπραξε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την παροχή υπηρεσιών ποσό που προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι εξόχως αποκαλυπτικά, αφού έχουν εντοπιστεί από υπερκοστολογήσεις και φωτογραφικές συμβάσεις μέχρι και... διάθεση κονδυλίων για αυτοδιοικητικές εκλογές!
08
12

Έμφυλα και νομαδικά υποκείμενα στο όριο

Όσα περιγράφονται στο «Η ζωή χωρίς εμένα» αποτελούν κοινό τόπο των μαζικών ή λιγότερο μαζικών πολιτικών σχηματισμών, όχι μόνο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ή της αναρχίας. Η κομματική ζωή, η συλλογική δράση, η εξέλιξη των προσώπων μέσα σε συλλογικότητες και οι δυνατότητές τους να βιώνουν την ταυτότητά τους και να διεκδικούν την επιθυμία τους, αλλά και τα περιθώρια της ίδιας της πολιτικής δράσης και συμμετοχής τους περιορίζονται από πατριαρχικές δομές, παραδοσιακές εννοιολογήσεις της «αρρενωπότητας» και της «θηλυκότητας», από την ιεράρχηση του δίπολου «αρσενικό/θηλυκό» και τα πρότυπα συμπεριφοράς που αυτό επιβάλλει. Η ίδια η γλώσσα (που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην ανάλυση της Μαρινούδη) επιβάλλει συμπεριφορές και τρόπους, που συνήθως δύσκολα μπορεί να υπερβεί κανείς. Η πολιτικοποίηση αυτών των ζητημάτων αποτελεί διαρκές ζητούμενο.
03
12

Το άλλο Πολυτεχνείο

Ηταν 6 το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 1944. Επί ένα τρίωρο, ο χώρος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε μετατραπεί σε ορμητήριο του ΕΛΑΣ της Σπουδάζουσας, με στόχο το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας που στεγαζόταν τότε στο απέναντι κτίριο, στη συμβολή των οδών Σουρνάρα και Πατησίων. Ενα βρετανικό τανκ γκρέμισε την κεντρική πύλη του ιδρύματος, ανοίγοντας δρόμο στη μονάδα των αλεξιπτωτιστών που είχε επιφορτιστεί με την εκκαθάριση του χώρου.
01
12

Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου ως επικοινωνιακό βαρελότο;

Αυτές τις μέρες αρχίζει σιγά σιγά να ξεφυλλίζεται στον δημόσιο χώρο ένα ιδιότυπο βιβλίο. Το εξώφυλλό του λέει «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου», όμως εμείς ακόμη δεν ξέρουμε τον συγγραφέα ή τον εκδότη του, αλλά και για τον τίτλο του ακόμη δεν είμαστε σίγουροι. Και για το περιεχόμενο, μόνο γενικόλογες εξαγγελίες γνωρίζουμε. Αλλά και κάποιες ανησυχητικές λεπτομέρειες…
30
11

Οι γυναίκες φέρνουν το θαύμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες-ηρωίδες του ο Οικονόμου. Σε μια σύλληψη που καταφάσκει στον παραδοσιακό γυναικείο ρόλο –της γυναίκας που φροντίζει, που συμπαραστέκεται, που φέρνει τη λύτρωση αλλά και τη συναίνεση και την αγάπη– οι ίδιες οι ηρωίδες του ανοίγονται σε μια πλουσιότερη γκάμα αναλαμβάνοντας όλες τις πολυπλοκότητες και τους σύνθετους ρόλους της σύγχρονης εποχής, από τον παραδοσιακό ρόλο της αφοσιωμένης συντρόφου και κόρης μέχρι ηρωίδες με «αποκλίνουσα» σεξουαλικότητα ή ακόμη και ρευστό φύλο. Επιβεβαιώνοντας και πάλι την αίσθηση πως στη γραφή του Οικονόμου βρίσκει κανείς μια ευτυχή συνύπαρξη στοιχείων εντελώς παραδοσιακών με υλικό απολύτως σύγχρονο.
24
11

Ένα ακόμα δυσάρεστο επεισόδιο στο σίριαλ του ΚΕΕΛΠΝΟ (βίντεο)

Η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα -Κρεμαστινού, στην εξέταση της από την Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία, αρχικά δήλωνε πως δεν ξέρει τίποτα για τις χορηγίες και τις προσλήψεις 23 ατόμων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, επί υπουργίας Αδ.Γεωργιάδη, όμως η Α. Καββαδία της παρουσίασε υπηρεσιακά έγγραφα προς την ίδια που την εμφανίζουν όχι μόνο να ξέρει το θέμα αλλά να έχει δώσει και σχετικές οδηγίες. Όσο για τις αδιαφανείς διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ η πρώην πρόεδρος του, δήλωσε ότι αρνείται να πει οτιδήποτε καθώς για αυτό το θέμα διεξάγεται έρευνα από τον εισαγγελέα- έρευνα που αφορά το που και το πως δίνονταν τα χρήματα, επί των ημερών της, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, χωρίς κριτήρια και πάντα προς συγκεκριμένους ομίλους ΜΜΕ.
22
11

Κλίμα από Βρυξέλλες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗΣΥ κατηγορώντας τους για υποκρισία, όταν μιλούν για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης λόγω του σπάταλου κράτους εφόσον «τα δύο αυτά κόμματα τα 40 τελευταία χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη φοροδιαφυγή». «Το κυρίαρχο ζήτημα, όμως, που έχει να κάνει με τα Paradise Papers» πρόσθεσε «δεν είναι οι παράνομες πράξεις φοροδιαφυγής, που σίγουρα είναι πολλές και σημαντικές, αλλά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσό από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια βρίσκεται εκεί νόμιμα. Άρα, ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν, είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις».
20
11

Επιθυμίες και πραγματικότητες

Το τι ακριβώς συνέβη στην εκλογή του ηγέτη τού υπό ανασυγκρότηση κέντρου, θα μπορούσε κάποιος να το συμπεράνει παρακολουθώντας τις αντιδράσεις πολιτικών σχολιαστών και αναλυτών που πρόσκεινται στη ΝΔ. Όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα μπορέσει να καταλάβει εύκολα αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Στέκουν απέναντί τους διχασμένοι, καθώς δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ.