Μεταφράσεις

22
12

Νιλ Φόκνερ: Το νόημα των Χριστουγέννων

Αρχικά, τα Χριστούγεννα δεν ήταν χριστιανική γιορτή. Η Εκκλησία τα "κατέλαβε" τον 4ο αι. μ.Χ., όταν ο Χριστιανισμός είχε γίνει η επίσημη κρατική θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η εγκόλπωση αποτελούσε μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τον αργό και δόλιο εκχριστιανισμό, μέσα από μαζική μεταστροφή, της παραδοσιακής παγανιστικής πρακτικής. Ο ίδιος ο Χριστιανισμός ήταν η εφεύρεση του Απόστολου Παύλου στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια επισημοποιήθηκε από τους Ευαγγελιστές (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης) στα τέλη εκείνου του αιώνα. Τα επόμενα 200 περίπου χρόνια, η Εκκλησία διείσδυε στα κοινωνικά "χαμόκλαδα" της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στοχεύοντας κυρίως τους φτωχούς και στρατολογώντας όποιον προσχωρούσε. Στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., ήταν ο μόνος και ο μεγαλύτερος θρησκευτικός οργανισμός στην Αυτοκρατορία και η απόφαση του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου να τη νομιμοποιήσει και να σφυρηλατήσει μια συμμαχία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας ήταν μια λαμπρή επίδειξη ρεαλπολιτίκ. Δημιούργησε εκείνο το συνδυασμό στρατιωτικής και ιδεολογικής εξουσίας που θα αποτελούσε τη βάση του δυτικού μεσαιωνικού πολιτισμού. Ο Ιησούς, παρεμπιπτόντως, ήταν Εβραίος θρησκευτικός δάσκαλος των αρχών του 1ου αιώνα μ.Χ. Δεν ισχυρίστηκε ότι ήταν θεός και στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να έχει ισχυριστεί κάτι τόσο βλάσφημο δίχως να καταστρέψει κάθε πιθανότητα να δημιουργήσει μαζική βάση οπαδών. Μάλλον, ήταν συστατικό στον αυξανόμενο βρασμό του πολιτικο-θρησκευτικού ριζοσπαστισμού που τελικά εξερράγη στην αντιμπεριαλιστική επανάσταση στην Παλαιστίνη μεταξύ 66 και 73 μ.Χ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
20
10

«Το μόνο θλιβερό με τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ είναι ότι δεν θα τιμωρηθεί ποτέ για τα εγκλήματά του»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπους, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών από επιπλοκές του COVID-19, είχε εντελώς διαφορετική αύρα, αποπνέοντας ήρεμη αξιοπρέπεια, σκεπτόμενη λογική και ηρεμία. Ωστόσο, ήταν επίσης ένας εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. (...) Ο Μπους του ζήτησε να είναι αυτός που θα επιχειρηματολογούσε υπέρ του πολέμου στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), και στις 5 Φεβρουαρίου 2003, ο Πάουελ εκφώνησε μια ομιλία εβδομήντα έξι λεπτών στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε κίνδυνο για τον κόσμο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να εισβάλουν στο Ιράκ και να τον εξοντώσουν. Ο Πάουελ σε στιγμές έδειχνε να νιώθει άβολα ενώ το έκανε αυτό, και αργότερα δήλωσε στην Μπάρμπαρα Γουόλτερς σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ήταν "οδυνηρή" γι' αυτόν εκείνη η ομιλία. Το 2011 δήλωσε ότι ο πόλεμος θα ήταν μια "κηλίδα στο μητρώο του". Έχει δίκιο. Επειδή ο Πάουελ ήταν αυτός που ήταν, η ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη έπεισε πολλούς - πιθανότατα εκατομμύρια - Αμερικανούς να υποστηρίξουν τον πόλεμο. Ένα μεγάλο τμήμα των σχολιαστών της Ουάσιγκτον που ήταν αμφίθυμο για τον πόλεμο συνθηκολόγησε μετά την ομιλία. Στοιχεία από διάφορες μελέτες έδειξαν ότι το 10% των Αμερικανών, αφού είδαν την ομιλία του Πάουελ, μετακινήθηκαν από την αντίθεση στην υποστήριξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο αντίκτυπος ήταν ισχυρότερος μεταξύ των Δημοκρατικών. Η ομιλία προκάλεσε επίσης αύξηση κατά 30% στον αριθμό των ατόμων που πίστευαν λανθασμένα ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ του Σαντάμ Χουσεΐν και της Αλ Κάιντα.
01
10

Η ιστορία του πώς το Βερολίνο τα έβαλε με τις εταιρείες ιδιοκτήτριες ακινήτων και κέρδισε

Ανεξάρτητα από το αν το δημοψήφισμα θα πετύχει οριστικά ή όχι τον στόχο του, δηλαδή την κατάσχεση των διαμερισμάτων των μεγαλοϊδιοκτητών, σίγουρα επέβαλε μια σημαντική ατζέντα. "Πριν, οι ιδιοκτήτριες εταιρείες μας αγνοούσαν και μας κορόιδευαν", δήλωσε η Katrin Schmidberger, τοπική υποψήφια των Πρασίνων του Βερολίνου. "Τώρα, μας μιλούν". Η υπόλοιπη Ευρώπη - τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι ιδιοκτήτες - παρακολουθούν προσεκτικά για να δουν αν παρόμοιες λύσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πόλεις που επίσης αντιμετωπίζουν στεγαστική κρίση. "Αυτό που θα μπορούσε να πετύχει μια τέτοια νίκη είναι να μετατοπίσει τα γκολπόστ και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων παροχής στέγης, που να εφαρμόζονται στην πραγματικότητα από το κράτος και όχι από ιδιωτικές εταιρείες", δήλωσε ο δρ Alexander Vasudevan, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου The Autonomous City: A History of Urban Squatting, δήλωσε. "Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός καταλύτης για κάτι νέο". (...) Όπως και να εξελιχθεί το δημοψήφισμα τις επόμενες ημέρες και μήνες, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα μιας πραγματικά λαϊκής εκστρατείας που αποδεικνύει ότι η πόλη δεν θέλει να καθίσει με σταυρωμένα χέρια ενώ οι δυνάμεις της αγοράς προκαλούν τον όλεθρο και αναγκάζουν τους πιο ευάλωτους -μετανάστες, την εργατική τάξη και πολλούς μη Γερμανούς κατοίκους που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν- να φύγουν. Τουλάχιστον η πετυχημένη καμπάνια για το δημοψήφισμα θα προσφέρει κάτι που δεν έχουν πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα στη στέγη: ελπίδα.