Μεταφράσεις

10
09

Μάο Τσε-τουνγκ: Ενάντια στις ακραίες διακρίσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Καλώ τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαναστάτες διανοούμενους, τα φωτισμένα στοιχεία της αστικής τάξης και άλλες φωτισμένες προσωπικότητες όλων των χρωμάτων του κόσμου, λευκών, μαύρων, κίτρινων, καφέ κ.λπ. να ενωθούν για να αντιταχθούν στη φυλετική διάκριση που εφαρμόζει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς Νέγρους στον αγώνα τους ενάντια στη φυλετική διάκριση. Σε τελική ανάλυση, ένας εθνικός αγώνας είναι ζήτημα ταξικής πάλης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μόνο η αντιδραστική κυρίαρχη κλίκα μεταξύ των λευκών που καταπιέζει τον Νέγρο λαό. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσουν τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαναστάτες διανοούμενους και άλλα φωτισμένα άτομα που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λευκού λαού. Σήμερα, είναι η χούφτα των ιμπεριαλιστών, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υποστηρικτές τους, οι αντιδραστικοί σε διάφορες χώρες, που ασκούν καταπίεση, επιθετικότητα και εκφοβισμό εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθνών και των λαών του κόσμου. Αυτοί είναι η μειοψηφία και εμείς είμαστε η πλειοψηφία. Το πολύ-πολύ να αποτελούν λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των 3.000 εκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι, με την υποστήριξη περισσότερων από το ενενήντα τοις εκατό των λαών του κόσμου, ο δίκαιος αγώνας των Αμερικανών Νέγρων θα είναι σίγουρα νικηφόρος. Το σατανικό σύστημα της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού αναπτύχθηκε μαζί με την υποδούλωση των Νέγρων και το εμπόριο Νέγρων- σίγουρα θα φτάσει στο τέλος του με την πλήρη χειραφέτηση των μαύρων.
08
09

Κρις Χέτζες: Η αυτοκρατορία δε συγχωρεί

Η μυστική εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση της Σοβιετικής Ένωσης, κάνοντάς την να "αιμορραγεί όσο το δυνατόν περισσότερο και για όσο το δυνατόν περισσότερο", πραγματοποιήθηκε, όπως και ο εξοπλισμός των δυνάμεων των Κόντρα στη Νικαράγουα, σε μεγάλο βαθμό ανεπίσημα. Δεν υπήρχε, όσον αφορά την επίσημη Ουάσινγκτον, ένας τρόπος για να αποφευχθεί ο ανεπιθύμητος έλεγχος των μυστικών επιχειρήσεων που διενεργήθηκε από τις ακροάσεις της Επιτροπής Church τη δεκαετία του 1970, οι οποίες έφεραν στη δημοσιότητα τις τρεις δεκαετίες πραξικοπημάτων, δολοφονιών, εκβιασμών, εκφοβισμού, σκοτεινής προπαγάνδας και βασανιστηρίων που υποστήριζε η CIA. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε να χρηματοδοτήσει εξίσου με τις ΗΠΑ τους Αφγανούς αντάρτες. Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας έδωσε το έναυσμα για την άνοδο του Οσάμα μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα, η οποία πολέμησε με τους μουτζαχεντίν. Η κρυφή επιχείρηση, με επικεφαλής τον Μπρεζίνσκι, οργάνωσε μυστικές ομάδες δολοφόνων και παραστρατιωτικές μονάδες που πραγματοποιούσαν φονικές επιθέσεις σε θεωρούμενους εχθρούς σε όλο τον κόσμο. Εκπαίδευσε Αφγανούς μουτζαχεντίν στο Πακιστάν και στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας. Μετατόπισε το εμπόριο ηρωίνης, που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της εξέγερσης, από τη νοτιοανατολική Ασία στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν. (...) Αν η αυτοκρατορία ήταν ικανή για ενδοσκόπηση και συγχώρεση, θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το σπιράλ του θανάτου της. Αν η αυτοκρατορία διαλυόταν, όπως έκανε η βρετανική αυτοκρατορία, και υποχωρούσε για να επικεντρωθεί στα δεινά που ταλανίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το σπιράλ του θανάτου της. Όμως εκείνοι που χειρίζονται τους μοχλούς της αυτοκρατορίας είναι ανεξέλεγκτοι. Είναι κρυμμένοι από τη δημόσια θέα και πέρα από τον δημόσιο έλεγχο. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παίζουν το μεγάλο παιχνίδι, παίζοντας στα ζάρια ζωές και κρατική περιουσία. Περιμένω ότι θα είναι υπεύθυνοι και περιχαρείς για τους θανάτους ακόμη περισσότερων Αφγανών, διαβεβαιώνοντας τους εαυτούς τους ότι αξίζει τον κόπο, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι αγχόνες που στήνουν είναι για τους ίδιους.
01
09

Άντριου Κόκμπερν: Πώς ο στρατός των ΗΠΑ πλούτισε από το Αφγανιστάν

Κάθε φορά που ο αμερικανικός στρατός αποσύρεται από το πεδίο της μάχης, οι σχολιαστές εκτιμούν ότι η περίσταση μπορεί να σηματοδοτηθεί από μια ανάπαυλα από τους γιγαντιαίους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Μια ματιά στο ιστορικό αρχείο επιβεβαιώνει ότι αυτές οι ελπίδες είναι άστοχες. Από την Κορέα και μετά, η μείωση των δαπανών διήρκεσε λίγο περισσότερο από τις παρελάσεις για την επιστροφή των στρατευμάτων. Ακόμα και όταν η βασική δικαιολογία για όλη την αμυντική προσπάθεια της Αμερικής, η Σοβιετική Ένωση, κατέρρευσε εντελώς το 1991, ο προϋπολογισμός ανακόπηκε μόνο για λίγο πριν συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Μια ενδελεχής εξέταση των στατιστικών στοιχείων για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ από το τέλος του πολέμου της Κορέας από τον πρώην αναλυτή του Πενταγώνου Franklin Spinney αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον μοτίβο: συνολικά, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό συνολικά 5 τοις εκατό ετησίως. Κάθε φορά που ο αριθμός έπεφτε κάτω από αυτή την τάση, μια τρομακτική "απειλή" εμφανιζόταν την κατάλληλη στιγμή για να δικαιολογήσει διορθωτικές ενέργειες. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν, αφήνοντας αυτά τα ετοιμόρροπα ελικόπτερα και τα ακινητοποιημένα φορτηγά ως μνημεία, οι εκκλήσεις του αμυντικού λόμπι για άμεση αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά, ναι, 5% γίνονται όλο και πιο δυνατές. Παρόλο που η ρωσική αρκούδα, αν και αναμφισβήτητα ψωριάρα σε σύγκριση με την αποχωρήσασα πάντα αξιόπιστη και απειλητική ΕΣΣΔ, εξακολουθεί να σπρώχνεται να βγει στη σκηνή για να τηρηθεί η παράδοση, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει τώρα βγει μπροστά σε πρωταγωνιστικό ρόλο ως εχθρός που εγγυημένα θα αντέξει για πολλούς δημοσιονομικούς κύκλους στο μέλλον.
27
08

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Οι Ταλιμπάν είναι οι νέοι ναρκοβαρόνοι: ηρωίνη, δισεκατομμύρια και γεωπολιτική

Οι νέες γενιές των Ταλιμπάν είναι πανομοιότυπες με τις παλιές, με μια ουσιαστική διαφορά: οι παλιοί Ταλιμπάν έβλεπαν τους αντισοβιετικούς μουτζαχεντίν ως ήρωες, οι νέοι Ταλιμπάν βλέπουν ως σημείο αναφοράς τους μεγάλους διακινητές, αυτούς που άλλαξαν τη μοίρα του πολέμου (και τη δική τους) με το όπιο. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τον ισλαμικό νόμο για να δημιουργήσουν ένα αυταρχικό καθεστώς, απαραίτητο για τη διακίνησή τους- απαγορεύουν τη μουσική και τη σκιά ματιών, ενώ όσο αφορά τα ναρκωτικά, που μέχρι πριν από είκοσι χρόνια πωλούνταν μόνο εκτός συνόρων, υπήρξε αλλαγή πορείας. Τώρα πωλούν και στο εσωτερικό. Ο εθισμός στα ναρκωτικά στο Αφγανιστάν είναι μια επιδημία που κανείς δεν έχει λάβει υπόψη του και η οποία εξαπλώνεται χρόνο με το χρόνο, και οι Ταλιμπάν το εκμεταλλεύονται: οι νεαροί νεοσύλλεκτοι γεμίζουν με χασίς - και αυτό είναι το λιγότερο - αλλά τους δίνεται επίσης πρόσβαση στην ηρωίνη: μπείτε στις ομάδες μας και μπορείτε να φτιαχτείτε, είναι το ανομολόγητο (αδιανόητο πριν από είκοσι χρόνια) των δεκανέων των Ταλιμπάν. Όταν πλέον μετατρέπονται σε σκουλήκια, τους πετάνε σαν τελειωμένα ζόμπι.
20
08

Ταρίκ Αλί: Αποτυχία στο Αφγανιστάν

Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Επαναλαμβάνοντας το μοντέλο που αναπτύχθηκε για το Ιράκ και τη Συρία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια μόνιμη ειδική στρατιωτική μονάδα, στελεχωμένη από 2.500 στρατιώτες, που θα σταθμεύσει σε μια βάση του Κουβέιτ, έτοιμη να πετάξει στο Αφγανιστάν και να βομβαρδίσει, να σκοτώσει και να ακρωτηριάσει, εάν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο Ιούλιο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα τους δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά ως ορμητήριο για επιθέσεις σε άλλα κράτη. Πραγματοποιήθηκαν εγκάρδιες συζητήσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες φαίνεται να κάλυψαν εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς. Η σύνοδος κορυφής θύμισε παρόμοιες συναντήσεις μεταξύ Αφγανών μουτζαχεντίν και Δυτικών ηγετών κατά τη δεκαετία του 1980: οι πρώτοι εμφανίζονταν με τις ουαχαμπιτικές ενδυμασίες τους και τα κανονιστικά κουρέματα των γενειάδων τους μπροστά στο θεαματικό σκηνικό του Λευκού Οίκου ή της Ντάουνινγκ Στριτ. Τώρα, όμως, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε υποχώρηση, οι βασικοί παίκτες είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και το Πακιστάν (το οποίο αναμφίβολα παρείχε στρατηγική βοήθεια στους Ταλιμπάν και για το οποίο αυτός είναι ένας τεράστιος πολιτικο-στρατιωτικός θρίαμβος). Κανείς από αυτούς δεν θέλει νέο εμφύλιο πόλεμο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών. Οι στενές σχέσεις της Κίνας με την Τεχεράνη και τη Μόσχα μπορεί να της επιτρέψουν να εργαστεί για την εξασφάλιση κάποιας εύθραυστης ειρήνης για τους πολίτες αυτής της τραυματισμένης χώρας, βοηθούμενης από τη συνεχιζόμενη ρωσική επιρροή στο βορρά. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη μέση ηλικία στο Αφγανιστάν: 18, σε πληθυσμό 40 εκατομμυρίων. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Αλλά υπάρχει ελπίδα ότι οι νεαροί Αφγανοί θα προσπαθήσουν για μια καλύτερη ζωή μετά τη τεσσαρακονταετή σύγκρουση. Για τις Αφγανές ο αγώνας δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση, ακόμη και αν παραμείνει ένας μόνο εχθρός. Στη Βρετανία και αλλού, όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στους πρόσφυγες που σύντομα θα χτυπήσουν την πόρτα του ΝΑΤΟ. Καταφύγιο είναι αυτό που τους οφείλει η Δύση: μια μικρή αποζημίωση για έναν περιττό πόλεμο.
16
08

14 Σεπτέμβρη 2001: Το μάθημα της Ιστορίας – Το Αφγανιστάν πάντα νικάει τους εισβολείς του

Ψηλά στο φαράγγι της Καμπούλ, εξακολουθούν να βρίσκουν αρχαίες αγκράφες ζώνης και διαβρωμένες λαβές ξίφους. Δεν μπορείτε πλέον να διαβάσετε τα διακριτικά των βρετανικών συνταγμάτων της παλιάς εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών, αλλά τα κόκαλά τους - και των 16.000 - εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο σκούρο χώμα και στους ετοιμόρροπους βράχους των πιο απρόσιτων βουνών στο Αφγανιστάν. Όπως οι Βρετανοί που ήρθαν αργότερα και οι Ρώσοι που επρόκειτο να φτάσουν περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η εκστρατεία του στρατηγού William Elphinstone ενδύθηκε με ρητορική και υψιπετείς αρχές και κατέληξε σε καταστροφή. (...) Οι Ρώσοι θα υπέμεναν τα δικά τους 10 χρόνια στο Γολγοθά ακριβώς έναν αιώνα αργότερα, αν και στην πραγματικότητα ήταν οι Αφγανοί που υπέστησαν μια σχεδόν γενοκτονία από τους Σοβιετικούς. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε διαφύγει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας από Ρώσους πράκτορες, επέζησε. Ίσως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζητείται να προσυπογράψει το νέο πόλεμο της Δύσης για «δημοκρατία και ελευθερία» ενάντια στις δυνάμεις του σκότους, να θυμίσει στον κ. Μπους πόσο επώδυνη αποδείχθηκε η στρατιωτική περιπέτεια της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Ίσως όλοι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στα βιβλία ιστορίας προτού προτείνουμε - και είναι σαφές ότι ονειρεύονται την ιδέα μιας τέτοιας περιπέτειας στην Ουάσινγκτον - να ξανασχοληθούμε με το Μεγάλο Παιχνίδι για άλλη μια φορά.
04
08

Serge Halimi: Αριθμητική Δικτατορία

Υποστηρίζουμε μάλλον καλοπροαίρετα την καλπάζουσα εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας και την ανίχνευση της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, των ανταλλαγών μας, των πολιτικών μας επιλογών. Ερωτηθείς πώς να αποτρέψουμε τα δεδομένα μας, από τη στιγμή που τα κινητά μας θα χακεφθούν, από το να χρησιμοποιηθούν ως όπλα εναντίον μας, ο κ. Έντουαρντ Σνόουντεν είπε: «Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν από τα πυρηνικά όπλα; Τα χημικά ή τα βιολογικά όπλα; Υπάρχουν βιομηχανίες, τομείς, από τους οποίους δεν υπάρχει προστασία και γι 'αυτό προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωσή τους. " Το ακριβώς αντίθετο ενθαρρύνει ο κ. Μακρόν επισπεύδοντας την αντικατάσταση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων από ένα πλήθος κυβερνητικών ιστότοπων, ρομπότ, κωδικών QR και εφαρμογών για κατέβασμα. Τώρα πια, η κράτηση εισιτηρίου, η αγορά μέσω διαδικτύου, απαιτεί τόσο τραπεζική κάρτα όσο και την αποστολή του αριθμού του κινητού σας τηλεφώνου ή ακόμα και την οικογενειακή σας κατάσταση. Υπήρχε μια εποχή, που δεν ήταν κι ο Μεσαίωνας, που μπορούσες να πάρεις το τρένο ανώνυμος, να διασχίσεις μια πόλη χωρίς να σε τραβήξει καμία κάμερα, να νιώθεις πιο ελεύθερος αφού δεν άφησες πίσω σου κανένα ίχνος από το πέρασμά σου. Κι όμως, υπήρχαν και τότε απαγωγές παιδιών, τρομοκρατικές επιθέσεις, επιδημίες - ακόμα και πόλεμοι.
22
06

Μετά τη Σύνοδο Μπάιντεν – Πούτιν

Η Ρωσία και η Κίνα συντονίζονται για να εκτροχιάσουν το μεγάλο στόχο των ΗΠΑ να δημιουργήσουν δακτυλίους αστάθειας στις γειτονικές περιοχές - Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Χονγκ Κονγκ, Μιανμάρ, Αφγανιστάν. Πού οδεύουν οι ΗΠΑ; Είναι σαφές ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν στρατηγική διπλής ανάσχεσης απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα. Ούτε και φιλοδοξούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να εμπλακούν σε μια τέτοια στρατηγική και να διακινδυνεύσουν αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, όταν επέστρεψε από τη Γενεύη, ο Σάλιβαν υπαινίχθηκε Plan B, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «θα αναζητήσει ευκαιρίες για να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Σι από δω και μπρος… Το μόνο ερώτημα είναι το πότε και το πώς».
19
03

Κώστας Καλλωνιάτης: Η οικονομία χωρίς ροζ ματογυάλια

Το να λέγεται πως «η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε» υποδηλώνει (α) πως υπάρχει κάποιο όριο πέραν του οποίου η οικονομία δεν αντέχει, το οποίο όμως επιμελώς δεν δηλώνεται, (β) πως αφήσαμε την κρίση πίσω μας και επιστρέφουμε βαθμηδόν στην κανονικότητα, όταν η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία είναι στα ύψη ασχέτως της όποιας ανάκαμψης σημειωθεί το 2021, (γ) πως αυτό που ενδιαφέρει είναι η οικονομία να αντέχει κι ας βουλιάζει στην αναδουλειά, τη φτώχεια και τα χρέη η κοινωνία. Το επιχείρημα ότι η ύφεση το 2020 ήταν μικρότερη της επίσημης πρόβλεψης κι ότι πιστοποιεί την ορθότητα της ακολουθούμενης πολιτικής είναι τουλάχιστον αστείο. Με την ίδια λογική, αν είχε προβλεφθεί δύο φορές χειρότερη ύφεση, τώρα θα έπρεπε το οικονομικό επιτελείο να πανηγυρίζει χοροπηδώντας… πάνω στα χαλάσματα της πραγματικής ύφεσης. Η ιστορία με τον Χότζα είναι αρκετά διδακτική σχετικά... Η εκτίμηση για αναπτυξιακή πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε. το 4ο τρίμηνο (σε σχέση με το 3ο) είναι απλά εσφαλμένη: με αύξηση ΑΕΠ κατά 2,7% η Ελλάδα ισοβάθμησε με την Κροατία στην 3η θέση, πίσω από τη Μάλτα (3,8%) και τη Ρουμανία (5,3%).
18
02

Δημήτρης Τηλιακός: Δεν αρκεί ν’ αλλάξει η υπουργός, αν δεν αλλάξει η πολιτική

Η Τέχνη δίνει παρηγοριά και δύναμη στους ανθρώπους και οι άνθρωποί της πρέπει να στηριχθούν. “Ολοι μας βιώνουμε ακυρώσεις παραστάσεων με κόστος ψυχολογικό αλλά και οικονομικό” είπε σήμερα στο Κόκκινο ο διάσημος βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός. “Ο κόσμος της Τέχνης χρειάζεται στήριξη, γιατί η Τέχνη ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας είναι παρηγοριά και δίνει δύναμη τους ανθρώπους.  Ωστόσο βλέπουμε μια στάση αδιαφορίας και απαξίωσης του Πολιτισμού, όπως εξάλλου και της Παιδείας και της δημοκρατικής διαβούλευσης και της κοινωνίας γενικά” τόνισε. “Είναι πολύ βαθύ και ουσιαστικό το πρόβλημα.  Θεωρώ πολύ αισιόδοξο και σημαντικό το outing που έκαναν διάφοροι συνάδελφοι του θεάτρου για τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Και στην Οπερα υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, όχι σεξουαλικής βίας, αλλά ψυχολογικής, κυρίως από σκηνοθέτες που έχουν πολύ μικρή σχέση με το αντικείμενο και αδυνατούν να εκμαιεύσουν αυτό που θέλουν.”