Συνεντεύξεις

22
02

Μιχάλης Σπουρδαλάκης: Χρειάζεται βούληση, αλλά και πολιτικό υποκείμενο, για να φτάσουμε στον κοινωνικό μετασχηματισμό

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη ερμηνεία, που κατά την άποψή μου μπορεί να είναι πιο χρήσιμη για την Αριστερά και η οποία πρέπει να κινηθεί πέρα από την αυτονόητη υποδειγματική εφαρμογή της δικονομίας και παράλληλα με το τελευταίο θα πρέπει να αναδειχθεί ότι η διαφθορά είναι συστατικό στοιχείο ενός συγκεκριμένου πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος που στην σημερινή νεοφιλελεύθερη φάση του, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, απαιτεί και επιβάλει ακόμη και την εκτός νομικών ή/ και ηθικών ορίων παρέμβαση της κρατικής εξουσίας για την επέκταση της συσσώρευσης και της ισχύος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επί πλέον, στα καθ’ ημάς θα πρέπει να δειχθεί ότι η διαφθορά αποτελεί ένα ενδημικό και δομικό χαρακτηριστικό στοιχείο της κοινωνικής οργάνωσης και αναπαραγωγής του κοινωνικού σχηματισμού. Από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα μέχρι το επίπεδο Novartis, οι κοινωνικές σχέσεις, με την ανοχή ή και την συνδρομή της κρατικής εξουσίας, εμπεριέχουν αν δεν εξαρτώνται από έκνομες πρακτικές. Κατά συνέπεια, για τη ριζοσπαστική αριστερά, που ο στρατηγικός της στόχος παραμένει ο κοινωνικός μετασχηματισμός, η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη «σκανδαλολογία» ή απλώς να περιορίζεται στη δίωξη των εμπλεκομένων, αλλά να αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να δείξει τα δομικά στοιχεία που συγκροτούν την κοινωνία και την οποία οφείλει να μετασχηματίσει. Η ουσιαστική λοιπόν αντιμετώπιση της διαφθοράς πέρα από τα τυπικά του κράτους δικαίου συνδέεται με την στρατηγική του κοινωνικού σχηματισμού, η οποία οφείλει να εμπεριέχει τη συστηματική υπονόμευση των δεδομένων δομών της παθογενούς κοινωνικής αναπαραγωγής.
17
02

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Συμφωνία στο Μακεδονικό, χωρίς να απομακρυνθούμε από το βασικό μας στόχο

Με το συλλαλητήριο επιχειρήθηκε από μερίδα της δεξιάς μια μετάθεση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου από το «φιλοευρωπαϊσμό» και το «Μένουμε Ευρώπη» στον παραδοσιακό εθνικισμό. Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν πολύ πιο μαζική από το «Μένουμε Ευρώπη» και τους «Παραιτηθείτε», εκτιμώ ότι το αποτέλεσμά της ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών των διοργανωτών της. Αντικειμενικά δημιουργεί πολιτικές εξελίξεις η κινητοποίηση αυτή, όχι όμως στο χώρο της κυβέρνησης και των κομμάτων της αριστεράς. Η κατώτερη των προσδοκιών αποδοχή των συλλαλητηρίων δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση. Αντίθετα, έχει τη δυναμική να επηρεάσει το χώρο της ευρύτερης δεξιάς και άκρας δεξιάς – και εσωκομματικά την Νέα Δημοκρατία, καθώς φέρνει στην επιφάνεια βαθύτερες ιδεολογικές και στρατηγικές αντιφάσεις.
10
02

Φίλιππος Ηλιού: Ο εθνικισμός είναι πιο επικίνδυνος από τους εξωτερικούς κινδύνους

Οι ιδεολογικές και πολιτικές χρήσεις της ιστορίας – δηλαδή η αλλοίωση των ιστορικών δεδομένων προκειμένου να υπηρετηθούν κάθε είδους εθνικές ή κοινωνικές επιδιώξεις – στηρίχθηκε στην ιδιοτελή και επιλεκτική, κατά το εκάστοτε σκοπούμενο αξιοποίηση και χρησιμοποίηση, των ιστορικών δεδομένων, με συνειδητό εξοβελισμό όλων των στοιχείων που θεωρήθηκαν ότι δεν εξυπηρετούν το επιδιωκόμενο ιδεολόγημα. Εκείνο που θα περίμενε κανείς είναι ότι στην εποχή μας, με το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι επιστήμες του ανθρώπου και ιδίως η ιστοριογραφία, δεν θα υπήρχαν Έλληνες ιστορικοί, οι οποίοι με τόση άνεση, θα αθετούσαν τη δεοντολογία της επιστήμης τους, για να προσφέρουν τόσο κακά επιχειρήματα σε μια εξυπαρχής υπονομευμένη υπόθεση, όπως είναι η υπόθεση του λεγόμενου Μακεδονικού.
09
02

Γιάννης Γιανουλόπουλος: Το… «Σκοπιανό». Μια κωμωδία εσωτερικής χρήσεως που μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα

Στην Ελλάδα κρατά εκατόν είκοσι χρόνια τώρα η μετονομασία ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας σε υπεράνω κριτικής "εθνικά θέματα". Στη συνέχεια τα θέματα αυτά χρησιμοποιούνται συστηματικά από ασυνείδητους πολιτικούς, δικτατορικής νοοτροπίας στρατιωτικούς, και πολιτικά φιλόδοξους ιεράρχες, για τη διατήρηση ή τη διεκδίκηση του πρωταγωνιστικού ή κάποιου σημαντικού ρόλου στην εσωτερική πολιτική σκηνή (...) η σθεναρή αντιμετώπιση της λεγόμενης “εθνικής” γραμμής, ως προς τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας χώρα, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Με καθαρές κουβέντες, με δημόσιες δεσμεύσεις και χωρίς τακτικισμούς.
07
02

Gabi Zimmer: Η Αριστερά πρέπει να δουλέψει στη βάση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για να αλλάξει το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα

Μετά τις πρώτες συνομιλίες κατά τις οποίες απέτυχε να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ του CDU, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, ο Πρόεδρος Steinmeyer, πρώην υπουργός του SPD, κάλεσε το κόμμα του να αναλάβει την "ευθύνη του για τη Γερμανία". Η ηγεσία του κόμματος άλλαξε την πορεία της, σε αντίθεση με τη θέση πολλών μελών του κόμματος, και από τότε εργάζεται για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ηγεσία δεν έδωσε καμία αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα γιατί το SPD θα πρέπει να είναι σε θέση να πιέσει για περισσότερες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές μέσα από μια συμμετοχή σε συντηρητική κυβέρνηση. Ούτε έδωσε απάντηση για το πώς θα αναδείξει δημόσια και με καλύτερο τρόπο τις διαφορές μεταξύ των σοσιαλδημοκρατικών και των συντηρητικών πολιτικών σε μια νέα κυβέρνηση Μέρκελ.
04
02

Σταύρος Μαλλάς: Ηχηρό “παρών” στην κάλπη, για να πετύχουμε την αλλαγή

Απευθύνομαι όμως σε όλους τους πολίτες του τόπου που θέλουν να δώσουμε τη μάχη με συνέπεια και αξιοπιστία για μια λύση αρχών που θα φέρει την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος που διέλυσαν η κρίση και η απερχόμενη κυβέρνηση. Να ξαναβάλουμε τη διαφάνεια, τη σύνεση και την ειλικρίνεια στο πνεύμα της διακυβέρνησης του τόπου μας.
03
02

Αννέτα Καββαδία: Οι διαφορές του αριστερού και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου δεν είναι καθόλου θεωρητικές

Το τέλος της σκληρής επιτροπείας θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να υλοποιήσει, επιτέλους, μεγάλο μέρος από το δικό της πρόγραμμα. Θα μπορέσουμε, με μεγαλύτερη ελευθερία, να εφαρμόσουμε τους άξονες της κοινωνικής και της αναπτυξιακής μας πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα. Από δω και πέρα, προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σε κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο, πρέπει να είναι η συγκεκριμενοποίηση όλων όσα θεωρούμε ως απαραίτητα πρώτα βήματα μετά τον Αύγουστο του 2018, έχοντας αφουγκραστεί ανάγκες και προτάσεις και μέσα από τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια που έγιναν τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη χώρα.
02
02

Το πολύχρωμο σχολείο διαμορφώνει πιο έξυπνους και κοινωνικά επιδέξιους μαθητές

Στην εισαγωγική φάση της ένταξης στο σχολείο δεν μας ενδιέφερε τόσο να ανταποκρίνονται τέλεια στα μαθήματα, μας ενδιέφερε να κοινωνικοποιηθούν μέσα στον σχολικό χώρο. Να κοινωνικοποιηθούν και να ξαναβρεθούν σε μια συνθήκη που τους επιτρέπει να νιώσουν και πάλι παιδιά. Ετσι μόνο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και γνωστικά.
02
02

Boaventura de Sousa Santos: Ουτοπικός ορίζοντας ο σοσιαλισμός ως δημοκρατία χωρίς τέλος

Με τη θέσπιση πολιτικών που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν επιτυγχάνονται χωρίς να αυξάνεται η φτώχεια και ο πόνος των Πορτογάλων. Αντίθετα, επιτυγχάνεται μέτρια βελτίωση. Πιο σαφώς, αυτή η πολιτική καινοτομία δείχνει ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα ψέμα, και ότι ο μόνος σκοπός του είναι να προωθήσει τη συγκέντρωση του πλούτου κάτω από το παγκόσμιο οικονομικό κεφάλαιο. Φυσικά, η ντόπια και η διεθνής νεοφιλελεύθερη δεξιά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες, και θα προσπαθήσουν να θέσουν τέρμα σε αυτήν την πολιτική λύση με τη βοήθεια εκείνου του τμήματος της δεξιάς που δεν συμπάθησε ποτέ τις υπερβολές του νεοφιλελευθερισμού και θέλει να ξαναγυρίσει την εξουσία.