Συνεντεύξεις

18
01

Το σκάνδαλο Κοσκωτά και ο άγνωστος διάλογος με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Τρεις δεκαετίες μετά την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Γιάννης Αλμπάνης συζητά με τον Γιώργο Καρελιά για το κλίμα της εποχής. Τι εκμυστηρεύθηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ για την παραπομπή Μητσοτάκη.
11
01

Μερόπη Τζούφη: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα με την πανδημία να κοχλάζει»

«Το μόνο μέτρο που έλαβε το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, παρά την έξαρση της πανδημίας, είναι ένα επιπλέον self-test» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σταρ Κεντρικής Ελλάδας. Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι το πρωτόκολλο του «50%+1» αποτελεί κυβερνητικό εφεύρημα και όχι απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ τόνισε πως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τα τμήματα κλείνουν με 1 έως 2 κρούσματα. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να εγκατασταθούν, εντός των σχολείων, κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ ώστε να διενεργούν rapid-test με αξιόπιστο τρόπο. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην επιβεβλημένη αραίωση των μαθητών, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Παιδείας στοιβάζει 26 παιδιά στα 40 τ.μ. μιας αίθουσας, καταστρατηγώντας κάθε μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παρόμοια, αναφέρθηκε στο συγχρωτισμό που προκαλείται από τις υπεράριθμες μεταφορές μαθητών και φοιτητών στα ΜΜΜ. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για συστηματική έλλειψη προετοιμασίας, διαχειριστική ανεπάρκεια και προχειρότητα, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί πλέον η «ανοσία της αγέλης». Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι η «Ο» είναι λιγότερο επικίνδυνη, παραπέμποντας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυξημένη παρά την επικράτηση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
04
01

Δημήτρης Σκλάβος: Δεν υπάρχει πλέον καμιά κουλτούρα αποδοχής και σεβασμού του διαφορετικού

Η βία έχει δύο γενικές αιτίες: τις οικονομικές ανισότητες και την πολλαπλή κοινωνική καταπίεση. Θελήσαμε να το αναδείξουμε αυτό. Παράλληλα όμως υπάρχει μια άκριτη αποδοχή της, μια σχεδόν λαγνεία της βίας- δείτε πως παρουσιάζεται η βία στις μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες που χαρακτηρίζονται ως «περιπέτειες» ή τη βία στα βίντεο-γκέιμς. Πριν 30 χρόνια συζητούσαμε αν έπρεπε να αγοράζουμε ψεύτικα όπλα στα παιδιά και τώρα εντελώς φυσιολογικά τα αφήνουμε έκθετα σε δεκάδες σκηνές φόνων και ξυλοδαρμών, σε μηνιαία βάση. Ταυτόχρονα, χάρη και στα σόσιαλ μίντια και στην ανωνυμία και την απόσταση που επιτρέπουν έχουμε μια φοβερή έκρηξη της ρητορικής μίσους. Δεν υπάρχει πλέον καμιά κουλτούρα αποδοχής και σεβασμού του διαφορετικού- μιλάω πάντα για την πλειοψηφία. Έτσι όμως οδηγούμαστε στο «όλοι εναντίον όλων» και αυτή είναι μια βασική αγωνία του κειμένου της Churchill. (...) Η πανδημία διαλύει ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό και εντείνει τα φαινόμενα που ανέφερα. Υπάρχουν πλευρές της βίας, π.χ. η ενδοοικογενειακή κακοποίηση για τις οποίες η πανδημία λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά. Ταυτόχρονα αυξάνουν ακόμα περισσότερο οι ανισότητες. Σε γενικές γραμμές, οι αδύναμοι της κοινωνίας υφίστανται τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πολύ περισσότερο από τους προνομιούχους. Αυτό βαθαίνει το χάσμα, αυξάνει το μίσος και το φόβο, λειτουργεί ως θερμοκήπιο για ακόμα πιο ακραίες συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο πως, ιστορικά, σε κάθε κατάσταση κρίσης καταγράφεται συντηρηκοποίηση της κοινωνίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
27
12

Ανδρέας Ξανθός: «Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί πλήρως την επιστήμη»

Να γίνει καθολικό κοινωνικό αίτημα [οι εκλογές]. Στο πλαίσιο της κορύφωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης και με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τις μείζονες προκλήσεις (πανδημία, ακρίβεια, ανισότητες), ήταν ορθή πολιτική επιλογή να ζητηθούν εκλογές. Το θέμα δεν είναι να το ζητάει η αντιπολίτευση, αλλά να γίνει κυρίαρχη απαίτηση της κοινωνίας. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να είναι ορατό, κατανοητό και σαφές στην κοινωνική πλειοψηφία το εναλλακτικό μας σχέδιο. Να δοθεί στην κοινωνία η δυνατότητα μιας βιώσιμης πολιτικής διεξόδου, που θα εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία. (...) Ο πυρήνας αυτού του σχεδίου είναι επεξεργασμένος και διατυπωμένος από την προγραμματική συνδιάσκεψη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επικαιροποίηση, με βάση τις ανάγκες της τελευταίας περιόδου όπως τα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ κλπ. Αυτό θα προκύψει στη διαδικασία προς Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μετά από αυτό. Σίγουρα πάντως θα είμαστε έτοιμοι με ένα νέο, εξειδικευμένο και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα βγάζει τη χώρα από τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση και θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας.
21
12

Μάκης Μπαλαούρας: Στο αρχείο η δικογραφία κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Folli Follie – Απέτυχαν όσοι επιδίωξαν δολοφονία χαρακτήρων

Αρκετά ΜΜΕ υιοθέτησαν αμέσως τους ισχυρισμούς υπαλλήλου της Folli Follie χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο. Για το γεγονός ότι τέθηκε στο αρχείο από την Οικονομική Εισαγγελία η δικογραφία που αφορούσε την υποτιθέμενη εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Αλέξη Χαρίτση, του Σταύρου Αραχωβίτη και του Μάκη Μπαλαούρα, στην υπόθεση της Folli Follie - με τους παραποιημένους ισολογισμούς - καθώς δεν βρέθηκε σε βάρος τους κανένα στοιχείο, μίλησε Στο Κόκκινο ο πρώην βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μάκης Μπαλαούρας στον Νίκο Ξυδάκη επισήμανε τη βεβαιότητα, την τεράστια ευκολία με την οποία ΜΜΕ τους εμπλέκουν - χωρίς να κρατούν καμιά επιφύλαξη - σε σκάνδαλα επιδιώκοντας κυριολεκτικά δολοφονία χαρακτήρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει υποστεί πολλάκις ο ίδιος και αρκετοί άλλοι.