Αναδημοσιεύσεις

24
02

«Όταν η… απεξάρτηση μπαίνει φυλακή»

Δίνει μια τεράστια προσωπική μάχη για απεξάρτηση και ελευθερία από ουσίες που συνθλίβουν την προσωπικότητα και την υγεία της. Είναι μερικά βήματα πριν από την κορδέλα του τερματισμού... Κι όμως, η Ε.Γ. μέλος του 18 Άνω, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού για παλιό, δυστυχώς επικυρωμένο, ένταλμα, από την περίοδο που ήταν στη χρήση. Πρόκειται, για άλλο ένα περιστατικό γραφειοκρατικής ανοησίας -συνιστά αντικειμενικά αναλγησία-, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με υπαρκτές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ευνοούν και βοηθούν όσους και όσες αποφασίζουν να μπουν στο δρόμο της απεξάρτησης, ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται στη φυλακή. Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η Ε.Γ. αυτή τη στιγμή είναι στο χώρο του ΚΕΘΕΑ της φυλακής, συνεπώς σε χώρο σχετικής προστασίας, ζητά την άμεση αποφυλάκισή της, την επιστροφή στο πρόγραμμα θεραπείας, που είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική επανένταξή της στην κοινωνία. Ο άλλος δρόμος, ο... έστω και κατά λάθος τιμωρητικός δεν είναι μόνο επιστημονικά και κοινωνικά λάθος, για μας είναι και ιδιαίτερα απεχθής.
23
02

Στον Αέρα της Ελευθερίας. Για τους χαρταετούς στη Γάζα

Είναι αρκετά γνωστό, ότι στη λωρίδα της Γάζας και συνολικά την Παλαιστίνη, το πέταγμα των χαρταετών είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2009 σε παραλία της βόρειας Γάζας καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ για περισσότερους χαρταετούς στον αέρα. Παρακάτω θα δείτε μερικές φωτογραφίες και βίντεο αλλά και ένα μεταφρασμένο κείμενο που δίνει στο γεγονός την πραγματική, πολιτική διάσταση.
22
02

Μιχάλης Σπουρδαλάκης: Χρειάζεται βούληση, αλλά και πολιτικό υποκείμενο, για να φτάσουμε στον κοινωνικό μετασχηματισμό

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη ερμηνεία, που κατά την άποψή μου μπορεί να είναι πιο χρήσιμη για την Αριστερά και η οποία πρέπει να κινηθεί πέρα από την αυτονόητη υποδειγματική εφαρμογή της δικονομίας και παράλληλα με το τελευταίο θα πρέπει να αναδειχθεί ότι η διαφθορά είναι συστατικό στοιχείο ενός συγκεκριμένου πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος που στην σημερινή νεοφιλελεύθερη φάση του, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, απαιτεί και επιβάλει ακόμη και την εκτός νομικών ή/ και ηθικών ορίων παρέμβαση της κρατικής εξουσίας για την επέκταση της συσσώρευσης και της ισχύος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επί πλέον, στα καθ’ ημάς θα πρέπει να δειχθεί ότι η διαφθορά αποτελεί ένα ενδημικό και δομικό χαρακτηριστικό στοιχείο της κοινωνικής οργάνωσης και αναπαραγωγής του κοινωνικού σχηματισμού. Από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα μέχρι το επίπεδο Novartis, οι κοινωνικές σχέσεις, με την ανοχή ή και την συνδρομή της κρατικής εξουσίας, εμπεριέχουν αν δεν εξαρτώνται από έκνομες πρακτικές. Κατά συνέπεια, για τη ριζοσπαστική αριστερά, που ο στρατηγικός της στόχος παραμένει ο κοινωνικός μετασχηματισμός, η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη «σκανδαλολογία» ή απλώς να περιορίζεται στη δίωξη των εμπλεκομένων, αλλά να αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να δείξει τα δομικά στοιχεία που συγκροτούν την κοινωνία και την οποία οφείλει να μετασχηματίσει. Η ουσιαστική λοιπόν αντιμετώπιση της διαφθοράς πέρα από τα τυπικά του κράτους δικαίου συνδέεται με την στρατηγική του κοινωνικού σχηματισμού, η οποία οφείλει να εμπεριέχει τη συστηματική υπονόμευση των δεδομένων δομών της παθογενούς κοινωνικής αναπαραγωγής.
21
02

Novartis, οκτώ λόγοι περί διαφθοράς

Ο παραγόμενος πολιτικός λόγος περί σκανδάλων και διαφθοράς απαιτεί μέριμνες που αφενός μεν αναδεικνύουν με νηφαλιότητα την κατάσταση, αφετέρου δε δημιουργούν θεσμικές τομές που νομοθετούν διαφανείς και κοινωνικά προσβάσιμες διαδικασίες ενάντια στην επανεμφάνιση των δαπανηρών αυτών φαινομένων για πολίτες και κράτος. Η σκανδαλολογία δεν αποτελεί μέρος του ρητορικού οπλοστασίου της Αριστεράς, δεν έχει αριστερό πρόσημο και δεν αποδεικνύει το επιχείρημα περί δικού μας ηθικού πλεονεκτήματος. Το πλεονέκτημα της Αριστεράς αφορά τη μεθοδολογία με την οποία παράγει την πολιτική της και τη στρατηγική της στόχευση.
21
02

H Novartis και το ΠΑΣΟΚ

Η κ. Φώφη Γεννηματά φαίνεται αμήχανη σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis. Από τη μια πλευρά, χρειάζεται να επικοινωνήσει πως το κόμμα της πλέον δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του σκανδάλων μιας προηγούμενης εποχής και πλέον έχει αναβαπτιστεί ηθικά και πολιτικά σε κάτι καινούργιο. Από την άλλη, πρέπει να αναζητήσει τρόπους υπεράσπισης του πολιτικού της προσωπικού που φαίνεται να εμπλέκεται. Η πλοήγηση ανάμεσα σε αυτή την αντίφαση είναι επικίνδυνη. Κατά πόσο η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ή και να γνωρίζει χωρίς αμφιβολίες πως τα στελέχη της, κ. Βενιζέλος και κ. Λοβέρδος, δεν εμπλέκονται στην υπόθεση; Ακόμα κι αν γνωρίζουν ή εικάζουν τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, κατά πόσο μπορούν να αποποιηθούν τις πράξεις αυτών τους των στελεχών και τι αντίκτυπο θα έχει η ενδεχόμενη διαγραφή τους;
21
02

Τα πραγματικά επίδικα της υπόθεσης Novartis

Ενα όνομα θα πλανιέται πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και δεν είναι το όνομα της γειτονικής χώρας. Είναι η εταιρική ονομασία ενός από τα μέλη του κλειστού κλαμπ των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών (των big pharma). Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα η υπόθεση της Novartis θα σφραγίσει το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και θα επισκιάσει άλλα ζητήματα ακόμη και την αλλαγή φάσης που σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής επιτήρησης μέσω μνημονίων.
21
02

Φυλακές Κορυδαλλού: «Σάπια θεμέλια που πρέπει να αλλάξουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των τμημάτων δικαιοσύνης και δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπροσωπεία συζήτησε με το συντονιστικό της Επιτροπής Κρατουμένων, με τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σκοπός της επίσκεψης η συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, κυρίως τους κρατούμενους, για την κατάσταση και την καθημερινή ζωή στους χώρους κράτησης, αλλά και για το νέο σωφρονιστικό κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια δίνει μάχη για την εφαρμογή μιας άλλης αντίληψης για το σωφρονιστικό και ποινικό σύστημα, παίρνοντας υπόψη τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο στη φυλακή, κυρίως τις ζώνες του κοινωνικού αποκλεισμού και την ακραία φτώχεια, τις αδικαιολόγητα μεγάλες ποινές, τα κενά, την ένδεια, την αδιαφορία που συναντά ο άνθρωπος στη φάση της επανένταξης. Και αυτή τη μάχη συνεχίζει να δίνει...
20
02

Η Ιταλία σε προεκλογικό πυρετό

Συνεχίζεται ο προεκλογικός πυρετός στην Ιταλία, καθώς η 4η Μαρτίου πλησιάζει. Ολοένα εντονότερες γίνονται οι πολεμικές μεταξύ των κομμάτων, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τον αντίπαλο όσο είναι δυνατό στα μάτια των ψηφοφόρων. Η τελευταία πολεμική αφορά το Κίνημα 5 Αστέρων, εντός του οποίου κάποιοι «συνελήφθησαν κλέπτοντες οπώρας». Το γεγονός θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευτυχές για το Δημοκρατικό Κόμμα, που εξακολουθεί να είναι στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά, μετά τους 5 Αστέρες.
20
02

Τσιγγανοφοβία. Ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός;

Η τσιγγανοφοβία είναι μία από τις τελευταίες αποδεκτές μορφές ρατσισμού. Είναι αποδεκτή τόσο πολύ, που είναι ευπρόσδεκτη ή κατανοητή, δεδομένης της εξαιρετικά αρνητικής στάσης που υπάρχει απέναντι στους Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας διερεύνησε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις στάσεις απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, με τις κοινότητες των Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη να δέχονται σε ορισμένα κράτη αρνητικές στάσεις παρόμοιες με εκείνες των παιδόφιλων και των διακινητών ναρκωτικών.
19
02

Τεστ εξωτερικής πολιτικής

Ανεξάρτητα από το πού στηρίζει τις απαιτήσεις της η Τουρκία —μιλά για διεθνές δίκαιο αλλά δεν το εννοεί, ιδίως αποφεύγοντας προσφυγή στη Χάγη— σήμερα επιστρατεύει και οξύνει το πρόβλημα και ως μία ακόμη απάντηση προς τις ΗΠΑ. Το είπε ευθέως ο κ. Τσαβούσογλου ότι δεν θα ανεχθεί να παίξει η Ελλάδα τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας των ΗΠΑ στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά, πέρα από την άμεση επικοινωνία με την τουρκική, σωστά, επομένως, απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ – άρα και στις ΗΠΑ – και την ΕΕ κρατώντας ταυτόχρονα την ψυχραιμία της. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμπεριφορά, μάλλον, δεν είναι απλή διαπραγματευτική κίνηση της Τουρκίας που στερείται κινδύνου. Γι’ αυτό και η ακραία επιθετική οξύτητα στις δηλώσεις των αξιωματούχων της.