Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Μόνο αν ξαναβρούμε την ψυχή μας μπορούμε να νικήσουμε

«Η διεύρυνση-εκτόξευση του κόμματος από το 5% στο 36% και στη διακυβέρνηση της χώρας, συνέβη με βάση την αριστερήριζοσπαστική πολιτική του, με σημαίνοντα αναμφίβολα τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα»
 
 
«Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί διαφορετικός, θα μπορεί να εμπνεύσει και πάλι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να ανατρέψει την παντοδυναμία του νεοσυντηρητισμού» τονίζει μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης στην Κυριακάτικη Κontranews. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διεύρυνση του κόμματος, υποστηρίζει πως στο πρόσφατο παρελθόν «οι απλοί πολίτες ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χρειαστεί να γίνουν μετεγγραφές κορυφής» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας ως βάση «την αριστερήριζοσπαστική πολιτική του…». Ο πρώην υπουργός απευθύνει δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές: «Γιατί αξιοποιήθηκαν μόνο 900.000 από τα 187,5 εκ. ευρώ που είχαν εγγραφεί για αντιπυρική προστασία στο Ταμείο Ανάκαμψης; Γιατί δεν καλύφθηκαν τα περίπου 4.000 οργανικά κενά της Πυροσβεστικής και ο κ. Κικίλιας προκλητικά θυμήθηκε μετά την καταστροφή να εξαγγείλει προσλήψεις 500 πυροσβεστών;»
 
 
Ποιες ευθύνες καταλογίζετε στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές;
 
Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ΝΔ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Σε μόλις 15 ημέρες τον Ιούλιο κάηκαν 470.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 0,32% της συνολικής επιφάνειας της χώρας, έναντι του 0,14% της Ισπανίας και πολύ μικρότερων ποσοστών των άλλων Μεσογειακών χωρών. Βεβαίως η καταστροφική μανία των πυρκαγιών σχετίζεται με την κλιματική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τα Μεσογειακά οικοσυστήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να συγκαλυφθεί η ανικανότητα του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους. Γιατί αξιοποιήθηκαν μόνο 900.000 από τα 187,5 εκ. ευρώ που είχαν εγγραφεί για αντιπυρική προστασία στο Ταμείο Ανάκαμψης; Γιατί δεν καλύφθηκαν τα περίπου 4.000 οργανικά κενά της Πυροσβεστικής και ο κ. Κικίλιας προκλητικά θυμήθηκε μετά την καταστροφή να εξαγγείλει προσλήψεις 500 πυροσβεστών; Τι συνέβη με την αεροπορική βάση στην Αγχίαλο, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχαν καταστρατηγηθεί οι κανόνες πυρασφάλειας; Λίγο πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός ρητόρευε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα. Νομίζει άραγε ότι το 41% συνιστά μια λευκή επιταγή που επιτρέπει να εφαρμόζει το δόγμα ότι οι φωτιές ουσιαστικά θα σβήνουν στη θάλασσα;
 
Ως προς την κλιματική κρίση υπάρχουν άλλες δύο καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης. Η πρώτη στην Ευρωβουλή όπου συμπαρατάχθηκε με την Ακροδεξιά και δεν ψήφισε την προστασία του περιβάλλοντος και η δεύτερη με την επαναφορά των σχεδίων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όταν αυτά εγκαταλείπονται διεθνώς γιατί θεωρούνται βασική αιτία της κλιματικής κρίσης.
 
Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Θα σας πω τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την τραγωδία στο Μάτι συγκρότησε Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό τον διακεκριμένο επιστήμονα κ. Γκολντάμερ. Το πόρισμα της Επιτροπής προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα όπως τον καθορισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διότι μία από τις αιτίες της πλημμελούς επέμβασης του Κράτους είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων. Η σύγχυση αυτή επιδεινώθηκε με τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής που ακόμη δεν έχει οργανόγραμμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε 5000 εργαζόμενους στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά είχε υπό απόλυση. Και μέσα στα Μνημόνια, προχωρήσαμε στην πρόσληψη μόνιμων και εποχιακών Πυροσβεστών.
 
Όπως σωστά είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση πρέπει κάθε Άνοιξη να φέρνει και η Βουλή να συζητά εξονυχιστικά το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας εν όψει της θερινής περιόδου.
 
Μέσα στις πυρκαγιές η κυβέρνηση άναψε τη φωτιά της ιδιωτικοποίησης των Δασών. Όταν διαλύεις το Κράτος πριμοδοτείς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Στην Ιρλανδία αποφάσισαν κρατικό πρόγραμμα 308 εκ. ευρώ για την αναδάσωση μέχρι το 2027 και το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή νέου Προέδρου να γίνει ξανά ένα κόμμα που θα διεκδικεί με αξιώσεις την κυβέρνηση;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αλλαγή ηγεσίας έχει ανάγκη, με τον αναγκαίο αναστοχασμό για την πορεία του, από μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του και με την κοινωνία, να ξαναβρεί την ταυτότητά του σε επικοινωνία πάντοτε με τις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες. Κλιματική κρίση, προσφυγικό, όξυνση των ανισοτήτων, τεχνολογικές εξελίξεις που αναδιαμορφώνουν τον χάρτη της εργασίας και της Γνώσης, παραγωγική ανασυγκρότηση, αναπτυξιακό και Κοινωνικό Κράτος θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των προβληματισμών μας. Έτσι, ώστε, από θέσεις σύγχρονης Ριζοσπαστικής Αριστεράς να δώσουμε τη μάχη απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Να συστήσουμε στην κοινωνία με σύγχρονο τρόπο τα προτάγματα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Γιατί το κοινωνικό ζήτημα παραμένει επίκαιρο και μαζί με τη διακινδύνευση του Πλανήτη συνιστά τις δύο μεγάλες προτεραιότητες για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η παραδοχή αυτή οδηγεί σε ένα πρόγραμμα βαθιών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που θα απαντά συγκεκριμένα στα λαϊκά προβλήματα και θα ενισχύει την ελπίδα για μια άλλη προοπτική. Μόνο αν ξαναβρούμε τη ψυχή μας μπορούμε να νικήσουμε. Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί διαφορετικός, όχι ίδιος με τα άλλα κόμματα, μπορεί να εμπνεύσει και πάλι τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, να ανατρέψει την παντοδυναμία του νεοσυντηρητισμού, σε συνάρτηση πάντοτε με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου η θεμελιακή τομή Δεξιά-Αριστερά παραμένει. Όπως φάνηκε πρόσφατα στην Ισπανία, η συνεργασία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την κοινωνική αλλαγή συγκροτεί το αντίπαλο δέος στη νεοδεξιά.
 
Μερικοί «κατηγορούν» την Ομπρέλα ότι εμποδίζει τη διεύρυνση του κόμματος. Τι απαντάτε;
 
Μην ψάχνουμε να μεταθέσουμε ευθύνες. Όλοι πρέπει χωρίς παρωπίδες να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Η διεύρυνση-εκτόξευση του κόμματος από το 5% στο 36% και στη διακυβέρνηση της χώρας, συνέβη με βάση την αριστερή-ριζοσπαστική πολιτική του, με σημαίνοντα αναμφίβολα τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Εκπροσωπήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες την ώρα που τα μνημόνια προκάλεσαν την κρίση του συστημικού μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Οι απλοί πολίτες ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να χρειαστεί να γίνουν μετεγγραφές κορυφής. Το ζητούμενο ήταν η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής συνείδησης και όχι η αναπαραγωγή των διαφόρων καταγωγών. Ένας παλιός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που ψηφίζει επί μια δωδεκαετία τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρώην ΠΑΣΟΚ αλλά ως πολίτης με μια νέα ταυτότητα. Όχι ως ψηφοφόρος ενός κόμματος «ειδικού σκοπού», εν προκειμένω, της αντιμνημονιακής συνθήκης, αλλά ως πολίτης που αναζητά μια νέα πολιτική έκφραση στη σύγχρονη Αριστερά. Χρειάζεται να διευκρινίσουμε τη φυσιογνωμία μας για να απευθυνθούμε με αυτοπεποίθηση στην κοινωνία. Γιατί, η περίφημη “διεύρυνση” που επαγγελθήκαμε μετά την ήττα του 2019, σε συνδυασμό με τον αρχηγικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος, έγινε αυτοσκοπός και αποσυνδέθηκε από το πρόγραμμα και τις αξίες μας. Μετατράπηκε σε έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό με αποτέλεσμα στις εκλογές, εμφανιζόμενοι αναχρονιστικά ως ριμέικ της Αλλαγής του 1981, να χάσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.
 
Χρήστος Κυμπιζής