Micro

Τι θα ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση;

Το καρκινογόνο Roundup στο… τραπέζι. Απόφαση για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας του (του glyphosate) θα πάρουν αύριο και μεθαύριο οι εμπειρογνώμονες από τις 28 χώρες της ΕΕ. Το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη δεν έχει καταστήσει σαφές τι προτίθεται να ψηφίσει.

 

Σήμερα και αύριο (18 και 19 Μαΐου), στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων από τις 28 χώρες της ΕΕ, θα αποφασιστεί αν ανανεωθεί ή όχι για 15 χρόνια ακόμη η άδεια κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας glyphosate, που είναι ενεργό συστατικό ενός δραστικού ζιζανιοκτόνου. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε ως Roundup και είναι ένα φυτοφάρμακο με πολύ μεγάλη χρήση σε όλες τις γεωργικές εργασίες. Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον καρκίνο (IARC), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υποστηρίζει ότι το Roundup είναι πιθανότατα καρκινογόνο. Η Monsanto, η εταιρεία που το παράγει, προβάλλει άλλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), παρά το ότι την επικρίνουν ενενήντα έξι κορυφαίοι επιστήμονες οι οποίοι και ζητούν από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Β. Αντριουκάιτις να μην τη λάβει υπόψη του.

Το ερώτημα είναι τι θα ψηφίσει η ελληνική εκπροσώπηση; Την προηγούμενη φορά, το Μάρτιο, όταν ξανασυζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα προτίμησε την αποχή μαζί με άλλες χώρες, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σουηδία ψήφισαν κατά και τελικά η ψηφοφορία δεν προχώρησε από το φόβο της καταψήφισης.

Εξ όσων συνάγεται από έγκυρες πληροφορίες, στην καλύτερη περίπτωση θα επιλέξει και πάλι την αποχή, αν και δεν αποκλείεται η υπερψήφιση διότι, όπως είπε ανώτατος παράγων του υπουργείου Γεωργίας, οι Έλληνες αγρότες –όχι η τρόικα– αντιδρούν· το θέλουν διότι βοηθά αποφασιστικά τη γεωργική παραγωγή! Το Υπουργείο κερδίζει χρόνο κωλυσιεργώντας, προκειμένου να μην αυξηθούν οι αντιδράσεις και να μη φτάσει στη Βουλή ερώτηση που έχει ήδη συνταχθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Μ. Μπόλαρης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε άγνοια για το τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα… Ούτε στη θυελλώδη κοινή συνεδρίαση των ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου εκφράστηκαν οξύτατες αντιδράσεις, έγινε γνωστή η θέση του Υπουργείου!

Να θυμίσουμε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο όλοι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά, όπως και η GUE (ομάδα της Αριστεράς) και οι Πράσινοι, στην πιο μετριοπαθή πρόταση για άδεια 7 χρόνων. Όπως δήλωσε η ευρωβουλευτίνα Anja Hazekamp «είναι απογοητευτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο θέτει τα κέρδη πολυεθνικών όπως η Μοnsando πάνω από το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων».

Φαίνεται, ότι αυτή η άποψη, λόγω παλαιών αντιλήψεων, δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Ούτε είναι απόρροια μνημονιακών υποχρεώσεων η ενδεχόμενη υπερψήφιση της πρότασης της Κομισιόν. Θα περιμένουμε την αυριανή μέρα, πάντως.

 

Commonality