Micro

Προς αναβολή οι εκλογές στην Κεντροαριστερά;

Τελικά η Vodafone, η μοναδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δέχτηκε να στείλει προσφορά για τις εκλογές στην κεντροαριστεράς, δεν είχε καλά νέα. Δεν προσφέρει σύστημα για ψηφοφορία εξ αποστάσεως, αλλά μόνο για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να αποφευχθούν διπλοψηφίες, ενώ δηλώνει ότι η συντομότερη δυνατή ημερομηνία για να είναι έτοιμο το σύστημα είναι τον Φλεβάρη του 2018. Επίσης, ζητά 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ για την παροχή των υπηρεσιών της, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, που δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί από την οργανωτική επιτροπή.
Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, οι άλλες δυο εταιρείες ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, εφόσον αποσυνδέεται το ζήτημα της διασύνδεσης των τμημάτων και της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως. Διαφαίνεται πως μπορεί να υπάρξει πρόταση από άλλη εταιρεία που να κοστίζει τα μισά χρήματα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η επιτροπή για τις αρχές Νοέμβρη. Ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο, σε δηλώσεις του δεν φαίνεται να εγκαταλείπει και το στόχο της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Περιμένει, λοιπόν, τις προτάσεις «όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν -και να εγγυηθούν- το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορίας». Και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δήλωσε πως: «η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χάσει μια μεγάλη, μια ιστορική ευκαιρία να φέρει τόσο στη φυσική κάλπη, όσο και στην ηλεκτρονική, όχι χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, η οποία έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Δευτέρα. Βεβαίως, τελικές αποφάσεις υποτίθεται ότι θα λαμβάνονταν και στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις αυτής της επιτροπής, όμως τα προβλήματα εμμένουν.
Στα υπόλοιπα διαδικαστικά, σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των 1.000 υπογραφών από τους υποψηφίους στην επιτροπή Αλιβιζάτου. Ενδεικτικά, από την Πέμπτη κατέθεσε 1.250 υπογραφές ο κ. Μανιάτης, με αρκετές από αυτές να προέρχονται από το εξωτερικό. Τις υπογραφές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του κατέθεσε και ο Απόστολος Πόντας.
Κριτικός σε όλη τη διαδικασία πάντως παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου, που δεν θέτει υποψηφιότητα. Στο δωδεκάλογο που εξέδωσε τονίζει πως το νέο σχήμα δεν προέρχεται από παρθενογένεση: «Η προοδευτική παράταξη, στη μετεξέλιξη της μέσα από το σχήμα της ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία της, το έργο της, την προσφορά της, ούτε και να αρνηθεί την ουσιαστική και δημιουργική για το μέλλον της αξιολόγηση της πορείας της. Αντιθέτως, μέσα από τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής της ΔΗΣΥ, οφείλει να αναδείξει τη σημασία και την αξία αυτής της κληρονομιάς, μετασχηματίζοντας την για το μέλλον». Ακόμα, επιστολή προς την Επιτροπή Αλιβιζάτου απέστειλαν 48 έλληνες επιστήμονες, κάτοικοι εξωτερικού, με την οποία ζητούν τη διασφάλιση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή της νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά.

Πρώιμες διαφωνίες στο σχήμα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ως συγκριτικό του πλεονέκτημα τη νεαρή του ηλικία: «Ο κύριος λόγος που έθεσα υποψηφιότητα είναι γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε γενιά. Ότι στην παράταξή μας για 30-40 χρόνια τα ίδια πρόσωπα, είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, παίρνουν τις αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές. Λέω ότι είναι η ώρα να ανανεωθεί η παράταξη. Και δεν είναι μόνο ηλικιακό ζήτημα, είναι ζήτημα ήθους, συνέπειας και πώς βλέπει ο καθένας μας τον σημερινό κόσμο». Κατά τα άλλα, διαφωνία μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ προέκυψε στο κοινοβουλευτικό επίπεδο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Η Σεβαστουπόλεως δήλωσε πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στη θέση του για αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε αυτό το νομοσχέδιο στο οποίο συμφωνεί. Διαφορετική γνώμη για τη ΔΗΣΥ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Θεοχαρόπουλος, που επιμένει πως η παράταξη πρέπει να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Τέλος, το δεκασέλιδο πολιτικό του μανιφέστο παρουσίασε ο κ. Καμίνης με τίτλο: «Χτίζουμε την παράταξη, αλλάζουμε την Ελλάδα». Το γενικόλογο, αλλά σαφώς φιλελεύθερο, πλαίσιο του μανιφέστου διαρθρώνεται σε τρεις υποενότητες: διεθνής συγκυρία, Ελλάδα και προοδευτική παράταξη. Ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί πως «είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από το απλό άθροισμα των δυνάμεων μας. Είμαστε η μεγάλη προοδευτική παράταξη που ενώνει, συνθέτει και προχωρά. Η παράταξη που τον τελευταίο αιώνα κυριάρχησε στην ελληνική ιστορία ως δύναμη των μεγάλων αλλαγών». Σε προσωπικό τόνο στην τελευταία ενότητα αναφέρει τους όρους υπό τους οποίους θα επιδιωχθεί με τη δική του ηγεσία η αναγέννησή της παράταξης.

Πηγή: Η Εποχή