Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Η νεολαία απλός πελάτης της ιδιωτικής εκπαίδευσης (βίντεο)

Ερωτήσεις-επεξεργασία εικόνας: Άγγελος Καλοδούκας

 

Με τον Νίκο Φίλη, πρώην υπουργό Παιδείας, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συζητάμε για το νόμο της κυρίας Κεραμέως που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία χάρις στην πλειοψηφία που διαθέτει στη βουλή. Από τη συνέντευξη δεν λείπουν και οι καθαρά πολιτικές ερωτήσεις, για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το μέλλον του.

Ο Νίκος Φίλης είναι κατηγορηματικός σε σχέση με την ουσία του νέου νόμου για την παιδεία:

«Επιδιώκεται η απαξίωση των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος και να μετατραπεί η νεολαία σε πελάτες για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η βασική κατεύθυνση είναι η δημιουργία σχολείων επιλογής των λεγόμενων προτύπων σε όλη τη χώρα. Η αντίληψη είναι να φτιαχτούν σχολεία αριστούχων από παιδιά 12 ετών προκειμένου να υπάρξει κάποια βελτίωση της εκπαίδευσης. Αυτό είναι ένα βήμα που δημιουργεί στη μεγάλη πλειοψηφία  των σχολείων της μέσης δημόσιας εκπαίδευσης μια λίμνη υποβάθμισης. Αυτό βαθμιαία θα οδηγήσει σε υποχώρηση του δημόσιου ενδιαφέροντος για την πλειοψηφία των σχολείων και μια επικέντρωση της ευθύνης του κράτους για τα λίγα σχολεία, για το 0,5% του μαθητικού πληθυσμού».

Για τα σχολεία των «αριστούχων» ο Νίκος Φίλης είναι κατηγορηματικός:

«Ένα σχολείο για να λειτουργήσει πρέπει να έχει στο εσωτερικό του μαθητές διαφόρων επιπέδων. Και καλούς και μέτριους και λιγότερο καλούς, έτσι ώστε να δημιουργείται μια σύνθεση δυνατοτήτων και να πηγαίνουν όλοι μαζί μπροστά. Όταν αφαιρέσεις από τα σχολεία τους καλούς μαθητές και τους πας σε ειδικά σχολεία αυτομάτως βγάζεις αυτό το υλικό, αυτό το στάτους από την υπόλοιπη εκπαίδευση. Και επιπλέον όταν πηγαίνεις παιδιά σε ειδικά σχολεία, αυτομάτως τα γκετοποιείς».

Από τη συνέντευξη δεν λείπουν και οι καθαρά πολιτικές ερωτήσεις. Για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, που τον παρουσιάζει με αρκετές μονάδες πίσω από τη ΝΔ, αλλά και για το μέλλον του, είχαμε την ευκαιρία να μας αναπτύξει τις απόψεις του ο Νίκος Φίλης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις εκλογές, ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο εμπεριέχει και μια εντολή του λαού. Να αλλάξουμε για να επιστρέψουμε. Πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική τολμηρή ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να είμαστε μια συνέχεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πρέπει να έχει ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, διότι και η Δεξιά ριζοσπαστική είναι από τη δική της πλευρά. Όταν η Δεξιά δίνει έναν ιδεολογικό αγώνα και πάνω σε αυτόν οικοδομεί τις δικές της ανατρεπτικές, αντικοινωνικές πολιτικές, πρέπει και εσύ, από τη δική σου πλευρά, να φτιάχνεις ένα μέτωπο ιδεολογικό επί τη βάσει του οποίου θα οικοδομήσεις τη δική σου αριστερή ανατρεπτική μεταρρυθμιστική, πολιτική.

Όσον αφορά τις μελλοντικές συμμαχίες και συμπράξεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ακόμα και στη Γερμανία το κόμμα που ανεβαίνει αυτή τη στιγμή, οι Πράσινοι, είναι ένα κόμμα ριζοσπαστικό, με τις αντιφατικότητές του, όπως και όλοι αντιφατικοί είμαστε, αλλά είναι ένα κόμμα εναντίον της κεντρώας συναίνεσης». Σε προγραμματικό επίπεδο μπορεί να υπάρξουν συγκλήσεις «ανάμεσα στην Αριστερά, την οικολογία, τα κοινωνικά κινήματα. Και όταν λέω Αριστερά, εννοώ αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, ιστορική Αριστερά, Πράσινους και κοινωνικά κινήματα».

 

Πηγή: Left