Micro

H Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει νεοφιλελεύθερη Δράση

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος του κόμματος Δράση, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και συμφώνησαν σε όλα. Η Δράση προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και σταματά την προηγούμενη συνεργασία της με το Ποτάμι.«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει την απόφαση αυτή της Δράσης και θα αξιοποιήσει τα στελέχη της με διάφορους τρόπους στην ευρύτερη πολιτική της προσπάθεια.Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί στη Νέα Δημοκρατία μια “Ομάδα Δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων & προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της Δράσης κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι: «Η Δράση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα στηρίξει με όσες δυνάμεις διαθέτει τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό να υλοποιήσει σήμερα μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, στην οποία ελπίζουμε να συμμετάσχουν και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Για το σκοπό αυτό, η Δράση θέτει στη διάθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, όλες τις δυνάμεις της. Τα στελέχη, τις ιδέες και την πολιτική της προσπάθεια».
Παιδί από τον κομματικό μηχανισμό της ΟΝΝΕΔ ο κ. Σκυλακάκης έχει χρηματίσει σύμβουλος του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2000. Το 2010 διεγράφη από το κόμμα τη ΝΔ γιατί διαφώνησε με τη στάση της σε σχέση με το μνημόνιο και υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ την ίδια περίοδο (2009-2014) ήταν ευρωβουλευτής. Το 2013 εξελέγη πρόεδρος της Δράσης, με δημοσιεύματα στον τύπο να κάνουν λόγο για κατάληψη του κόμματος από τον κ. Σκυλακάκη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η Δράση αναπτύσσει έναν ακραία νεοφιλελεύθερο λόγο, τονίζοντας ότι χρειάζεται να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι (μικρότερο κράτος), να χαμηλώσει η φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις, να αποκρατικοποιηθεί σχεδόν πλήρως ο δημόσιος τομέας.

Οι καραμανλικοί νευριάζουν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η καραμανλική πτέρυγα είναι ανάστατη με την προσχώρηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης εκδοχής που κομίζει η Δράση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και ετοιμάζει την αντεπίθεσή της. Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σκυλακάκης έχει επιτεθεί με σφοδρότητα στη ΝΔ την περίοδο της ευρωκοινοβουλευτικής του θητείας για το ζήτημα των δανείων του κόμματος. Ο τότε ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει για δεύτερη φορά περί των οικονομικών των κομμάτων. Την πρώτη, είχε λάβει απάντηση από τον επίτροπο Αλμούνια πως «τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα» και η «η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».
Επανερχόμενος ο τότε ευρωβουλευτής ρώτησε ξανά: «Την περασμένη εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία, σε πλήρη αντίθεση με τη γραπτή απάντηση της Επιτροπής, υποστήριξε μέσω στελεχών της ότι τα δάνεια του κόμματος εξυπηρετούνται κανονικά. Λαμβάνοντας υπόψη τη γραπτή απάντηση του κ. Αλμούνια στις 7 Φεβρουαρίου και το γεγονός ότι τα υπάρχοντα χρέη 145 εκατ. ευρώ σε δάνεια της ΝΔ είναι απίθανο να εξυπηρετούνται κανονικά, όταν η ετήσια κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει ως κόμμα είναι περίπου ίση με το 50% μόνο των τόκων που οφείλει ετησίως στις τράπεζες, ερωτάται η Επιτροπή: Εξακολουθεί η “συντριπτική πλειοψηφία” των δανείων της Νέας Δημοκρατίας να μην εξυπηρετούνται; Ή μήπως, υπήρξε πρόσφατα μια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Νέας Δημοκρατίας στις κρατικές τράπεζες, όπως π.χ. η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βελτιωθεί «χαριστικά» η οικονομική κατάσταση του κόμματος πριν από τις Ευρωεκλογές;»

Ποιες διευρύνσεις ακόμα;

Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τις διευρύνσεις με νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Δεν είναι μόνο η προσχώρηση της Δράσης. Σύντομα είναι εξαιρετικά πιθανό οι «μεταρρυθμιστές» του ακραίου κέντρου να ακολουθήσουν τη Δράση και να δεθούν στο άρμα της ΝΔ. Οι τρεις φράξιες, Ποτάμι, Βενιζέλος (Κύκλος Ιδεών) και Φλωρίδης – Διαμαντοπούλου πιθανά να συμπράξουν προεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης όχι απλώς δεν ακολουθεί την επιτυχημένη τακτική της μετατόπισης της ΝΔ προς το «μεσαίο χώρο» που εφάρμοσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, αλλά «διευρύνει» το κόμμα του με τους πιο ακραίους υπερασπιστές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στην πραγματικότητα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα είναι μια παράταξη που θα προσπαθήσει να αποβάλει τη λαϊκή και μετριοπαθή Δεξιά από τις τάξεις της, εκτιμώντας ότι θα εμποδίζει την παραγωγή θέσεων και την υλοποίηση πρακτικών και πολιτικών ακραίας, μονεταριστικής σκοπιάς. Η εσωκομματική διαμάχη αναμένεται σφοδρή.

 

Πηγή: Η Εποχή