Υπάρχουν τουλάχιστον δυο + ένας βασικοί λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε πως οφείλαμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματική αναθεώρησης.
Πρώτον, η σοβούσα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης στην χώρα μας που πλέον αφορά όλα τα κομματικά συστήματα στον κόσμο.
Αυτό το διαπιστώνουμε από την αποχή των πολιτών από τις εκλογικές αναμετρήσεις που βαίνει αυξανόμενη, από την αδιαφορία για την πολιτική ένταξη, από τη μικρή συμμετοχή στα συνδικάτα, από την ίδρυση κομμάτων της αντιπολιτικής.
Στην Ελλάδα, τούτη η κρίση ήταν τέτοια που 40 χρόνια ισχυρού δικομματισμού σαρώθηκαν και το κομματικό σύστημα άλλαξε έπειτα από τις υλικές επιπτώσεις που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα.
Παρόλο που τελειώσαμε με την επιτροπεία, οι πληγές στη δημοκρατία δεν επουλώθηκαν, δεν αποκαταστάθηκε το αίσθημα εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Και οι πολίτες έχουν δίκιο.
Η Δημοκρατία δε χαρίζεται, κατακτιέται, είναι διαρκής διαδικασία πάλης, αποτελεσματικότητας, και προσπάθεια για διεύρυνσή της.
Με λίγα λόγια για μας η επανανομιμοποίηση του πολιτεύματος μας περνά μέσα από:
– Την θρησκευτική ουδετερότητα και τον πολιτικό όρκο
-Την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών
– Την απαγόρευση των διακρίσεων, με το να συμπεριληφθούν στις διακρίσεις –μεταξύ άλλων -ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.
– Την εισαγωγή διαδικασιών άμεσης δημοκρατία
– Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
– Την αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνιμα σε απλή αναλογική
– Τις περιορισμένες θητείες των βουλευτών
– Την ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων.
Δεύτερον, αλλάζουμε το Σύνταγμα διότι τα αιτήματα που εκφράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη συλλογική δράση των πολιτών και τη συμμετοχή στην κοινωνική διαμαρτυρία, αποτελούν πια ώριμες κοινωνικές αναμονές τις οποίες δε δικαιούμαστε να μη βλέπουμε, να μην τις νομοθετούμε.
Ξέρετε ότι στο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο δεν εγγράφεται μόνο η βούληση και ο συσχετισμός δύναμης των από πάνω, αλλά οι αγώνες και οι πεποιθήσεις των από κάτω, της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων. Για αυτό εξ άλλου έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης, σύστημα κοινωνικής προστασίας, όταν πρωταρχικό μέλημα του νεοφιλελευθερισμού είναι η κατάργηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας και η παράδοσή τους στο ιδιωτικό κέρδος.
Για όσους από τον παλιό δικομματισμό ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση με το νεοφιλελευθερισμό, ένα και μόνο στοιχείο για του λόγου το αληθές.
Από το 2009 ως το 2012 χάθηκαν εξακόσιες τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας (604.000). Το συνταρακτικό ξέρετε ποιο είναι; Ότι από αυτές τις θέσεις οι διακόσιες είκοσι δύο (222.000) –το 1/3 και παραπάνω- αφορούσαν θέσεις εργασίας στην υγεία και στην παιδεία.
Δηλαδή, αυτό που λέμε «κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους» εμφανίζεται με στοιχεία.
Ο τελευταίος λόγος που προβαίνουμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει να κάνει με το εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Παρά τις απώλειες, τις στρεβλώσεις και τα πισωγυρίσματα που είχαμε λόγω των Μνημονίων θέλουμε να προσδώσουμε στη χώρα μια προοδευτική, δημοκρατική κληρονομία αντάξια της αξιοπρέπειας της ισότητας και της ελευθερίας κάθε πολίτη.
Γι αυτό, δεν συναινούμε στις συντηρητικές και βαθιά νεοφιλελεύθερες συνταγματικές επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
– Δεν αναθεωρούμε το άρθρο 16 για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια που προτείνει η αντιπολίτευση
– Δε θα καθιερώσουμε συνταγματικά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που πρότεινε η ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ούτε θα συναρτήσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα με τους δημοσιονομικούς στόχους.
– Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε την έννοια της επιείκειας έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να γίνει πιο ευέλικτη, πιο ανθρώπινη και πιο δίκαια
– Θέλουμε να κατοχυρώσουμε την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Με τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία προτείνουμε, με τον δημόσιο λόγο με τον οποίο επιχειρηματολογούμε
Δημιουργούμε την πολιτική ύλη – που πλέον θέλουμε να είναι και νομική ύλη – για μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας . Και αυτό είναι εντελώς κρίσιμο:
-Την ώρα που η ακροδεξιά καλπάζει σε όλη την Ευρώπη,
-Την ώρα που το αποτυχημένο και βαθιά αντιδραστικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού επικαθορίζει τις αποφάσεις της ΕΕ και την ίδια στιγμή γιγαντώνει την αποστροφή των πολιτών σε ένα οικοδόμημα που νοιάζεται όλο και λιγότερο για τις ανάγκες των πολλών.
-Την εποχή που ο πόλεμος και η απειλή πολέμου τρομάζει τις καρδιές των ανθρώπων.
Σε αυτό το τοπίο θέλουμε να είμαστε ο πόλος της ειρήνης, ο τόπος των προοδευτικών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών, η επικράτεια της ισότητας και των πολιτικών ελευθεριών.
Με δύο λόγια θέλουμε να εκφράσουμε και να εκφραστεί και συνταγματικά, εκείνο το πολιτικό ρεύμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη που εναντιώνεται στην κοινωνική συντήρηση, που εναντιώνεται στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά δημαγωγία.