Micro

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις χρυσαυγίτικες χυδαιότητες και την κάμερα Go-pro που φέρεται να φοράει αστυνομικός

Η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Κατά τη διάρκεια της δίκης της οργάνωσης Χρυσή Αυγή την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 προκλήθηκαν επεισόδια στη δικαστική αίθουσα. Συγκεκριμένα, η δίκη βρίσκεται στο σημείο που εξετάζει τις υποθέσεις επιθέσεων σε δυο κοινωνικούς χώρους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τύπου, η αστυνομία επέδειξε μεροληπτική στάση υπέρ των κατηγορουμένων, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει από την πρόεδρο να διακόψει τη δίκη για να εισέλθει απρόσκοπτα και χωρίς ατομικό έλεγχο όλο το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα, δεν επετράπη στην αίθουσα του Εφετείου η είσοδος αντιφασιστών, παρά μόνο σε μερικούς, γεγονός το οποίο πυροδότησε την ένταση. Στην εύλογη άρνηση του μάρτυρα κατηγορίας να καταθέσει μπροστά σε ένα τόσο εχθρικό ακροατήριο, τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης προκάλεσαν χάος επιτιθέμενοι χυδαία στη μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, προσβάλλοντας κατάφορα τη μνήμη του γιού της. Η κ. Μάγδα Φύσσα κατέθεσε μήνυση και οι δικηγόροι της θα ζητήσουν εντός του πλαισίου του αυτοφώρου να εντοπιστεί από την Αστυνομία εκείνος που απευθύνθηκε στην μητέρα του δολοφονηθέντος μουσικού.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου τα μέλη της Χρυσής Αυγής έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, απειλώντας, χειροδικώντας, εκφοβίζοντας και διαπράττοντας βιαιότητες, κινούμενοι επιθετικά ακόμα και εναντίον φωτορεπόρτερ που τους φωτογράφισε, ως όφειλε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δυνάμεις των ΥΑΤ επιτέθηκαν προς την πλευρά των αντιφασιστών και μόνο, ενώ ένας αστυνομικός των ΥΑΤ σύμφωνα με φωτογραφικό ντοκουμέντο φέρεται να βιντεοσκοπεί τους συγκεντρωμένους με φορητή κάμερα τύπου Go-pro.

  • Επειδή είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί ομαλά και σύντομα η δική της Χρυσής Αυγής έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διεξήγαγε η συγκεκριμένη οργάνωση και πρώτιστα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
  • Επειδή τα επεισόδια της 14ης Φεβρουαρίου στο Εφετείο φαίνεται να προκλήθηκαν από τη μεροληπτική στάση της αστυνομίας υπέρ των μελών της Χρυσής Αυγής.
  • Επειδή η εν λόγω οργάνωση πέρα από την εγκληματική της δράση, για την οποία και δικάζεται, συνεχίζει να προκαλεί το δημοκρατικό πολίτευμα και μηνύει αιρετούς όπως ο Δήμαρχος Πατρέων και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων διότι εναντιώνονται στη πρακτική και ρητορική μίσους της Χρυσής Αυγής.
  • Επειδή αντίκειται οποιουδήποτε εσωτερικού κανόνα η βιντεοσκόπηση αλληλέγγυων αντιφασιστών ή/και οποιουδήποτε πολίτη από αστυνομικούς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει λάβει γνώση το Υπουργείο για τη μεροληπτική στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης;

  2. Ποιά υπηρεσία ελέγχει τους εισερχόμενους στη δικαστική αίθουσα και σύμφωνα με ποια κριτήρια;

  3. Γιατί έγινε επίθεση των αστυνομικών εναντίον των αντιφασιστών;

  4. Ποια είναι η απάντηση του Υπουργείου στις καταγγελίες για βιντεοσκόπηση από αστυνομικό;

  5. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης, ο σεβασμός της διαδικασίας εκ μέρους των κατηγορουμένων και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εναγόντων και θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης καθώς και των αλληλέγγυων πολιτών οι οποίοι παρακολουθούν την δίκη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Θελερίτη Μαρία

Βαγιωνάκη Βάλια

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καστόρης Αστέριος

Μορφίδης Κώστας

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Ριζούλης Ανδρέας

Σπαρτινός Κώστας

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γιώργος

Πηγή: left.gr