Συνεντεύξεις

Ska Keller: Έχουμε μόνον έναν πλανήτη! Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασώσουμε τους βιοτόπους μας…

• Κυρία Κέλερ, οι Πράσινοι κατάφεραν να αποσπάσουν πολύ υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές σε Γερμανία και Βέλγιο. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι αυτής της επιτυχίας και πώς σκοπεύετε να ωφεληθείτε απ’ αυτήν;

Σε μια χρονική περίοδο μιας ολοένα και αυξανόμενης πόλωσης και ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων, οι πολίτες αναζητούν μια πολιτική δύναμη η οποία είναι ενωτική και έχει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στις διακρίσεις και το μίσος. Μια δύναμη η οποία, παρά την απαισιοδοξία που επικρατεί, είναι ρεαλιστική και αποτελεσματική. Και αυτή τη στιγμή η δύναμη αυτή είμαστε εμείς.

• Εχετε επανειλημμένως ταχθεί υπέρ μια ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βίζας. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας;

Η ανθρωπιστική βίζα, μαζί με την επανεγκατάσταση, συνιστά έναν τρόπο να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες δεν θα ρισκάρουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον διωγμό. Θεωρώ πως είναι απλά απαράδεκτο ότι χρόνο με τον χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στη Μεσόγειο.

Με τη βοήθεια της ανθρωπιστικής βίζας θα μπορούν να ζητούν βίζα σε μια πρεσβεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο εντός της Ε.Ε. Η νομική αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο της θέσπιση κοινής νομοθεσίας στα κράτη-μέλη για την παροχή της.

• Δυστυχώς για τον πλανήτη μας ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή που έχει όραμα έναν περισσότερο «πράσινο» πλανήτη. Εκτιμάτε ότι αυτό συνιστά ένα μοιραίο πλήγμα και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να ασκήσετε πιέσεις στην Κίνα, η οποία έχει καταστεί πλέον ο μεγαλύτερος ρυπαντής, να μειώσει τη χρήση του άνθρακα, που αποτελεί τη βασικότερη ενεργειακή της πηγή;

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή προχωρούμε μαζί, στο θέμα αυτό, ως Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε και με το παραπάνω όταν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία αποσύρονται από τη συμφωνία. Η επόμενη σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στο Κατοβίτσε θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι ακόμη προφανές ότι όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να μειώσουν τους ρύπους.

Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η Ευρώπη ανήκει στις περιοχές με τις μεγαλύτερες «συνεισφορές» στη ρύπανση του πλανήτη. Γι’ αυτό και πρέπει να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας και να μην περιμένουμε από τους άλλους να διορθώσουν τη ζημία που προξενήσαμε. Τα καλά νέα για την κλιματική αλλαγή είναι ότι ξέρουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είμαστε πρόθυμοι να το πράξουμε.

• Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα καθίστανται διαρκώς καλύτερα από τεχνολογική σκοπιά. Ωστόσο ο τομέας των μεταφορών, ο οποίος είναι ένας τεράστιος ρυπαντής, εξακολουθεί να κυριαρχείται από πετρελαιοφόρα βαρέος τύπου οχήματα και άλλα πετρελαιοβόρα οχήματα και μηχανήματα. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να ασκήσετε πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις να παράσχουν σοβαρά κίνητρα στην αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως των βαρέος τύπου οχημάτων, ώστε να προχωρήσουν στην παραγωγή περισσότερων υβριδικών ή ηλεκτροκίνητων οχημάτων τέτοιου τύπου;

Πέρυσι γιορτάσαμε μια τεράστια νίκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταφέραμε να υιοθετήσουμε μια έκθεση η οποία θέτει τα οχήματα βαρέος τύπου, όπως τα φορτηγά και τις νταλίκες, σε υποχρεωτική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται πλέον πως, ενώ όλοι οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες για μείωση των εκπομπών CO2, δεν μπορούν να το κάνουν τα βαρέος τύπου φορτηγά. Ετσι λοιπόν τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να δράσουν.

• Η πλειονότητα των επιστημόνων εκτιμά ότι ο στόχος για την επίτευξη της μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου συνιστά μια ουτοπία, ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση βρει το πολιτικό κουράγιο να λάβει τα σωστά, αλλά σίγουρα κοστογόνα βήματα. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Οπως αναφέρει η συμφωνία των Παρισίων (IPCC), ο στόχος του 1,5 βαθμού είναι ακόμη επιτεύξιμος. Διαθέτουμε την τεχνολογία και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά παράλληλα χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση για να το πράξουμε και να προχωρήσουμε. Το περασμένο καλοκαίρι με τη μαζική ξηρασία σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις τεράστιες πυρκαγιές, ειδικά στην Ελλάδα, μάθαμε το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Συμβαίνει ήδη!

Αλλά το να προχωρήσουμε μπροστά στο ζήτημα της προστασίας του κλίματος θα αποβεί επωφελές και οικονομικά. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μας καθιστούν λιγότερο εξαρτημένους από τα ορυκτά καύσιμα που διαθέτουν πολλές χώρες.

Επιπροσθέτως, ο κοινωνικο-οικολογικός μετασχηματισμός θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει ένα κολοσσιαίο δυναμικό, ώστε να μετατραπούν οι θαλάσσιες μεταφορές και έτσι, μερικώς ή ολικώς τα πλοία να κινούνται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κάτι που θα δημιουργήσει, όχι μόνο θέσεις εργασίας, αλλά θα προσδώσει και ένα διαρκές τεχνολογικό και οικονομικό πλεονέκτημα στη χώρα σας.

• Η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσο μακριά μπορεί να μας πάει; Θέλω να πω, υφίσταται κάποιο όριο;

Η ενέργεια πρέπει να προέλθει από κάπου και τα αιολικά πάρκα είναι σίγουρα πιο όμορφα από τα ανθρακωρυχεία! Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πρέπει να επενδύσουμε στην εξοικονόμηση και την αποτελεσματικότητα της ενέργειας, μέσω υψηλότερης τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας ταυτοχρόνως την καινοτομία και την έξυπνη χρήση ενέργειας.

Εχουμε μόνον έναν πλανήτη, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασώσουμε τους βιοτόπους μας. Μόνο εάν η Ευρώπη προχωρήσει μπροστά τώρα θα μπορέσει να έχει οικονομικό όφελος, όχι αν αφήσουμε άλλους να ηγηθούν.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών