Micro

O επιθεωρητής Κλουζώ στη Λέσβο

Για πολλοστή φορά, το «Πρώτο Θέμα» επιδίδεται σε αστυνομικά σενάρια και συκοφαντίες εναντίον βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας ταυτοχρόνως την ξενοφοβική και ακροδεξιά ατζέντα του.

 

H γνωστή κίτρινη εφημερίδα ξαναχτύπησε. Με πρωτοσέλιδο τίτλο και εκτενές κεντρικό άρθρο εμπλέκει δυο βουλευτές τον ΣΥΡΙΖΑ ,τη Βασιλική Κατριβάνου και τον Γιώργο Πάλλη, τον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και ‒για πολλοστή φορά‒ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Λάμπρου σε μια απολύτως ατεκμηρίωτη υπόθεση αλλά πάντα με το γνωστό κίτρινο και παραληρηματικό τρόπο.

Ο κεντρικός πολιτικός ισχυρισμός για «αναρχοσυριζαίους» που καλύπτουν διακινητές και αλληλέγγυους και με αυτό τον τρόπο διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να ξεσπάσουν τα επεισόδια των προσφύγων στην Ειδομένη, αλλά και το σύνολο των απίστευτων λογικών αλμάτων του ρεπορτάζ δεν αντέχουν σε κριτική.

Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η για μια ακόμα φορά απροκάλυπτη επίθεση της εφημερίδας του κομιστή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, με ιδιαίτερες αιχμές προς εκείνο το κομμάτι που έδωσε και δίνει από θέση ευθύνης τη μάχη των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πολέμου. Μάλιστα, η ρητορική περί των ιδιοτελών αλληλέγγυων που προτάσσει και το Πρώτο Θέμα, εντάσσεται στην ευρύτερη αλλαγή της στάσης των ΜΜΕ σε σχέση με το προσφυγικό: χτυπώντας τους αλληλέγγυους προσπαθούν να μεταβάλλουν τη θετική στάση της κοινωνίας υπέρ των προσφύγων.

Είναι γεγονός ότι η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι η χειρότερη δυνατή για την εφημερίδα και τον συντάκτη της. Ο απόηχος της συνάντησης των τριών θρησκευτικών ηγετών την ίδια ημέρα στην Λέσβο, γεγονός συμβολικής όσο και ουσιαστικής πολιτικής σημασίας, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τη ρατσιστική και φοβική γραμμή της.

Ως κατακλείδα, στο ρεπορτάζ εκφράζεται με τον γνωστό ξενοφοβικό τρόπο η αγωνία του συντάκτη για το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασύλου ενημερώνει τους πρόσφυγες πολέμου για τα δικαιώματά τους σχετικά με τη διαδικασία αίτησης ασύλου. Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου, ταυτιζόμενος απόλυτα με τη γραμμή των ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης, ενοχλείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνία παρά τις σοβαρές δυσκολίες που διαμορφώνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, συνεχίζουν να κινούνται στην κατεύθυνση της λογικής των ανοιχτών συνόρων, της τήρησης των διεθνών συνθηκών που αφορούν την προστασία των προσφύγων και της πολύπλευρης αλληλεγγύης υπέρ τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ‒την ακριβώς αντίθετη από αυτήν που προάγει η συγκεκριμένη εφημερίδα‒ οφείλουμε να συνεχίσουμε. Να επιμείνουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ουμανισμού διατηρώντας τη συμμαχία με την κοινωνία αλλά και με τις οργανώσεις των αλληλέγγυων που όλο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλαν με τη δράση και την αυτοθυσία τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με αυτή την έννοια θεωρούμε απολύτως αρνητική την απόπειρα διαπόμπευσης του συνόλου των αλληλέγγυων και των ΜΚΟ, η οποία επιχειρείται από τα συστημικά ΜΜΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι συνηγορούμε σε πρακτικές διασποράς ψευδών προσδοκιών περί πιθανότητας άμεσου ανοίγματος των συνόρων, που πάντως είναι περιορισμένου βεληνεκούς.

 

Ο Μιχάλης Υδραίος είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ