Macro

Νίκος Μπελαβίλας: Τώρα αρχίζει το δυνατό παιχνίδι με την Cosco

Τώρα αρχίζει το δυνατό παιχνίδι με την Cosco. Η εταιρεία δηλώνει ότι η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών για το έργο της κρουαζιέρας, από την ακτή Μιαούλη εμποδίζει την ανάπτυξη της! Για αυτό ζητά να τις δοθεί τώρα ο πλήρης έλεγχος του λιμανιού με το 67% των μετοχών. Μας ενημερώνει επίσης ότι η καθυστέρηση της υπογραφής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της έκανε ζημιά. Η Cosco επί χρόνια δεν κατέθετε τις υποχρεωτικές από τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο μελέτες, αναμένοντας να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε τη μία εκ των δύο, την ΜΠΕ. Ακόμη σήμερα δεν έχει καταθέσει την Στρατηγική Μελέτη (ΣΜΠΕ), παρότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει από το 2017!
Περίμεναν όπως φαίνεται, ότι η ΜΠΕ θα υπογραφεί σε μία νύχτα και θα προχωρούσαν στο επόμενο βήμα. Δεν περίμεναν ότι σύσσωμη η αυτοδιοίκηση του Πειραιά, παραλιμένιοι δήμοι και αντιπεριφέρεια, θα έθεταν πολύ σοβαρούς περιβαλλοντικούς όρους ώς όφειλαν και όπως έχουν δικαίωμα. Το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η ΕΣΑΛ μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς της πόλης έθεσαν επίσης όρους. Μπορεί να μην ήταν αυτοί που θέλαμε αλλά ετέθησαν. Έτσι καταργήθηκε το Mall στο Παλατάκι. Εν τέλει ο υπουργός, κάνοντας μάλλον το χατίρι του ΟΛΠ, καθυστέρησε μήνες πολλούς την υπογραφή της ΜΠΕ, ώστε να εκτελείται το μεγαλύτερο έργο, αυτό της κρουαζιέρας ανεξέλεγκτα. Τούτο συνέβη μέσα στο σκοτάδι της πανδημίας. Όμως και εδώ η Cosco είχε εκπλήξεις: οι κινητοποιήσεις των πολιτών, ο βομβαρδισμός ερωτήσεων στη Βουλή, οι γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών φορέων, τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δήμου Πειραιά, και τελικά το ΣτΕ σταμάτησαν τις βυθοκορήσεις. Ακολούθησαν τα φορτηγά των επιχωματώσεων, το μπλόκο στην ακτή Μιαούλη και η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για φρένο στις μετακινήσεις μπάζων μέσα από την πόλη.
Η εκτέλεση των έργων από την Cosco, με προδιαγραφές αποικιακού τριτοκοσμικού λιμανιού δεν της βγήκε τελικά. Πέρα από τις κεντρικές αντιδράσεις για την κρουαζιέρα, αντιδράσεις στο Πέραμα για τα ναυπηγεία, για τα καζάνια πετρελαιοειδών, για το logistic του Κερατσινίου. Αντιδράσεις στη Σαλαμίνα για την καταστροφή του Τύμβου Σαλαμινομάχων από τα διαλυτήρια αλλά και στην Αίγινα από την απόρριψη της λάσπης των έργων στο βυθό του νησιού. Αντιδράσεις από την ανεξέλεγκτη ρύπανση που προκαλεί η Oil One στη Δραπετσώνα. Αντιδράσεις με αποτέλεσμα, με κοινωνική ενημέρωση, με θετικό αντίκτυπο που έφερε και άλλες αντιδράσεις. Η κουρτίνα τελικά σηκώθηκε αποκαλύπτοντας παραβιάσεις της νομοθεσίας, κινήσεις κάτω από το τραπέζι, κυρίως κινδύνους για την πόλη και την τοπική οικονομία.
Τώρα η Cosco, με την επιστολή της στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ζητά στην πραγματικότητα αναδιαπραγμάτευση εις βάρος όχι μόνο του Δήμου Πειραιά αλλά του Μείζονος Πειραιά, και την πλήρη παράδοση των μετοχών στα χέρια της.
Από το 2017 για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της πόλης, επιβλήθηκε ευρωπαϊκό καθεστώς ουσιαστικού περιβαλλοντικού ελέγχου στο λιμάνι. Αυτό είναι το ένα διακύβευμα που θα επιχειρήσει να ανατρέψει η Cosco τους επόμενους μήνες.
Το δεύτερο είναι ο απόλυτος μονοπωλιακός έλεγχος τον οποίο διεκδικεί σε όλους τους τομείς της λιμενικής ανάπτυξης. Με τα κέρδη δικά της και τις ζημιές δικές μας.
Οι Πειραιώτες θέλουμε το λιμάνι μας να είναι ένα από τα πρώτα δυναμικά λιμάνια στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Με βιώσιμη παραλιμένια οικονομία, με θέσεις εργασίας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, το τοπικό εμπόριο και επιχειρήσεις, τον πειραϊκό τουρισμό και πολιτισμό. Δηλαδή με θετικό αποτύπωμα σε όλη την κοινωνία. Η δεκαετής πραγματικότητα από την παρουσία της Cosco στον Πειραιά δεν δείχνει αυτό αλλά το αντίθετο. Η ιδέα του διπλού win-win έμεινε μισή. Η Cosco “win” και οι άλλοι χαμένοι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη φύση της, θα θελήσει να της χαρίσει και ότι άλλο μπορεί.
Πέφτει σε εμάς επομένως, στην πειραϊκή κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στους πειραϊκούς επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς θεσμούς, στους πολίτες, η υποχρέωση να βάλουμε χαλινάρι στην Cosco από την Πειραϊκή ως την Κυνόσουρα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ως τώρα μπορέσαμε να το κάνουμε, όπου δουλέψαμε σοβαρά και τεκμηριωμένα, όπου στήσαμε μεγάλα κοινωνικά μέτωπα, Ας το συνεχίσουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, της Σαλαμίνας και της Αίγινας, στο μέλλον του μεγάλου λιμανιού μας.

Νίκος Μπελαβίλας

Ανάρτησή του στο Facebook