Macro

Να αλλάξουν οι εργασιακοί κανόνες στην Ευρώπη

Τη στιγμή που οι αντεργατικές προκλήσεις συνεχίζονται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερψήφισε την εισήγηση του ευρωβουλευτή Γουίλιαμ Μπάλας, η οποία περιλαμβάνει προτάσεις-μέτρα για την καταπολέμηση του «κοινωνικού ντάμπινγκ». Μέτρα που βρίσκονται σε αντιστοιχία με αυτά που υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα, τα επόμενα χρόνια, κοινωνικά ζητήματα, «γιατί η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική». Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, είναι πολύ υψηλή, τονίζοντας στη συνέχεια ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα, χωρίς να αναφέρεται σε ποια. Η ουσιαστική απάντηση δεν προήρθε από την Κομισιόν, αλλά από τους ευρωβουλευτές που ψήφισαν την έκθεση που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Γουίλιαμ Μπάλας.

 

Το «κοινωνικό ντάμπινγκ»

 Ένα από τα πιο σπουδαία μέτρα, όπως ανέφερε στην έκθεση, είναι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση του «κοινωνικού ντάμπινγκ», που σπρώχνει τους εργαζόμενους στον ανταγωνισμό μεταξύ τους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο εσωτερικό κάθε χώρας, ακόμα και στις επιχειρήσεις (χωρίς να εξαιρούνται και αυτές του δημόσιου τομέα). Έτσι, με τον ανταγωνισμό και το φόβο οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δέχονται σιωπηρά την αύξηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση των μισθών και την αφαίρεση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι βλέπουν να χειροτερεύει το επίπεδο ζωής τους.

Σήμερα το κοινωνικό ντάμπινγκ το συναντάμε τόσο τους εργαζόμενους κάθε χώρας, και κυρίως στους χωρίς χαρτιά (μη μόνιμους), όσο και τους αποσπασμένους από τη χώρα τους (π.χ. Πολωνία ή και άλλες χώρες) για να εργαστούν ή να εκτελέσουν κάποιο έργο σε άλλη χώρα (π. χ. στα γαλλικά ναυπηγεία). Οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται και ασφαλίζονται με βάση τους νόμους της χώρας τους και όχι της χώρας που εργάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως και στις εταιρίες οδικών μεταφορών κλπ.

 

«Ίση αμοιβή για ίση εργασία»

 Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες. Να γίνει, δηλαδή, πράξη το αίτημα των συνδικάτων: «ίση αμοιβή για ίση εργασία» για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης, τόνισε ο ευρωβουλευτής Γιουίλιαμ Μπάλας (την ίδια σχεδόν θέση υποστήριξε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος είπε: «Θέλουμε οι εργαζόμενοι να αμείβονται το ίδιο για την ίδια δουλειά»).

Στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής ανέφερε «ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται ποινές  στις επιχειρήσεις που δεν σέβονται τον κώδικα εργασίας». Ζήτησε ακόμα να αλλάξουν οι κανόνες στην ΕΕ κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τοποθετώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων πάνω από χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

 

Η υπαρξιακή κρίση

 Είναι αξιοσημείωτο το ότι αυτή η έκθεση, που θέτει τόσους φιλόδοξους στόχους, που βρίσκονται σε αντίθετη τροχιά σε σχέση με τα γνωστά νεοφιλελεύθερα δόγματα της ΕΕ, έγινε ευρύτατα δεκτή από τους βουλευτές των χωρών της ΕΕ. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι έχει αρχίσει να συνειδητοποιείται πως θα πρέπει τα δικαιώματα των εργαζομένων να γίνουν σεβαστά και να προστατεύονται από ένα νομοθετικό πλαίσιο.

Αν δει κάποιος τις δύο εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο την εβδομάδα που πέρασε, θα διαπιστώσει αναμφισβήτητα ότι αυτή του ευρωβουλευτή έδωσε μια άλλη προοπτική, παρά το γεγονός ότι και η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι υπάρχει «υπαρξιακή κρίση», έθιξε ουσιαστικά ζητήματα. Έτσι δυσαρέστησε τους φιλελεύθερους – συντηρητικούς και ορισμένους σοσιαλδημοκράτες με τις απόψεις που διατύπωσε. Η συζήτηση εμπλουτίστηκε με τις παρεμβάσεις ευρωβουλευτών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστερής Ομάδας, Γκαμπριέλ Ζίμμερ, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος αναγνώρισε κάποιες πραγματικότητες και πρότεινε ορισμένα μέτρα. Η  Κομισιόν, όμως, μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα που να βελτιώνει τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών, σ’ ό,τι αφορά την κατοικία, την απασχόληση και το μέλλον των νέων. «Εάν δεν αλλάξουμε θα κάνουμε κύκλους χωρίς κανένα αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος της GUE, που άσκησε έντονη κριτική για τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών στην Ευρώπη, τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Της Γης οι ξεχασμένοι…

Η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Γκαρσία Περέζ, μίλησε για μια «απογοητευτική κατάσταση λόγω της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει πολλές χώρες». Άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολύ «γενικές προτάσεις του», παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στη μαζική ανεργία των νέων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Και κατέληξε: «ο πρόεδρος της Κομισιόν ξέχασε να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά την επιβολή της σκληρής λιτότητας, που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Στη χώρα που σηκώνει το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης και δέχεται τους νέους ξεχασμένους του κόσμου».

 

Μπάμπης Κοβάνης

Πηγή: Η Εποχή