Macro

Μαζικές λιποθυμίες σε εργοστάσια λόγω των συνθηκών εργασίας

Οι εργασιακές συνθήκες στα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ρούχων, υποδημάτων και παιχνιδιών γνωστών εταιριών, που βρίσκονται στην Ασία, έχουν γίνει αντικείμενο καταγγελίας από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αρκετές φορές στο παρελθόν.

Η περίπτωση των εργατριών στα εργοστάσια της Καμπότζης δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Περισσότερες από 500 γυναίκες που δουλεύουν σε τρία εργοστάσια τα οποία παράγουν ρούχα για εταιρίες όπως η Nike, η Puma, η Asics και η VF Corporation έχουν νοσηλευτεί τον τελευταίο χρόνο σε νοσοκομεία της χώρας. Το σοβαρότερο από τα περιστατικά ήταν η μαζική λιποθυμία 260 εργατριών σε ένα εργοστάσιο.

Το θέμα των εργασιακών συνθηκών αναδεικνύεται από μεγάλα διεθνή μέσα όπως το Al Jazeera και  ο Guardian, ενώ το Danwatch (δανέζικος οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας) πήγε στη Καμπότζη και μίλησε με εργάτες/τριες, συνδικάτα, γιατρούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις και κυβερνητικούς παράγοντες για το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στη βιομηχανία ένδυσης της χώρας, συνολικής αξίας $5,7 δισ. για το 2015.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, οι γυναίκες που λιποθύμησαν δούλευαν δέκα ώρες την ημέρα, επί έξι ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, δήλωναν εξαντλημένες και πεινασμένες. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν ότι σε όλα τα εργοστάσια όπου είχαν καταγραφεί λιποθυμίες εργατριών, η θερμοκρασία έφτανε τους 37 C. Σε αντίθεση με το γειτονικό Βιετνάμ, η Καμπότζη δεν έχει νόμο που να επιβάλει ανώτατο όριο θερμοκρασίας στον χώρο δουλειάς, μολονότι υπάρχει κυβερνητική οδηγία που υποχρεώνει τους εργοδότες να εγκαθιστούν κλιματιστικά εκεί όπου η θερμοκρασία είναι «σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ένας σοβαρός λόγος που επιφέρει άγχος και εξάντληση στις εργαζόμενες είναι το γεγονός ότι εργάζονται υπό τρίμηνες συμβάσεις. Όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι/ες υπό τρίμηνες συμβάσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν να δουλέψουν υπερωρίες καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια άρνηση θα οδηγήσει στη μη ανανέωση της σύμβασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να δουλεύουν καθημερινά  επιπλέον ώρες, γεγονός που τους επιβαρύνει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.   Επιπλέον, κανένα από τα συγκεκριμένα εργοστάσια δεν πληρώνει μισθό που να φτάνει τον «μέσο μισθό» της χώρας, ο οποίος είναι περίπου 300 ευρώ τον μήνα.

Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Ένα εργοστάσιο που παράγει παπούτσια για την Asics στην επαρχεία Kamong Speu αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά καθώς 360 εργάτες είχαν καταρρεύσει.

Σε ένα άλλο εργοστάσιο επικράτησε μαζικός πανικός όταν μια γυναίκα εγκλωβίστηκε σε έναν πολύ μικρό χώρο όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 37 βαθμούς.

Σε εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για τη Nike και την Puma έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά πυρκαγιάς σε ένα εκ των οποίο τον Μάρτιο, υπήρξαν και 150 τραυματίες.

Κοινωνιολόγοι και ιστορικοί που μίλησαν στους δημοσιογράφους υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά μαζικών λιποθυμιών προσομοιάζουν με περιστατικά στη Βρετανία του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι εργάζονταν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Πηγή: Pass-world