Βίντεο

Πάνος Σκουρλέτης: Υπαρκτή η προγραμματική βάση για συνεργασία των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης

📺 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολιτικά απομονωμένη, καθώς αδυνατεί να δώσει απαντήσεις για τα πραγματικά γεγονότα των πεπραγμένων της. Η ακρίβεια δεν έχει περιοριστεί, το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με την πλήρη διάλυση. Μιλώντας νωρίτερα στο «Naftemporiki TV», στους δημοσιογράφους Φίλιππο Φιλιππακόπουλο και Παύλο Πανταζόπουλο, επεσήμανα ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν δομικό πρόβλημα αποτύπωσης με ακρίβεια των τάσεων του εκλογικού σώματος, αλλά και ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων οι οποίοι, κατά τη δική μου εκτίμηση, συνιστούν μια «βουβή ψήφο» με αντικυβερνητικό πρόσημο. Σημείωσα επίσης, ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για ένα κοινό προγραμματικό τόπο με τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει μέχρι τώρα. Και παρότι έμειναν λίγες ημέρες για τις εκλογές, επανέλαβα ότι πρέπει να μιλήσουμε δημόσια για τα προγράμματα, τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την οικονομία, την εργασία, την ανάπτυξη και όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
⚫ Υπάρχει η αντικειμενική βάση για προγραμματική συνεργασία της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης:
Εμείς δεν μιλήσαμε τώρα για συνεργασία, ούτε στο πλαίσιο μιας τακτικής πριν από τις εκλογές. Η ψήφιση της απλής αναλογικής σε ανύποπτο χρόνο έδειξε ότι πράγματι πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες δεν είναι μονοκομματικές, αλαζονικές κυβερνήσεις, όπως ήταν η προηγούμενη, αλλά και οι περισσότερες μεταπολιτευτικά, οδηγώντας σε τρομακτικά αδιέξοδα. Ισχυρή είναι μία κυβέρνηση όταν έχει πλατιά κοινωνική βάση και έχει και ένα σαφές πρόγραμμα, εν προκειμένω έναν κοινό προγραμματικό τόπο, που θα μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα του κόσμου. Με αυτή την έννοια, αντικειμενικά, με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, έχει αναδειχθεί αυτός ο τόπος. Άρα η αντικειμενική βάση υπάρχει για τις συνεργασίες και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να επιτευχθούν και από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.
⚫Πολιτικά απομονωμένη η ΝΔ:
Ακόμη και στην περίπτωση που σπάσει ο «διάολος το ποδάρι του», επιτρέψτε μου να το πω έτσι, και βγει πρώτη η ΝΔ στις εκλογές, θα αναγκαστεί να διερευνήσει την πιθανότητα συνεργασιών. Είναι πολιτικά απομονωμένη αυτή τη στιγμή. Δεν την έχει αυτή τη δυνατότητα. Όχι γιατί το λέμε εμείς, που οι αναλύσεις μας μπορεί να υποκρύπτουν και κάποια σκοπιμότητα, αλλά λόγω της αδυναμίας της να δώσει απαντήσεις. Τόσο καιρό η ΝΔ κυβέρνησε με τη βοήθεια μιας επικοινωνιακής υπεροπλίας που προσπαθούσε να κάνει το άσπρο μαύρο. Η πραγματικότητα μας λέει ότι η ακρίβεια δεν περιορίστηκε, όλες οι μελέτες και οι αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε, η αγοραστική δύναμη είναι σε τραγική κατάσταση, στην υγεία τα πράγματα, αντί να βελτιώνονται, ακολουθούν μια πορεία πλήρους διάλυσης και ρευστοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο κόσμος δεν τα συγχωρεί αυτά. Υπάρχει κι ένα χαρακτηριστικό που δεν υπήρχε σε άλλες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις -αυτές που επικαλείται και πιστεύει κατά απόλυτο τρόπο ο κ. Πέτσας κι εγώ τους ασκώ μια κριτική για δομική αδυναμία- εμφανίζουν μία «γκρίζα ζώνη» γύρω στο 12%. Αυτή η «βουβή ψήφος» έχει ένα αντικυβερνητικό πρόσημο και θεωρώ ότι τελικά η έκφραση της θα εκπλήξει αρνητικά τη ΝΔ, βγάζοντας πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
⚫ Το Σύμφωνο Σταθερότητας να περιλαμβάνει τους δείκτες απασχόλησης, εισοδήματος, ανάπτυξης:
Το θέμα είναι να μην επανέλθουμε στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και να δούμε πλέον ένα Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο θα έχει ενσωματώσει στους δείκτες του και άλλους δείκτες, όπως της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Γιατί θα πρέπει να κοιτάμε μόνο τα ελλείμματα και το χρέος; Το μείγμα της πολιτικής, με βάση αυτό το πιο πραγματικό και πιο αυθεντικό Σύμφωνο Σταθερότητας, να είναι διαφορετικό και να μη συντείνει στη διεύρυνση των ανισοτήτων, όπως όταν κοιτάς μόνο το πρωτογενές έλλειμμα και έχεις αυτό σαν στόχο και δεν βάζεις την παράμετρο της απασχόλησης, της ανάπτυξης, του μέσου όρου εισοδήματος. Λέω κάποιους δείκτες που πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης θα προσέθετα εγώ. Εκεί θα οικοδομηθούν συμμαχίες και να δούμε τι λέει ο καθένας.
⚫Πρέπει να παρέμβουμε στο παραγωγικό μοντέλο:
Επιτέλους, να συζητήσουμε για προγράμματα. Εμένα με ενδιαφέρει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα εκμεταλλεύεται, για παράδειγμα, τις συνθήκες της πανδημίας για να ξοδεύει 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις. Προσέξτε, ενώ όλα τα μέτρα για την πανδημία έχουν αρθεί, το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων εξακολουθεί να υπάρχει. Με ενδιαφέρει να κάνουμε μια συζήτηση γι’ αυτά που λέει σήμερα η Ευρώπη για την ελληνική οικονομία. Ότι αυτή τη στιγμή ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, που βγάζει τελικά το ποσοστό χρέους, έχει αποκλιμακωθεί διότι το ΑΕΠ είναι πληθωριστικά «φουσκωμένο». Άρα, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού έχουμε μια εσωτερική υποτίμηση μέσω της μείωσης της πραγματικής αγοραστικής δύναμης και των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων, για να εμφανίζεται μια εικονική βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη και να συνεχίζεται μία καταστροφική οικονομική στρατηγική, η οποία αποτυπώνεται στη διεύρυνση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας. Αυτό που ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε πριν από το ’10 στη χρεοκοπία. Αυτό είναι το πρόβλημα και γι’ αυτό εμείς θέλουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Τα χρόνια 2023 – 2027, τα οποία θα είναι σχετικά καλά, λόγω της δημοσιονομικής τακτοποίησης που πετύχαμε εμείς, τον «εξανθρωπισμό» της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε για να παρέμβουμε στο παραγωγικό μοντέλο και όχι για να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
⚫ Οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν σε Κύπρο και Τουρκία:
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε πολύ μικρό διάστημα, είχαμε μια δεύτερη διάψευση των δημοσκοπήσεων. Την πρώτη την είχαμε στις κυπριακές εκλογές και τώρα είχαμε μια ακόμη διάψευση. Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο, φαίνεται ότι έχουν μια δομική αδυναμία να αποτυπώσουν την «φωτογραφία» της στιγμής, όπως λένε ότι κάνουν.
⚫ Για τις εκλογές στη Τουρκία:
Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, τελικά, η δική μας στάση πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και προσήλωση σε μία στρατηγική η οποία πρέπει να έχει τα στοιχεία της αποκλιμάκωσης, της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και διαλόγου. Μιλώντας σε σχέση με τις δικές μας εκλογές, αυτή τη στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει και η επόμενη κυβέρνηση, χωρίς να διολισθαίνει στην «γοητεία» της εργαλειοποίησης των εθνικών θεμάτων.