Macro

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Στην Ελλάδα έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση

Με τον κοινό τόπο ότι ζούμε δραματικές στιγμές τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ξεκίνησε την ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επί του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως τόνισε παρόλο που ζούμε δραματικές στιγμές υπάρχουν κόμματα που δεν καταλαβαίνουν ότι η τριπλή κρίση (περιβαλλοντική, υγειονομική, οικονομική) που έγινε πενταπλή (προστέθηκε και ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση) επιβάλει αλλαγή παραδείγματος.

Παράλληλα επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση, που στην εξωτερική πολιτική ξέρει να καταγγείλει τον πόλεμο, ξέρει να δώσει αλληλεγγύη αλλά, συγχρόνως, ξέρει να εμπλέκεται στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο. Όσον αφορά την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι ακούσαμε όλα τα επιχειρήματα γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε να βάλουμε έναν έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη. Αλλά, πού είναι η ρύθμιση των αγορών; Πού είναι αυτή η Ρυθμιστική Αρχή; Η βασική σας έννοια είναι να μείνουν τα πάντα το ίδιο. Να μην έχουμε μια παρέμβαση στις αγορές, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση θέλει μόνο έκτακτα μέτρα για έκτακτες καταστάσεις. Σαν να μην υπάρχει η κρίση που θέλει δομικές αλλαγές, θέλει να παραμείνουν όλα ίδια. Να μην αλλάξει τίποτα» σημείωσε. Αναφορικά με την Ευρώπη, παραδέχθηκε ότι προσπαθεί να είναι ευρωπαϊστής, αλλά αναρωτιέται τι Ευρώπη είναι αυτή; «Πως λειτουργεί με έκτακτα μέτρα για έκτακτες ανάγκες; Σωστά αντέδρασε στην επίθεση της Ρωσίας – είναι όμως μόνο αυτό; Έκανε τα πάντα να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και ειρήνης που να συμπεριλαμβάνει και την Ανατολική Ευρώπη;».

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αλλά αυτό έχει κάποιο στοιχείο μονιμότητας ή πρόκειται μόνο για έκτακτα μέτρα για έκτακτες καταστάσεις; αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας θα είναι μόνο για τώρα; Θα υπάρχει μόνιμη πολιτική για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων;»

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση λέει ότι εφαρμόζει κεϋνσιανή πολιτική. Αλλά εφαρμόζει κεϋνσιανή πολιτική χωρίς κοινωνικό κράτος. Αυτό το απέδειξε με την άρνηση της ενίσχυσης του ΕΣΥ στην υγειονομική κρίση».
Για την ακρίβεια, ανέφερε, λαμβάνει κάποια μέτρα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει, αλλά αυτά είναι ανεπαρκή και με κακή αρχιτεκτονική. «Για παράδειγμα η ενίσχυση των 40 ευρώ δεν λαμβάνει υπόψη την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση με αποτέλεσμα να αποκλείονται οικογένειες μεσαίου εισοδήματος. Το αντίθετο από αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα»

Ωστόσο όπως σημείωσε, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει δημοσιονομική σοβαρότητα αλλά ακούσαμε μια επιχειρηματολογία γιατί πρέπει να καθυστερήσουμε τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν μας λέει τίποτα για τη ρύθμιση των αγορών και για τον ρόλο που πρέπει να έχει η ρυθμιστική αρχή. «Βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ίδιο οικονομικό παράδειγμα, να μην αλλάξει τίποτα, να μην παρέμβουμε στην αγορά».

Για την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι θα ευνοήσει σαφώς τις μεγάλες περιουσίες, που θα δουν τεράστιες μειώσεις. «Αλλά και όσον αφορά τους συντελεστές, σε περιοχές στον Άγιο Δημήτριο θα δουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ενώ από ότι περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Φιλοθέη η Εκάλη και η Κηφισιά θα έχουν σταθερό ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ»

Σχετικά με τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει αφορά στους φτωχότερους των φτωχών, και στην ουσία είναι ότι αυτοί θα χάνουν το σπίτι, θα πληρώνουν ενοίκιο και στο τέλος θα πρέπει να το ξαναγοράσουν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση για τα μεσαία στρώματα δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Όπως τόνισε χρειάζεται μια κυβέρνηση που έχει καταλάβει ότι οι κοινωνικές ανισότητες επηρεάζουν τα πάντα: το πως μπορείς να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή ακόμη και πως μπορείς να προσεγγίσεις το παραγωγικό μοντέλο. Για να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο χωρίς χαμηλούς μισθούς, με δικαιώματα, με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και ένα μοντέλο που οι επιχειρήσεις πιέζονται να αναβαθμίσουν το προϊόν, να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, να βρουν νέες αγορές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν ένα εξαιρετική ευκαιρία για αλλαγή του μοντέλου, για ενίσχυση των ΜμΕ αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε και κανένας σχεδιασμός για τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών.

Παράλληλα σημείωσε ότι «χρειάζεται και μια κυβέρνηση για τα δικαιώματα και μια κυβέρνηση για να εμβαθύνει τη δημοκρατία, χωρίς λίστες Πέτσα. Μια που δεν μιλάει για «κανονικούς» πρόσφυγες και που καταλαβαίνει ότι η ασφάλεια σημαίνει περισσότερα δικαιώματα και όχι μόνο αστυνόμευση».

Τόνισε επίσης ότι η κυβερνητική φθορά έχει αρχίσει και αυτό φαίνεται επειδή η κυβέρνηση αναγκάζεται να λέει ότι δεν θα πάει σε εκλογές. «Έχει αρχίσει και φαίνεται γιατί ο κ. Πέτσας λέει ότι δεν πηγαίνουν σε εκλογές γιατί ο κόσμος θα τιμωρήσει την κυβέρνηση. Έχει φτάσει η στιγμή της αντιστροφής μέτρησης και αυτό θα φανεί στην πράξη».