Συνεντεύξεις

Ανδρέας Ξανθός: Είναι πρόκληση, υποκρισία και ακραίος τιμωρητισμός χιλιάδες άνθρωποι, που μπορούν να βοηθήσουν το σύστημα υγείας, να παραμένουν σε αχρηστία

«Το σύστημα της Υγείας μετά από δυο χρόνια πανδημίας έχει αποδιοργανωθεί. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, το προσωπικό είναι λιγοστό και κουρασμένο και υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να το απαξιώσει ακόμα περισσότερο και όχι να το ενδυναμώσει» τόνισε μεταξύ άλλων «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.
Την Τρίτη το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας στην Αχαΐα, όπου περιόδευσε σε νοσοκομειακές μονάδες και είχε επαφές με υγειονομικούς και φορείς της Υγείας και αυτό, που εξέλαβε ήταν η μεγάλη αγωνία τους για το μέλλον του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών Υγείας, αλλά και για τη δυσλειτουργία, που παρατηρείται στα νοσοκομεία για τα μη covid περιστατικά.
«Είναι δύσκολο να κλειστούν ραντεβού, τα χειρουργεία προγραμματίζονται με μεγάλη καθυστέρηση, υπάρχει μια σοβαρή αποδιοργάνωση στην τακτική λειτουργία του συστήματος και δεν βλέπω ούτε εκεί να υπάρχει σχεδιασμός γρήγορης ανάκτησης μιας στοιχειώδους εύρυθμης κανονικότητας στο σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το βασικό αίτημα των υγειονομικών της Αχαΐας, εκτός από την ενίσχυση με προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων, είναι να υπάρξει σχέδιο αναβάθμισης των εργασιακών και μισθολογικών τους συνθηκών, με τη κυβέρνηση να μην έχει λάβει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι σημαντικό για να συγκρατήσουν νέους επιστήμονες και γιατρούς στην χώρα μας, όσο αυτό δεν γίνεται, θα ενισχύεται η τάση του brain drain, η επιστημονική μετανάστευση, θα έχουμε άγονες προκηρύξεις και απαξίωση της δημόσιας Υγείας».
Ο κ. Ξανθός κατήγγειλε την κυβέρνηση για μη στήριξη του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ενώ από συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις υγειονομικών, αναστολές ανεμβολίαστων υγειονομικών και νοσήσεις από κορονοϊο, με αποτέλεσμα αθροιστικά λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι.
«Η εικόνα περί γενναίας ενίσχυσης και θωράκισης του συστήματος υγείας είναι απολύτως ψευδής. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι η καθημερινότητα τους, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται» υπογραμμίζοντας ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ότι υπάρχουν κρίσιμες εκκρεμότητες, όπως με τα βαρέα και ανθυγιεινά, το μισθολογικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τη νέα παράταση αναστολή εργασίας μέχρι τέλος 2022, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με τους ανθρώπους αυτούς να αγωνιούν για την εργασία τους και για την επιβίωση των οικογενειών τους.
«Κοινωνικά ανάλγητο και βάρβαρο» και «πρωτοφανούς σκληρότητα σε σχέση με άλλες ρυθμίσεις χωρών της Ευρώπης. Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε χθες να είχαν γυρίσει στο σύστημα Υγείας, θα μπορούσαν με αυξημένους διαδοχικούς ελέγχους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, όπως συμβαίνει και με αρκετούς ανεμβολίαστους υγειονομικούς», που έχουν χαρτί ότι για ιατρούς λόγους δεν ενδείκνυται να εμβολιαστούν και με δυο ραπιντ τεστ εργάζονται κανονικά όλο αυτό το διάστημα. «Είναι πρόκληση και υποκρισία και ακραίος τιμωρητισμός να παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι, που μπορούν να βοηθήσουν το σύστημα υγείας, να παραμένουν σε αχρηστία» και ότι «υπό την γενικότερη κατακραυγή δε τόλμησαν να προχωρήσουν στην απόλυση, αλλά και το να παρατείνεται το καθεστώς αναστολής, κατά την άποψη μου, εξοντώνει τους ανθρώπους αυτούς, οικονομικά και αποδιοργανώνει περισσότερο το Σύστημα Υγείας».

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ