Αναδημοσιεύσεις

Επίσκεψη του Τμ. Δικαιωμάτων και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Τόσκα

Η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Η βίαιη καταστολή της ειρηνικής διαδήλωσης, την Κυριακή 8 Μαΐου, στο Σύνταγμα, συνιστά γεγονός που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων δακρυγόνων, η απρόκλητη αστυνομική βία που οδήγησε στο νοσοκομείο διαδηλωτές και διαδηλώτριες που ασκούσαν το δικαίωμά τους στην πολιτική διαμαρτυρία ειρηνικά, σε μια σημαντική πολιτική στιγμή όπως η ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, είναι απαράδεκτη και ανησυχητική. Η εμφάνιση, σε πρώτο πλάνο, εικόνων αστυνομικής βίας του πρόσφατου παρελθόντος χτυπάει το καμπανάκι και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενη από τον υπεύθυνο δικαιωμάτων της ΠΓ Πάνο Λάμπρου, τη συντονίστρια του Τμήματος Κατερίνα Κνήτου, τα μέλη του Τμήματος Ταμίλα Κουλίεβα, Πόπη Μέλλιου, Μιμίκα Κριτσανίδου και το μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κυριάκο Δημάγγελο, τις βουλεύτριες και τους βουλευτές Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργο Πάλλη, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γιώργο Ψυχογιό), συναντήθηκαν την Τρίτη 10  Μαΐου με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η συνάντηση είχε αφετηρία τα γεγονότα της Κυριακής, καθώς και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία και την επαναλαμβανόμενη «ανοχή» των αστυνομικών δυνάμεων σε προκλήσεις μελών της Χρυσής Αυγής, όπως συνέβη στον Πειραιά, στις 8.4.2016.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων τόνισε ότι τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία των υπευθύνων πρέπει να σταματήσουν. Η λογοδοσία και η τιμωρία των ενόχων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, όπως και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο σεβασμός των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι ΕΔΕ που μένουν σε συρτάρια γελοιοποιούν το αίσθημα δικαίου, εμπεδώνουν την εικόνα της ατιμωρησίας και επιβραβεύουν ουσιαστικά την αστυνομική αυθαιρεσία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η σύσταση ενός ανεξάρτητου οργάνου διερεύνησης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αποτελεί βήμα που πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Ταυτόχρονα, πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα, που αποτελούν άλλωστε πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. απαγόρευσης χρήσης χημικών, διασφάλιση πως τα αστυνομικά όργανα φέρουν εμφανώς τα διακριτικά τους).

Τα μέλη της αντιπροσωπείας έθεσαν επίσης το ζήτημα των όρων, των προϋποθέσεων και των συνθηκών κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Όπως επανέλαβαν η κράτηση αυτή δεν πρέπει –όταν κατ’ εξαίρεση εφαρμόζεται– να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Και τόνισαν επίσης την επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ασφαλείς και κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα που είναι απαράδεκτο να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης.

Ο Υπουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τα γεγονότα της 8ης Μαΐου και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι έχει ξεκινήσει προανάκριση ώστε να εντοπιστούν οι αστυνομικοί που ενήργησαν κατά παράβαση των ρητών εντολών του για μη χρήση βίας και χημικών και ότι σύντομα θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών. Συμφώνησε πως η εξασφάλιση κατάλληλων δομών φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πως θα κινηθεί και ο ίδιος σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια υπουργεία.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην άμεση υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, τονίζοντας, για μια ακόμη φορά, την υποχρέωση σύνδεσης των κρατικών δράσεων και δομών με το κίνημα αλληλεγγύης, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Πηγή: left.gr