Macro

Εγκλημα διαρκείας

Τη μέρα που ξεσπούσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του Τάσου Σαραντή για το κλίμα. Τραγικά επίκαιρο. Οχι μόνο για την Ελλάδα, γιατί το φαινόμενο έχει πλανητικές διαστάσεις. Κράτη με παράδοση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και με πολλά μέσα πυρόσβεσης στη διάθεσή τους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) πλήττονται κάθε χρόνο από μεγάλες φωτιές που αφήνουν στο πέρασμά τους πολλούς νεκρούς, χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα και τεράστιες εκτάσεις καμένες. Τα μέσα ενημέρωσης στις χώρες αυτές, πέρσι, τέτοια εποχή, έκαναν λόγο για «θλιβερά υψηλά ρεκόρ πενταετίας».

Αναδημοσιεύω ένα κομμάτι από το κείμενο του Τάσου Σαραντή με τον τίτλο: «Ο πλανήτης σε τροχιά πυράκτωσης» («Εφ.Συν.», 23-7-2018):

«Πολυάριθμες περιοχές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν υψηλότατες θερμοκρασίες, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιές, κατέστρεψαν καλλιέργειες και σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, σχεδόν κάθε ηπειρωτική χώρα γνώρισε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ τον φετινό Μάιο καταγράφηκε ο 401ος συνεχής μήνας κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες υπερέβησαν τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

»Αλλά, οι θερμοκρασίες δεν αυξάνονται ομοιόμορφα. Οι περιοχές σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη θερμαίνονται γρηγορότερα από άλλες και αυτό επέτρεψε την εμφάνιση κρουσμάτων μολύνσεων από το βακτήριο Vibrio, που ζει σε ζεστά νερά, σε σημεία όπως η περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Για εμάς, τους Νοτιοευρωπαίους, οι 30 βαθμοί Κελσίου δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Αλλά είναι σίγουρα υπερβολικοί για όσους ζουν στη Βρετανία και την Ιρλανδία, όπου η κανονική θερμοκρασία τον Ιούνιο δεν υπερβαίνει τους 20 βαθμούς.

»Στις 28 Ιουνίου, η Γλασκόβη έφτασε στην πιο ζεστή μέρα του Ιουνίου, με 31,9 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πόλη Σάνον της Ιρλανδίας κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία της με 32 βαθμούς Κελσίου. Οι Γερμανοί έζησαν με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου για το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου και του Ιουνίου. Στη βορειοανατολική Γερμανία δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις σχεδόν καθόλου τους τελευταίους μήνες. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας λέει ότι στο κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ έπεσαν μόνο 15 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο – περίπου το ένα τέταρτο του μέσου όρου. Σε όλη τη Γερμανία έπεσαν μόνον 50 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, η μισή από τη συνηθισμένη ποσότητα.

»Εν τω μεταξύ, στη νοτιοδυτική Γερμανία μερικές πόλεις αντιμετώπισαν καταρρακτώδεις βροχές που πλημμύρισαν κελάρια και δρόμους. Στη Σουηδία, μια σκανδιναβική χώρα που δεν διαθέτει δικά της πυροσβεστικά αεροσκάφη, ξέσπασαν δεκάδες πυρκαγιές που έφτασαν στον Αρκτικό Κύκλο επηρεάζοντας και τη Λαπωνία. Η πόλη Τζόκμοκ, ένας δημοφιλής χειμερινός τουριστικός προορισμός, απειλήθηκε επίσης από τις πυρκαγιές στην περιοχή. Οι Σουηδοί μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ασυνήθιστη διάρκεια αυτού του μεγάλου κύματος καύσωνα».

Οταν συμβαίνει μια τραγωδία τέτοιας έκτασης, μπορείς να ασκήσεις κριτική σε πολλά επίπεδα: για την προβληματική υλικοτεχνική υποδομή, για την ολιγωρία της δημόσιας διοίκησης, για τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων, για την αμέλεια των κατοίκων που ζουν σε ευαίσθητες περιοχές, για την ατιμωρησία που έχει γίνει καθεστώς, για τις ασύδοτες συμμορίες που δουλεύουν για οικονομικά συμφέροντα τα οποία έχουν βάλει στο μάτι τα φιλέτα σε μέρη με τουριστική αξία, για τα πελατειακά δίκτυα που νομιμοποιούν με το αζημίωτο τις παραβατικές συμπεριφορές των επιτήδειων· μπορείς να σταθείς στην περίεργη φορά του ανέμου, στα μποφόρ· ωστόσο, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο μεγάλο έγκλημα που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάγωγα

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος ξέρει γιατί επλήγη η Αττική από τις φονικές πυρκαγιές.

Μας είπε ότι ο Θεός τιμωρεί τους Ελληνες γιατί εμπιστεύτηκαν τις τύχες της χώρας στους άθεους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του.

Τόση… αυστηρότητα, σεβασμιότατε, θα την αντέξει ο θεομπαίχτης;

Τάσος Παππάς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών