Macro

Το ΔΝΤ επιστρέφει: Κλάψε για μένα, Αργεντινή…

Έπειτα από την ιστορική αντιπαράθεσή του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης εκείνου του χρέους, ο Πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ είχε ορκιστεί ότι η Αργεντινή δεν θα δανειζόταν ποτέ ξανά από τον συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Κι όμως, 17 χρόνια μετά την οικονομική καταστροφή του 2001, η χώρα στρέφεται και πάλι στον δήμιό της.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι μια από τις βασικές αιτίες για την τότε οικονομική κατάρρευση ήταν η αδικαιολόγητη εμμονή του Ταμείου να προσδέσει το τοπικό νόμισμα, το πέσο, στο δολάριο. Όταν όλα άρχισαν να διαλύονται, το ΔΝΤ αντί για βοήθεια πρόσφερε μόνο συνταγές λιτότητες που προκάλεσαν φτώχεια και ανεργία εμποδίζοντας την ανάκαμψη.

Η νέα προσφυγή στο Ταμείο ήταν θέμα χρόνου από τη στιγμή που ο δεξιός Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι, ανατρέποντας τη μέχρι τότε πολιτική των περονιστών, επέλεξε να αποπληρώσει τα χρέη της χώρας στα “αρπακτικά” funds δανειζόμενος στη συνέχεια από τις αγορές περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διόλου τυχαία αυτό είναι και το ποσό του νέου δανείου που η κυβέρνηση της Αργεντινής συμφώνησε χθες να συνάψει με το ΔΝΤ. Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν σε ένα διάστημα 36 μηνών. Το δάνειο συνοδεύεται από τους γνωστούς όρους: περιορισμό των δημοσίων δαπανών, πάγωμα μισθών, μείωση δασμών.

Μέχρι το 2021 το δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πλεόνασμα. Το επιτόκιο δανεισμού θα κυμανθεί από 1,96% έως 4,96% και η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο σε οκτώ δόσεις έπειτα από τριετή “περίοδο χάριτος”.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η συμφωνία “θα ελαφρύνει τις ανάγκες δανεισμού, θα θέσει το δημόσιο χρέος σε καθοδική τροχιά και, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος Μάκρι, θα πάρει ένα βάρος από την πλάτη της Αργεντινής”. Σήμερα Σάββατο ο Μάκρι αναμένεται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τη Λαγκάρντ στο πλαίσιο της διάσκεψης της Ομάδας των G7 στον Καναδά.

Την ευλογία της στη συμφωνία έσπευσε να δώσει η Ουάσιγκτον. “Ο Πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει το όραμα του Προέδρου Μάκρι για τη μεταμόρφωση της οικονομίας και το ξεκλείδωμα του δυναμικού ανάπτυξής της” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνάτσιν.

Γνωρίζοντας πόσο αντιδημοφιλές είναι το ΔΝΤ στη χώρα του, ο Αργεντινός ομόλογός του Νικολάς Ντουχόβνε απέφυγε, από την πλευρά του, τους πανηγυρικούς τόνους. “Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση” εξήγησε ανακοινώνοντας τη συμφωνία.

“Δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα: το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο οι Αργεντινοί μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα” τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένει από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμφωνία στις 20 Ιουνίου προκειμένου η χώρα να πάρει την πρώτη δόση του δανείου, ένα ποσό που θα αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις -τα συνδικάτα είχαν προαναγγείλει απεργίες την ημέρα που θα υπογραφόταν η συμφωνία με το ΔΝΤ- ο Ντουχόβνε υποστήριξε ότι υπάρχουν “κοινωνικές ρήτρες” που εγγυώνται ότι ένα μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για “κοινωνικά προγράμματα”. Ήταν ένα σημείο που φρόντισε να υπογραμμίσει και η Λαγκάρντ: “Εάν οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινωθούν… υπάρχουν προβλέψεις για την απελευθέρωση κονδυλίων για κοινωνικές προτεραιότητες” τόνισε.

Τις αρνητικές αντιδράσεις συνόψισε από πλευράς των αντιπολιτευόμενων περονιστών ο Μάρτιν Σαμπατέγια, σύμβουλος για οικονομικά θέματα της πρώην Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. “Υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας” σημείωσε.

Η αντιπαράθεση αναμένεται πολύ σύντομα να πάρει πολιτικό περιεχόμενο καθώς την επόμενη χρονιά θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές και ο Μάκρι θα διεκδικήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επανεκλογή του. Η πρώτη σοβαρή “κόντρα” για τα μέτρα λιτότητας αναμένεται τον Σεπτέμβριο, όταν ο προϋπολογισμός του 2018 θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Μιχάλης Τρίκκας

Πηγή: Η Αυγή