Macro

Ερτουγλούλ Κιουρκτσού: Οι πραγματικοί αντίπαλοι στις εκλογές είναι το HDP και ο Ερντογάν

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Τι σημαίνουν οι εκλογές της 24ης Ιουνίου για το μέλλον της Τουρκίας;
Θεωρούμε τις εκλογές αυτές ως μία από τις πιο μοιραίες όλων των εποχών στην σύγχρονη τουρκική ιστορία. Η χώρα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την κατάργηση της αυτοκρατορίας, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την επιλογή μεταξύ της ανάκτησης του κοινοβουλευτικού καθεστώτος ή της παραχώρησης της εξουσίας στην αυταρχική προεδρία του Τάγιπ Ερντογάν. Ή, με άλλα λόγια, ανάμεσα στην πορεία προς τη δημοκρατική αλλαγή ή στο άνοιγμα του δρόμου για ένα φασισμό «αλά τούρκα». Αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι διαστρεβλωμένοι εκλογικοί νόμοι, ο νόμος έκτακτης ανάγκης, τα προκατειλημμένα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ και οι συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις, περιμένουμε ότι αυτές οι εκλογές θα δώσουν στην Τουρκία μια τελευταία διέξοδο πριν από το φασισμό, αν η αντιπολίτευση σε κάθε της έκφραση δράσει με ενορχηστρωμένο τρόπο για την προστασία των καλπών, παρακολουθώντας προσεκτικά τη διαδικασία ψηφοφορίας και καταμέτρησης και επιβάλλοντας την αποφασιστικότητά της στους δρόμους, για να αμφισβητήσει ακόμη και την παραμικρή σκιά δόλου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά από μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ερντογάν;
Αν ο Ερντογάν και η φασιστική συμμαχία του δεν νικηθούν στις 24 Ιουνίου, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να μην είναι σε θέση να κάνει ούτε καν εκλογές νοθείας, αφού η χώρα θα μπει σε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που είναι η κύρια υπόσχεση στο εκλογικό μανιφέστο του τούρκου προέδρου. Άλλη μια νίκη του Ερντογάν θα σημάνει επίσης την εμβάθυνση της κουρδικής σύγκρουσης, νέους πολέμους στο Ιράκ και στη Συρία, ανανεωμένες συγκρούσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Στις 24 Ιουνίου η Τουρκία είτε θα ανακουφιστεί από τα φαντάσματα του πολέμου και του φασισμού και θα ανακάμψει τη δημοκρατία, είτε θα υποταχτεί στις παράλογες φαντασιώσεις για την ανάκτηση μιας καρικατούρας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αναπόφευκτα θα φέρει τη χώρα στο χείλος ενός «μέλλοντος αποκάλυψης».

Οι πολιτικές διώξεις

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές;
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μέχρι σήμερα, ο ίδιος ο Ερντογάν, ή η συμμαχία του, δεν έχει ακόμη φτάσει στο απαραίτητο 50% συν μια ψήφο για να κερδίσει την προεδρία. Αντίθετα, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα τα εμπλεκόμενα κόμματα θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο, πράγμα που ουσιαστικά θα έβγαζε το AKP από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το HDP, σχεδόν σε κάθε δημοσκόπηση, φαίνεται να περνάει το 10% (σημ: είναι το όριο εισόδου στη βουλή). Ιδιαίτερα στις κουρδικές επαρχίες αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την επιδίωξη της εξουσίας από τον Ερντογάν. Έτσι, η εκλογική στρατηγική του ΑΚΡ βασίζεται στην εξάλειψη του HDP με κάθε τρόπο: θεσμική κακοποίηση, απάτες, απειλές, παράνομες διώξεις, εκστρατείες συκοφάντησης, αυθαίρετες κρατήσεις κλπ. Όμως τα τρία χρόνια των συνεχιζόμενων παρενοχλήσεων του HDP, η φυλάκιση 9 βουλευτών μας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο συμπροέδρων μας του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, η άρση της εντολής σε 7 βουλευτές μας, η φυλάκιση περισσότερων από 5.000 μελών και στελεχών μας, η απομάκρυνση εκατοντάδων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών, δικηγόρων που κατηγορούνται για υποστήριξή τους στο HDP, αποδείχθηκαν άχρηστα, καθώς ο κουρδικός λαός και η δημοκρατική και κοινωνική αντιπολίτευση της Τουρκίας συγκεντρώνονται γύρω από εμάς.

Πώς συνδέονται οι επιθέσεις αυτές με την εκλογική στόχευση του Ερντογάν;
Προφανώς, το HDP θα είναι το κόμμα – κλειδί στις επικείμενες εκλογές. Το κόμμα του Ερντογάν δεν θα μπορέσει να ελέγξει το κοινοβούλιο, εκτός αν το HDP μείνει κάτω από το όριο του 10%. Αν οι κούρδοι ψηφοφόροι δεν ψηφίσουν τον Ερντογάν, δεν θα μπορέσει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και θα χάσει πιθανότατα στο δεύτερο γύρο σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι του HDP ψηφίσουν έναν από τους πιθανούς υποψήφιους, τον Μουχαρέμ Ίντσε ή την Μεράλ Ακσενέρ, εφόσον ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμείνει στην τρίτη θέση. Έτσι, οι πραγματικοί αντίπαλοι στις εκλογές είναι το HDP και ο Ερντογάν. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να περιμένουμε κάθε είδους απάτη και παρενόχληση από το καθεστώς του Ερντογάν, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους υποστηρικτές μας από την ψηφοφορία, ή προσπαθώντας να ακυρώσουν τους ψήφους στο HDP κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. Είναι πολύ πιθανόν η ανακήρυξη των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων να καθυστερήσει για μέρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω δυσαρέσκεια και τριβές σε ολόκληρη τη χώρα. Συνοψίζοντας: το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει μια εικόνα στην οποία ένας φθίνων Ερντογάν αναζητά μια διέξοδο από την προοπτική της ενδεχόμενης ήττας του από την αντιπολίτευση, και είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε μπορεί για να σταματήσει την άνοδο της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του HDP, που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στο δρόμο του προς την απόλυτη εξουσία.

Νόμιμες απάτες

Πώς συνεχίζεται η προεκλογική σας εκστρατεία;
Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μία από τις πιο άνισες και άδικες που διεξήχθησαν ποτέ σε όλη τη διάρκεια των 150 χρόνων της εκλογικής ιστορίας της Τουρκίας. Ό,τι θεωρήθηκε ως απάτη, ή ως συστηματική ευπάθεια για απάτη στις προηγούμενες εκλογές, έχει πλέον αποκτήσει νομική προστασία μετά από μια σειρά τροπολογιών στον εκλογικό νόμο του 2018: τέσσερις έδρες στις εφταμελείς εκλογικές επιτροπές κατανέμονται στα κυβερνητικά κόμματα, ο επικεφαλής της επιτροπής και ο επικεφαλής της επιτροπής αντιπροέδρων θα διοριστούν από τους κυβερνήτες των περιοχών, και το AKP και ο σύμμαχός του MHP θα κατέχουν άλλες δύο. Αυτό προσφέρει νομική προστασία για κάθε είδους μεροληψία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης. Οι φάκελοι των ψηφοδελτίων θα θεωρούνται έγκυροι ακόμη και αν δεν έχουν σφραγιστεί από τις εκλογικές επιτροπές, όπως προβλέπεται από το νόμο, οι αστυνομικοί και άλλοι αξιωματικοί ασφαλείας θα δικαιούνται να μπαίνουν στα σχολικά κτίρια -που είναι τα εκλογικά κέντρα, ακόμη και στις τάξεις όπου τοποθετούνται οι κάλπες, κλπ. Παράλληλα με τις τεχνικές αυτές, τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να επιβάλλουν ένα απαράδεκτο εμπάργκο στην κάλυψη του HDP και άλλων υποψηφίων της αντιπολίτευσης. Τον Μάιο τα δημόσια ΜΜΕ (TRT) έδωσαν μηδενικό χρόνο για το HDP και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet, στην κυρίαρχη συμμαχία AKP – MHP κατανεμήθηκαν 37 ώρες και 40 λεπτά κάλυψης, και στην αξιωματική αντιπολίτευση του CHP 3 ώρες και 4 λεπτά! Και φυσικά, ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς, βρίσκεται στη φυλακή μαζί με άλλους βουλευτές και χιλιάδες εργαζόμενους και μέλη του HDP σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις συνεχιζόμενες αυθαίρετες διώξεις και στις παρενοχλήσεις. Η προεκλογική εκστρατεία μας ξεδιπλώνεται σαν μια λαϊκή γιορτή, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις επαρχίες του Κουρδιστάν. Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό εμφάνισης στα ΜΜΕ με δημιουργικές και συστηματικές καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα ο Ερντογάν έχει χάσει το αγαπημένο του χαρτί, τον Ντεμιρτάς, και η λαϊκή συνείδηση δεν είναι πια στο πλευρό του. Ο κύριος λόγος για τον οποίο τόσο το HDP όσο και γενικά η αντιπολίτευση τολμούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις πλαστές εκλογές, είναι η προσδοκία ότι ο κουρδικός και ο τουρκικός λαός θα πλημμυρίσουν τις κάλπες για να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας για ένα μέλλον χωρίς τον Ερντογάν.

Για μια δημοκρατική αλλαγή

Να μιλήσουμε και για την εκλογική σας πλατφόρμα.
Το βασικό ζήτημα είναι να σταματήσουμε τον Ερντογάν και να απορριφτεί το τελευταίο άλμα του προς μια φασιστική δικτατορία «αλά τούρκα». Αν και το HDP δεσμεύεται να ανακαλέσει το διαχωρισμό των εξουσιών, η θετική πτυχή της εκλογικής μας πλατφόρμας είναι η πρότασή μας να επανιδρύσουμε τη δημοκρατία σε μια δημοκρατική βάση με εκτεταμένες εξουσίες για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη λαϊκή αυτονομία των επαρχιών και των περιφερειών, και μια ριζοσπαστική δημοκρατική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος με ειρηνικά μέσα. Για την εξωτερική πολιτική, το HDP δεσμεύεται να σταματήσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες και τις εδαφικές διεκδικήσεις, να αποσύρει τις ένοπλες τουρκικές δυνάμεις από τις γειτονικές χώρες και να επιλύσει όλες τις συνεχιζόμενες διαμάχες με τους γείτονες μέσω διαπραγματεύσεων. Συμφωνούμε απολύτως με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «το Αιγαίο πέλαγος ανήκει στα ψάρια του» και αναμένουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να βρούμε την καλύτερη λύση για το συμφέρον της φύσης και των ανθρώπων.

Ποιος είναι ο στόχος του HDP σε αυτές τις εκλογές;
Ο βασικός στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Όχι μόνο να περάσουμε το εκλογικό φράγμα του 10%, αλλά να φτάσουμε τουλάχιστον στο 13% του Νοεμβρίου του 2015, και να κερδίσουμε τουλάχιστον ίσο αριθμό ψήφων με αυτές που πήρε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αυτά τα αποτελέσματα θα σημάνουν το τέλος της κυριαρχίας του Ερντογάν. Για το δεύτερο γύρο, θα έχουμε δύο επιπλέον εβδομάδες μετά τις 24 Ιουνίου για να διαμορφώσουμε την τακτική μας. Πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Ντεμιρτάς να μην είναι ένας από τους πρωταγωνιστές.

Πηγή: Η Εποχή