Macro

«Καταψηφίστε τη μονοκρατορία του Ερντογάν»

Μέσα σε βαρύ κλίμα ολοκλήρωνεται η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η αστυνομία συνέλαβε 47 άτομα με την αιτιολογία ότι είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος. Την ίδια, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κάνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Ερντογάν και την «αρχή ενός ανδρός» που προωθεί.

Με συνέντευξη που έδωσε μέσω των δικηγόρων του στον Guardian, ο επί 20 μήνες φυλακισμένος Ντεμιρτάς τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διεαξαχθούν δίκαιες εκλογές στην Τουρκία, όταν ο ίδιος για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του μπόρεσε να κάνει μόνο ένα δεκάπλεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ δίνει συνέντευξη μέσα από τη φυλακή, χωρίς να έχει καταδικαστεί καν για κάποιο αδίκημα.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος χαρακτηρίζει τον Ερντογάν και το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (AKP) «νταήδες».

Όπως εξηγεί, λόγω του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος, «ο φόβος έχει επικρατήσει στον πληθυσμό. Ταυτόχρονα, διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία έχοντας στη διάθεσή του όλη την κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ είναι σχεδόν όλα υπό τον έλεγχό του».

Το HDP για να μπορέσει να μπει στη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 10% των ψήφων, σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα της Τουρκίας που ευνοεί τις συμμαχίες κομμάτων. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι ψηφοφόροι είναι περίπου το 15 έως 18% του συνολικού εκλογικού σώματος και όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κυβερνών AKP προσπαθούν να τους προσεταιριστούν. Ειδικά το AKP, αν το HDP λάβει περισσότερο από 10%, τότε κινδυνεύει η αυτοδυναμία της συμμαχίας που έχει συμπήξει με τους ακροξεξιούς του Μπαχτσελί και ένα ακόμη μικρό ισλαμικό κόμμα.

Ο Ντεμιρτάς εκτιμά ότι στην Τουρκία υπάρχει «μεγάλη θέληση για την αλλαγή» γιατί ο λαός έχει «απαυδήσει με την τυραννία του AKP και βλέπει τις εκλογές σαν ευκαιρία για να εκφραστεί».

«Η τουρκική κοινωνία είναι δυνατή και αποφασισμένη να προχωρήσει προς τη δημοκρατία. Η Τουρκία δεν είναι ο Ερντογάν».

Ωστόσο σε άλλη συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Ντεμιρτάς παραδέχεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για το κόμμα του.

«Υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαμε πολυ εύκολα να περάσουμε το κατώφλι του 10%», λέει. «Αλλά με τις παρούσες συνθήκες ίσως να μην τα καταφέρουμε. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

Κλίμα φόβου και επιδρομές

Το κυβερνητικό καθεστώς στην Τουρκία ακόμη και λίγες ώρες πριν από τις εκλογές συνεχίζει να καλλιεργεί το κλιμα τρομοκρατίας και φόβου εναντίον κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής.

Σύμφωνα με το CNN Turk, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 47 άτομα, μέσα από το στράτευμα, τα οποία φέρονται να είναι υποστηρικτές του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Πρόκειται για επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, και είχε στόχο 124 άτομα που κατηγορούνται ότι είναι οπαδοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως οργανωτή και εμπνευστή του πραξικοπήματος.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν μέσω θρησκευτικών τελετών να καθοδηγήσουν υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό.

Στην Τουρκία, από τον Ιούλιο του 2016 έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι με παρόμοιες κατηγορίες, εκ των οποίων στους 50.000 χιλιάδες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, κρατούνται και θα δικαστούν.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών