Συνεντεύξεις

Χρήστος Καραγιαννίδης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους εκβιασμούς

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους εκβιασμούς. Με το ασφαλιστικό ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς.

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου.

Το Σαββατοκύριακο συζητείται εσπευσμένα στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να ψηφιστεί πριν το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός και κατατίθεται το νομοσχέδιο επειγόντως;
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω πως το νομοσχέδιο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Έχει ήδη συζητηθεί εκτενώς και υπερψηφιστεί στις αρμόδιες επιτροπές και δεν αναμένεται να έχει καμία αλλαγή όταν θα μπει στην Ολομέλεια. Η ψήφιση επιταχύνθηκε, προκειμένου να ενισχυθεί η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Με αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις που είχε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η κυβέρνηση κατά τη συμφωνία του καλοκαιριού μέχρι την πρώτη αξιολόγηση. Επομένως, δεν θα μπορεί να σταθεί κανένα επιχείρημα εις βάρος της ελληνικής πλευράς πως δεν έχει τηρήσει την υπογραφή της. Και, μάλιστα, υλοποιήσαμε και τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί από τους θεσμούς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat. Το νομοσχέδιο κλείνει τον κύκλο των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει με την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το γεγονός.

Για τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο έχουν ήδη προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις, με τους συνδικαλιστικούς φορείς να απαιτούν την απόσυρσή του…
Ας μην ξεχνάμε πως το νομοσχέδιο είναι συνάρτηση τριών πραγμάτων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν: Πρώτον, να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, δεύτερον η οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα δε μπορεί να αγνοηθεί και τρίτον ο συμβιβασμος που υπάρχει από την συμφωνία του καλοκαιριού. Επομένως, δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, δεδομένης της πραγματικότητας.

Χωρίς περιθώρια για υποχωρήσεις

Ωστόσο, η αντιστροφή των συνεπειών των νόμων που προκύπτουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιτυγχανόταν με σειρά αντισταθμιστικών μέτρων. Πώς προχωρά αυτό;
Αυτό είναι ένα έλλειμμα που διαπιστώνεται από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, υπάρχει ασυνέπεια λόγων και πράξεων από τις δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ κι ό,τι γίνεται μέχρι στιγμής δεν οργανώνεται έτσι όπως θα έπρεπε. Δεν θέλω, όμως, να εκμηδενίζω τις προσπάθειες, καθώς ήδη ένα πρώτο μέρος του παράλληλου προγράμματος έχει νομοθετηθεί και εφαρμόζεται, με σημαντικότερη τομή την προστασία των ανασφάλιστων πολιτών. Αν θέλουμε όμως να αντισταθμίσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε η προσπάθειά μας να φανεί στην καθημερινότητα όσων έχουν πληγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Από το προηγούμενο Γιούρογκρουπ προέκυψε η απαίτηση για τη θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση αντιπρότεινε τον μηχανισμό εξισορρόπησης, τον «κόφτη». Αυτή η λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή;
Σε όλους τους τόνους από όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τους βουλευτές και το κόμμα απορρίπτεται το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης προληπτικών μέτρων, για συνταγματικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Ο «κόφτης» προϋπήρχε στα προηγούμενα μνημόνια, ενώ προβλέπεται και στη συμφωνία του καλοκαιριού. Όμως, μένει να συμφωνηθεί ο τρόπος λειτουργίας αυτού του μηχανισμού, σε μια βάση που δεν θα φέρνει σε δυσχερέστερη κοινωνική θέση τους ανθρώπους που έχουν πληγεί τα τελευταία έξι χρόνια.

Η πίεση που ασκείται για τη λήψη μέτρων πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού είναι συνεχής και εντεινόμενη. Πιστεύεις ότι ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά;
Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω υποχωρήσεις. Υπάρχει από πέρσι το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, δέσμευση των θεσμών και της ελληνικής πλευράς πάνω στα μέτρα που θα παρθούν. Και κανείς δεν μπορεί να υποχωρήσει από τα συμφωνηθέντα. Οι θεσμοί, όμως, φέρονται αναντίστοιχα, καθώς αθετούν τις δικές τους υποχρεώσεις, προσπαθώντας να στραγγαλίσουν οικονομικά τη χώρα, όπως έκαναν και πέρυσι, όταν αναγκάστηκε η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία. Πλέον, όμως, επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους εκβιασμούς.

Ο κόσμος ασκεί κριτική

Με ποιες συμμαχίες θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντισταθεί στις νέες πιέσεις;
Γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση απομονωμένη. Όμως, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτό. Ούτως ή άλλως υπάρχουν συμμαχίες με έναν κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία, που ανακαλύπτει το αδιέξοδο του νεοφιλελευθερισμού. Από την άλλη, οι συμμαχίες με την κοινωνία πρέπει να ενισχυθούν, ύστερα και από τις εξελίξεις στη Γαλλία και την -ελπίζω- θετική εξέλιξη στην Ισπανία. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να χάνει τη γείωσή της από τον κόσμο που την έφερε στην εξουσία, ούτε την επαφή της με τα κοινωνικά κινήματα.

Είπε πως εμφανίζεται η κυβέρνηση απομονωμένη. Τα δελτία ειδήσεων προηγούμενων ημερών έδειχναν εικόνες προπηλακισμού βουλευτών στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος πώς αντιμετωπίζει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Επειδή γύρισα την περασμένη βδομάδα πολλά χωριά, η εικόνα που αποκόμισα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται. Το βράδυ της Ανάστασης ήμουν και εγώ σε ένα χωριό και δεν συνάντησα καμία τόσο αρνητική αντίδραση. Φυσικά, συναντώ κόσμο που έχει απογοητευτεί ή και διαψευστεί από τη συμφωνία του καλοκαιριού, όμως αυτός ο κόσμος κατανοεί πως η διαπραγμάτευση βαίνει στο τέλος και τηρεί στάση αναμονής. Ασκεί κριτική, η οποία είναι δίκαιη σε ένα βαθμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προπηλακίζει. Η προσπάθεια των καναλιών της διαπλοκής να παρουσιάσουν τους βουλευτές κρυμμένους στα σπίτια τους είναι τραγελαφική. Όλοι μας ήμασταν έξω, διότι οι μέρες του Πάσχα ήταν ευκαιρία για εμάς να μιλήσουμε με τον κόσμο και να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρειά μας.

Χρειάζονται απτές αποδείξεις

Πώς κρίνεις τη στάση της αντιπολίτευσης σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης;
Η αντιπολίτευση, πέραν του ΚΚΕ που για δικούς του λόγους διαφωνεί και τηρεί ξεκάθαρη στάση, δρα ως αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα. Μάλιστα, επιδιώκει την οποιαδήποτε επιτυχία να την καταδικάσει ως αποτυχία, για να επιβεβαιωθούν τα λεγόμενά τους και οι προσδοκίες τους. Είναι τραγικό να δηλώνει η αντιπολίτευση ότι μάχεται για τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα, τη στιγμή που καταβάλει κάθε προσπάθεια να δυσφημεί οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται.

Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα ξεκινήσει μια νέα φάση για την κυβέρνηση, στην οποία φαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ούτε για αβλεψίες. Ποια η γνώμη σου;
Πρέπει να επιταχύνει το παράλληλο πρόγραμμα και να αποδείξει στην πράξη ότι η κυβέρνηση δρα και λειτουργεί ως μια οργανωμένη ομάδα που έχει όραμα και σχέδιο για το αύριο. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει προεκλογικές δεσμεύσεις, που δεν υλοποιούνται. Επομένως, από την επόμενη μέρα της αξιολόγησης θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις πως η κυβέρνηση τηρεί τις θέσεις της, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της ανάπτυξης. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ένα σχέδιο συγκροτημένο, που θα απαντά στα προβλήματα της καθημερινότητας και θα έχει μια μεσοπρόθεσμη και μια μακροπρόθεσμη οπτική του πώς εννοεί η Αριστερά την ανάπτυξη αυτής της χώρας.

Να σταματήσει ο θρησκευτικός εναγκαλισμός

Για να ξεφύγουμε λίγο από τη διαπραγμάτευση, την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε νομοσχέδιο για να θεσπιστεί η 20η Μαΐου ως παγκόσμια μέρα ελληνοφωνίας. Το εισηγητικό κείμενο κατακρίθηκε από πολλούς. Ποια η γνώμη σου;
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να έχει ήδη αποσυρθεί. Όπως γνωρίζω υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και από τους θεωρητικά υπογράφοντες το νομοσχέδιο. Ειδικά η αιτιολογική του έκθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μνημείο αρχαιολατρείας και εθνολαγνείας. Πρόκειται για ένα ανιστόρητο κείμενο, που μπλέκει ασύνδετα γεγονότα, πέραν αυτού όμως πρέπει να δούμε πώς ένα κόμμα της Αριστεράς φέρνει ένα νομοσχέδιο ακραία εθνικιστικό, αντί να προσφέρει στην προσπάθεια να δώσουμε ένα άλλο δείγμα γραφής, ιδιαίτερα σε ζητήματα παιδείας και ιστορίας. Το ίδιο ανησυχητικές με αυτό το νομοσχέδιο είναι και κινήσεις όπως η μεταφορά του αγίου φωτός με τιμές αρχηγού κράτους. Είναι η ώρα να σταματήσει ο θρησκευτικός εναγκαλισμός, για πράγματα που η αριστερά έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της εδώ και πολλά χρόνια.

 

Προσφυγικό: Να περάσουμε άμεσα στην επόμενη φάση

Την περασμένη βδομάδα δηλώθηκε πως θα συνεχιστεί η επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, καθώς η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να τα διασφαλίσει. Ακόμα, βλέποντας πια τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας εγείρονται ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της. Από την άλλη, η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόστιμο 250.000 ευρώ στις χώρες που θα αρνούνται να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο…
Νομίζω πως το τελευταίο είναι ευσεβής πόθος. Πράγματι όταν η Κομισιόν θέλει να επιβάλλει κάποια πράγματα μπορεί να το κάνει, όμως μέχρι στιγμής, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, έχει καθυστερήσει αδιανόητα. Όσον αφορά τη συμφωνία, εξαρχής ορισμένοι είχαμε διαφωνήσει, καθώς τη θεωρούμε τεράστιο πλήγμα στη συνθήκη της Γενεύης. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να λειτουργεί, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της μετεγκατάστασης. Πλέον είναι περισσότερο από εμφανές πως η συμφωνία πρέπει να αναθεωρηθεί. Ιδιαίτερα αν δούμε το πώς παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ύστερα και από την «εκπαραθύρωση» του Νταβούντογλου από τον Ερντογάν, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και την νέα προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, και ιδιαίτερα με νόμο για την άρση ασυλίας βουλευτών του κουρδικού κόμματος. Η μόνη συμφωνία που μπορεί να τηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια συμφωνία που θα σεβαστεί τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών και θα προσπαθήσει να υπάρχει ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ δεν θα αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ζώνη συμπίεσης και αποκλεισμού των μεταναστευτικών ροών από την Ευρώπη.

Από την άλλη, τι πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν για την ένταξη όσων προσφύγων έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα;
Ήδη γίνονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να στηθούν σχολεία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, ώστε να ενσωματωθούν τα παιδιά σε έναν κύκλο εκπαίδευσης και γνώσης. Από την άλλη πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε αυτή την κατεύθυνση. Το αντίθετο, οι θεσμοί ζητούν απολύσεις ανθρώπων, όταν υπάρχει επιτακτική ανάγκη προσλήψεων ανθρώπων από όλες τις ειδικότητες (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, διερμηνείς κ.λπ.) για να προετοιμάσουν την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι κάποιες χιλιάδες ανθρώπων θα μείνουν στην Ελλάδα, ακόμα και αν δεν το θέλουν, άρα θα πρέπει άμεσα να περάσουμε στην επόμενη φάση των κέντρων φιλοξενίας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό και να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

 

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας.

Πηγή: Εφημερίδα Εποχή