Macro

Άγγελος Τσέκερης: Η μειονοτική ψήφος και η άθλια πρόκληση της ΝΔ

Κατά τον Άκη Σκέρτσο, οι εκλεγμένοι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπηρετούν «μια ατζέντα καθαρά αναθεωρητική». Η επιλογή της μειονότητας να τους ψηφίσει «πάει κόντρα στην εθνική ελληνική πολιτική» και η επικράτησή τους «ενέχει έναν σοβαρό εθνικό κίνδυνο». «Όταν εμπιστεύονται πολιτικούς ή βουλευτές οι οποίοι υπηρετούν μια ατζέντα αυστηρά ή καθαρά αναθεωρητική, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πάει κόντρα στην επίσημη εθνική ελληνική πολιτική. Οι πολίτες της μειονότητας, αν θέλουν να έχουν τα αυτονόητα δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να στηρίξουν βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν την ελληνική εθνική πολιτική». Αυτά ισχυρίστηκε την Κυριακή το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Με μια κουβέντα, δηλαδή, είπε το εξής: ότι για να έχουν οι μειονοτικοί τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να ψηφίζουν όπως θέλει ο Σκέρτσος. Αλλιώς; Αλλιώς, αυτό που είπε η Ντόρα Μπακογιάννη: «Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».
 
Επί της ουσίας λοιπόν.
«Αναθεωρητική ατζέντα» γιατί έτσι
 
Πρώτον: Τόση φασαρία γίνεται αυτές τις μέρες, αλλά πουθενά δεν έχει παρουσιαστεί ένα στοιχείο που να στηρίζει τον ξετσίπωτο ισχυρισμό του Σκέρτσου πως οι μειονοτικοί βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπηρετούν «αναθεωρητική ατζέντα». Αν υπήρχαν, άλλωστε, τέτοια στοιχεία, το λογικότερο θα ήταν να βγουν στο προσκήνιο πριν από τις εκλογές. Κι αν μιλάμε για πράγματα τραβηγμένα από τα μαλλιά, όπως χειραψίες με μουφτήδες, η Ν.Δ. δεν τα δημοσιοποιεί γιατί ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν αντίστοιχα για τους δικούς της μειονοτικούς πολιτευτές. Και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «αναθεωρητική ατζέντα».
 
Πώς τεκμηριώνεται λοιπόν ότι οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν «αναθεωρητική ατζέντα»; Από κάποιες εκτιμήσεις της ΕΥΠ, λένε. Οι οποίες όμως πρέπει να παραμείνουν απόρρητες, γιατί αφορούν λεπτά εθνικά θέματα. Και αφού το λέει η ΕΥΠ της Βλάχου και του Κοντολέοντα και του Predator και του ανιψιού, έχουν την αξίωση να το δεχτούμε χωρίς συζήτηση και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Και χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχει πει η ΕΥΠ. Και για ποιους άλλους έχει πει επίσης. Και, σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται να λέει η ΕΥΠ το οτιδήποτε λέει για να εξυπηρετήσει πολιτικά τον πρωθυπουργό, στον οποίο προσωπικά υπάγεται. Δεν έχει δώσει τέτοια δικαιώματα η ΕΥΠ…
Για να ψήφισε η μειονότητα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το προξενείο θα της το είπε
 
Δεύτερον: Αυτό το οποίο αξιώνει η Νέα Δημοκρατία να δεχτούμε ως δεδομένο είναι ότι η ψήφος της μειονότητας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ψήφος κατευθυνόμενη από το τουρκικό προξενείο. Έχει παρουσιάσει κάποια στοιχεία για αθέμιτη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου; Όχι. Έκανε κάποιο διάβημα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση σχετικά με τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στο εκλογικό αποτέλεσμα; Όχι. Από πού εγείρεται λοιπόν θέμα αθέμιτης παρέμβασης του τουρκικού προξενείου; Εκ του αποτελέσματος: από το γεγονός ότι η μειονότητα δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία.
 
Και γιατί είναι υποχρεωτικό να ψηφίσει η μειονότητα Νέα Δημοκρατία; Οι μειονοτικοί ψηφίζουν μειονοτικούς και η μειονοτική εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ήταν εξαιρετικά αδύναμη. Κανείς μειονοτικός με απήχηση δεν ήθελε να κατέβει λόγω της παντοκρατορίας Στυλιανίδη. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τη μειονότητα. Τα αποτελέσματά του εκεί είναι μεγάλα από τη δεκαετία του ’90. Είναι κακό αυτό; Και η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ισχυρούς δεσμούς με τη μειονότητα – το είπε προχθές άλλωστε. Και το κόμμα της, που το 2012 πήρε πανελλαδικά 2,56%, στη Ροδόπη πήρε 18%. Ο υποψήφιος που κατέβασε και ο οποίος σ’ αυτές τις εκλογές εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, στις ευρωεκλογές του 2019 υποστήριξε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Όπως και το προξενείο υποθέτουμε. Και λοιπόν; Μίλησε κανείς για «εθνικό κίνδυνο»;
Ωμός εκβιασμός
 
Τρίτον: Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Το πρώτο είναι να κολλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λάσπη για ελλειμματικό πατριωτισμό χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα μόνο το ότι ήρθε πρώτος στη μειονότητα και εξέλεξε μειονοτικούς βουλευτές. Και το δεύτερο είναι να επαναφέρει τη μειονότητα στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας -και να κάνει τη Ροδόπη μπλε-, απειλώντας τους μειονοτικούς πολίτες πως δεν θα περάσουν καθόλου καλά αν δεν ψηφίσουν αυτό που πρέπει. Έτσι, για αποκλειστικά μικροκομματικούς λόγους, η Ν.Δ. διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη σπέκουλα σε βάρος της μειονότητας συνολικά: είναι χειραγωγούμενη από τους Τούρκους, παίζει με το δικαίωμά της στην ισονομία. Ψηφίζει «κόντρα στην επίσημη εθνική πολιτική». Και καλά θα κάνει να λογικευτεί, γιατί η Ν.Δ. είναι σίγουρα η επόμενη κυβέρνηση και η μειονότητα θα το πληρώσει.
 
Είναι αμφίβολο αν από τη Μεταπολίτευση και μετά έχουν υπάρξει τόσο απροκάλυπτος εκβιασμός και τόσο ανοιχτές απειλές σε Έλληνες πολίτες με στόχο να επηρεαστεί η ψήφος τους. Όσο για τις εθνικές κραυγές στην υπηρεσία της μικροπολιτικής, αυτά είναι πράγματα που τα έχουμε ξαναδεί από τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη – με τις Πρέσπες, για παράδειγμα. Κανονικά λοιπόν δεν θα έπρεπε να μας κάνουν εντύπωση. Είναι όμως δύσκολο να μην αγανακτήσεις απέναντι σε τέτοιου μεγέθους πολιτική αλητεία.

Άγγελος Τσέκερης