Αν στο συλλογικό φαντασιακό της κεντροαριστεράς, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι μια πολιτική προσωπικότητα, που αδιαμφισβήτητα προσωποποιεί ηγεμονικά την ηρωική πορεία της παράταξης, στη σημερινή συγκυρία είναι εξίσου σαφές πως αποτελεί λόγο αναζωπύρωσης των αιτιών της πολυδιάσπασής της. Με αφορμή, λοιπόν, τα 20 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα έκανε εκδήλωση στην οποία είχε καλεστεί και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και γιος του Ανδρέα και -κατά γενική ομολογία- έκλεψε τη δημοσιότητα.
Βεβαίως, οι σχέσεις του πρώην προέδρου παραμένουν τεταμένες με τη βενιζελική πτέρυγα του κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσέγγιση δεν είναι ενεργή επιλογή. Η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, που δε συμμετέχει στο διάλογο της κεντροαριστεράς, θεωρώντας πως υποτιμάται, αλλά και πως δεν είναι σε πλήρη σύνθεση το σχήμα μιας και λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν του απαγορεύει να παίζει ρόλο στην ενωτική προσπάθεια του χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Φώφη Γεννηματα και ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή, προφανώς για να ενταχθεί στο διάλογο της κεντροαριστεράς και το ΚΙΔΗΣΟ. Οι όροι στενότερης συνεργασίας, που τέθηκαν από τις δυο πλευρές, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστοί.
Δημοκρατική Συμπαράταξη
Πάντως, από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθεί να τονώσει το προφίλ της ηγεμονικής δύναμης στο χώρο και ταυτόχρονα του κόμματος, που αναμένει να ανέλθει δημοσκοπικά και εκλογικά. Η έκδοση των «50 σημείων για την αλλαγή πολιτικής» και τα εγκαίνια νέων γραφείων του κόμματος για την τοπική του Κορυδαλλού -διαφορετικής βαρύτητας βεβαίως το καθένα- συγκλίνουν στην προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση του βαριά τραυματισμένου από τα μνημόνια παίχτη του κομματικού συστήματος. Στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης, την Κυριακή θα λάβουν χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη των ηγεσιών του κόμματος σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Το Ποτάμι
Από την άλλη μεριά, ο κ. Θεοδωράκης του Ποταμίου, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να αποφύγει τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς, παρόλο που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να αλλάξει την ατζέντα. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος, κ. Ορφανός, δήλωσε σε συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα: «Το κόμμα είναι χύμα… Δεν ξέρω πώς θα πορευτεί στο μέλλον. Το Ποτάμι τελικά ήταν και είναι το «μαγαζάκι» του Σταύρου». Η τακτική του κ. Θεοδωράκη είναι να πλασαριστεί και εντός του χώρου του Κέντρου, αλλά στο ευρύτερο κοινό, ως ο μόνος μεταρρυθμιστής ηγέτης. Με αυτήν έννοια, στη συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αυτήν την εβδομάδα επέλεξε με τη συνηθισμένη του ρητορική να εναντιωθεί, ξανά, στον αριστερό λαϊκισμό. Έχει γίνει τόσο πασπαρτού η λέξη αυτή για το Ποτάμι, που μπορεί να κουμπώσει ακόμα και με το αποτέλεσμα του Brexit. Γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος: «Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, «κατέκτησαν» την Αγγλία και την Ουαλία»…Η ανακοίνωση κινείται ακόμα πιο δεξιά κι από εκείνη που εξέδωσε η ΝΔ για τον ίδιο λόγο…
Ένωση Κεντρώων
Τέλος, στο κόμμα του κ. Λεβέντη, εντυπώθηκε πως τα δημοψηφίσματα δεν είναι καλό πράγμα. Στην ανακοίνωση του κόμματος για το Brexit τονίζεται χαρακτηριστικά: «Ο αγγλικός λαός ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους φόρους, που έβαλε ή κυβέρνηση Κάμερον και δυστυχώς για τον ίδιο το λαό τιμώρησε την Αγγλία και την Ευρώπη». Και πιο κάτω: «παρόμοιο λάθος επιχείρησε να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου το 2011 και έχασε την πρωθυπουργία».
Δεν θέλουν, δεν μπορούν
Πάντως και οι τρεις κοινοβουλευτικοί ηγέτες του Κέντρου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, στα πλαίσια των επαφών του Μαξίμου με όλους του πολιτικούς αρχηγούς. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο Κέντρο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Η σχετική αυτονομία που επιδιώκει να έχει κάθε μερίδα του, οι εσωκομματικές διαμάχες στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, οι διαφορετικές προσεγγίσεις πολλών θεματικών, η ισχυρή απουσία αποδεκτής ηγεσίας, η μηδαμινή κοινωνική γείωση επιτρέπουν αυτόν τον διαρκή και ασύντακτο διάλογο και πόλεμο. Το exit του Κέντρου από την κυβερνητική προοπτική θα συνεχιστεί, μιας και οι συνιστώσες του δε θέλουν, δε μπορούν και ενδεχομένως βολεύονται η καθεμιά στις απόλυτες αλήθειες της. Σεχταρισμός; Φυσικά ναι.
Ο Βασίλης Ρόγγας είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πηγή: Εποχή