“Η καταλανική και ισπανική Αριστερά αγωνίζεται για την αποκλιμάκωση της κρίσης και τη συμφιλίωση, στοχεύοντας σε βαθιές δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές και όχι σε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Εάν εφαρμοστεί το άρθρο 155 θα υπάρξουν τεράστιες κινητοποιήσεις, γιατί θα βγούμε όλοι ξανά στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας και θα έχουμε τοπικές εκλογές ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα τόνισε ο Ζοάν Ζοζέπ Νουέτ, αντιπρόεδρος της καταλανικής Βουλής, πρώην βουλευτής, ηγετικό στέλεχος των ενωτικών εγχειρημάτων στην τοπική Βουλή Catalunya Si Que Es Pot και Catalunya En Comù και γραμματέας της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς EuiA. Ο Νουέτ απειλείται με διώξεις για ανταρσία και άλλα αδικήματα, που προβλέπουν ακόμη και τη δήμευση της προσωπικής του περιουσία, θύμα της μαζικής δικαστικής καταστολής από τις ισπανικές αρχές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ
* Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Καταλωνία το τελευταίο διάστημα;
Δεν είχαμε μέχρι στιγμής μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά μια τυπική ανακοίνωση της ανεξαρτησίας εκτός του καταλανικού κοινοβουλίου, γιατί δεν τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα της ανεξαρτησίας. Γεγονός που οδήγησε τη Μαδρίτη σε σύνθετες ερμηνείες, με αποτέλεσμα να ζητήσει γραπτώς από την Καταλωνία να ξεκαθαρίσει έως τη Δευτέρα εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία.
Εάν απαντήσει “ναι”, θα εφαρμοστεί το άρθρο 155 του συντάγματος που προβλέπει την παρέμβαση της κεντρικής στην τοπική κυβέρνηση. Το πιο πιθανό είναι ο Πουτζντεμόν να απαντήσει με ένα κείμενο που να επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες. Στην πράξη βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική διαμεσολάβηση, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει κηρυχθεί η ανεξαρτησία και οι δύο κυβερνήσεις ψάχνουν για λύσεις. Ένα είδος διαλόγου που μπορεί να μην καταλήξει πουθενά και να έχουμε νέες εντάσεις, με την κυβέρνηση της Καταλωνίας να απειλεί να κηρύξει την ανεξαρτησία. Βρισκόμαστε σε μια ασταθή κατάσταση, χωρίς ανεξαρτησία και με κάποιο διάλογο, που δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει καρπούς και δεν θα αποτύχει. Χρειαζόμαστε δύο με τρεις εβδομάδες.
* Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές επιμένουν στις απόψεις τους. Ο Πουτζντεμόν ερμηνεύει τον διάλογο ως διαπραγμάτευση για την ανεξαρτησία και ο Ραχόι επιμένει στην επιστροφή στη νομιμότητα…
Κάθε πλευρά συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της μπροστά στο εκλογικό της σώμα. Υποχώρησε η ένταση, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν υπαναχωρεί λεκτικά. Είχαμε υποχώρηση της ένταση ως ένα βαθμό.
* Η υπουργός Αμύνης, για παράδειγμα, δήλωσε σίγουρη ότι δεν θα χρειαστεί η χρήση του στρατού στην Καταλωνία. Μπορεί να υπάρξει διάλογος με τέτοιου είδους έμμεσες απειλές;
Δυστυχώς, η κάθε πλευρά έχει ορισμένους που προσπαθούν να καταστρέψουν κάθε διάλογο. Μεγάλο τμήμα του Λαϊκού Κόμματος θέλει μια πολύ σκληρή στάση και αντίστοιχο τμήμα του Πουτζντεμόν θέλει την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Θα πρέπει σταδιακά να τους εξουδετερώσουμε πολιτικά. Δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές στις δηλώσεις τους, αλλά μικρά ανοίγματα, πολύ μικρά ανοίγματα. Εμείς δουλεύουμε για να μεγαλώσουν και να υπάρξει πραγματικός διάλογος. Έχουμε δύο τρένα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, δεν μπορούν να σταματήσουν αυτόματα και εμείς αγωνιζόμαστε για να τα φρενάρουμε σταδιακά σε ένα σημείο που να μπορούν να συναντηθούν. Θέλουμε πολιτική λύση σε ένα πολιτικό πρόβλημα χωρίς αστυνομική καταστολή.
Βρισκόμαστε στη μέση και έχουμε μεγαλύτερο βάρος και αξία, γιατί σήμερα όλοι μιλούν για την ανάγκη διαλόγου και διαμεσολάβησης, δηλαδή αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό. Για αυτό και από τη μια πλευρά μάς κατηγορούν ότι είμαστε υπέρ του ισπανικού εθνικισμού και από την άλλη ότι είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας. Εμείς δεν είμαστε “υπέρ” κανενός, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο για την Καταλωνία, την Ισπανία και την ίδια την Ευρώπη.
* Ο Σάντσεθ φαίνεται να επέστρεψε στην “τριπλή συμμαχία” με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες…
Ο Ραχόι έδωσε διορία οκτώ ημερών, που αποτελεί μια μορφή διαλόγου. Η απάντηση του προέδρου της Καταλωνίας δεν θα είναι οριστική, γιατί πιθανώς θα επιδέχεται παρερμηνείες. Ο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει κήρυξη της ανεξαρτησίας, θα στηρίξει τον Ραχόι διευκρινίζοντας ότι συμφώνησε με τον Ραχόι πως θα ξεκινήσει άμεσα μια συνταγματική μεταρρύθμιση. Ας το ερμηνεύσουμε ως μήνυμα αποκλιμάκωσης της κρίσης. Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Σάντσεθ αποτελεί συμφωνία των δύο κομμάτων του παλιού δικομματισμού και προσβλέπει ακόμη πιο μακριά, δηλαδή να παροπλίσει τον κόσμο για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Είναι μια συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες δύο κομμάτων.
Η Καταλωνία, η γνώμη της και ο λαός της δεν υπάρχουν, γιατί θα τα αποφασίσουν όλα το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο θα έχει την προεδρία της Επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα. Είμαστε αντίθετοι, αλλά θα συμμετάσχουμε γιατί αποτελεί στοιχείο αποκλιμάκωσης της κρίσης. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνης ότι αυτή η Επιτροπή θα παραγάγει κάποιο ουσιαστικό έργο, για να μην πω έστω μηδαμινό. Δεν θα λύσει τίποτα.
* Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί πραγματικό δημοψήφισμα στην Καταλωνία;
Επιμένουμε ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να εκφραστούν οι πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσουμε ένα ενωτικό ντοκουμέντο και θα ζητήσουμε από όλα τα κόμματα, κινήματα, συνδικάτα, συλλογικές οργανώσεις και πολίτες να υπάρξει μια συνταγματική ιδρυτική διαδικασία στην Καταλωνία και την Ισπανία. Θέλουμε βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές, που να προβλέπουν δημοψήφισμα στην Καταλωνία και κοινωνικές αλλαγές για όλους τους λαούς της Ισπανίας. Θέλουμε βαθιές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για όλους τους Ισπανούς εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τον Ραχόι που κατακερματίζει τους λαούς της Ισπανίας προσπαθώντας να θέσει τον έναν εναντίον του άλλου και ισχυριζόμενος ότι η Καταλωνία ζητάει χρήματα για την ίδια. Στον πόλεμο ανάμεσα σε φτωχούς που προτείνει ο Ραχόι εμείς υποστηρίζουμε τον αγώνα για τη συνοχή και την ευημερία των λαών της Ισπανίας. Η Καταλωνία μπορεί να αποτελεί την αφορμή, η πρόκληση είναι ο αγώνας όλων των απλών και ταπεινών πολιτών της Ισπανίας, αυτών που ζουν από τη δουλειά τους και θέλουν μια αξιοπρεπή εργασία, Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες και ένα μέλλον για τα παιδιά τους. Δεν θέλουμε μια τοπικιστική αντιπαράθεση, αλλά μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση.
* Γιατί οι επιχειρήσεις και ορισμένοι καταθέτες εγκαταλείπουν την Καταλωνία;
Είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας των μεγάλων ισπανικών και άλλων πολυεθνικών με την κυβέρνηση της Μαδρίτης και τη συνεργασία της ολιγαρχίας του μεγάλου χρηματοοικονομικού κεφαλαίου. Τροφοδότησαν ένα κύμα οικονομικού φόβου, γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά αφού είναι… παντού. Ορισμένες εκφοβίζουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας της ανασφάλειας. Τους εκβιασμούς αυτούς τους ζήσατε και εσείς στην Ελλάδα. Φόβισαν τον κόσμο και τον Πουτζντεμόν, αφού τμήμα του δεξιού κόμματός του φοβήθηκε και αυτό.
* Πώς συμπεριφέρθηκε η Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα;
Μπροστά στην πρωτοφανή καταστολή η κοινή γνώμη άνοιξε τα μάτια της και κατανόησε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δικαιωμάτων και ελευθερίας. Εάν ο Ραχόι εφαρμόσει το άρθρο 155, η Ευρώπη θα ανησυχήσει περισσότερο, γιατί θέλει πολιτική λύση. Δεν θέλει όμως να παρέμβει ως διαμεσολαβητής, γιατί μετά θα πρέπει να το κάνει και σε πολλές άλλες χώρες.
* Πώς είναι η προσωπική σας νομική κατάστασή;
Αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει τις δικαστικές διώξεις. Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ίσως να ηρεμήσουν τα πράγματα και στο δικαστικό επίπεδο. Η δικαστικός που έχει αναλάβει τη δίωξή μας δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα.
Πηγή: Η Αυγή