Συνεντεύξεις

Estefania Torres: Ο Ραχόι αναβίωσε το φάντασμα του Φράνκο

* Οι δικαστές φαίνεται ότι έχουν αντικαταστήσει τους πολιτικούς στην Ισπανία…

Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ λυπηρό. Ακόμη και η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου κλήθηκε να καταβάλει εγγύηση 150.000 ευρώ. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι φθάσαμε σε μια πολιτική ένταση τόσο μεγάλη ώστε που να έχουμε δέκα φυλακισμένους ακτιβιστές συλλόγων και πολιτικούς για τις ιδέες τους. Η κυβέρνηση του Ραχόι δεν θέλει να λύσει ένα καθαρά πολιτικό πρόβλημα με τον διάλογο και την πολιτική.

Το Podemos υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις και αντιμετωπιστήκαμε με πρωτοφανή αγριότητα από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση.

Ο λαός της Καταλωνίας πρέπει να αποφασίσει μόνος του τη σχέση που θα έχει με το ισπανικό κράτος. Κάτι που φαίνεται περισσότερο αναγκαίο μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 και την ακύρωση των καταλανικών θεσμών. Διχάζουν την καταλανική κοινωνία, καταστρέφουν τη συμφιλίωση και τροφοδοτούν ένα κύμα καχυποψίας. Πρέπει να υπάρξει δημοκρατικός διάλογος και συμβίωση στην Καταλωνία.

Η μετωπική σύγκρουση των τρένων του Ραχόι και του Πουτζντεμόν όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά το εντείνει. Ο λαός της Καταλωνίας δοκιμάζεται από την πολιτική τους. Οι εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί να επιλύσουν μόνο μερικώς το πρόβλημα, γιατί χωρίς ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Εάν τα αποτελέσματα των εκλογών του Δεκεμβρίου δώσουν ένα αποτέλεσμα ανάλογο με αυτό στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι εμφανές ότι θα βρεθούμε από εκεί όπου ξεκινήσαμε. Πρέπει να αλλάξουν οι διαμεσολαβητές της αντιπαράθεσης, δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι ο Ραχόι και ο Πουτζντεμόν. Πρέπει να βρούμε νέους συνομιλητές και να αποφύγουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της Καταλωνίας.

Οι συλλήψεις αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση με πολιτικούς κρατούμενους. Στην Ισπανία μόνο ο Φράνκο φυλάκιζε για τις ιδέες και αυτή η τακτική του Ραχόι αναβίωσε πολλά από τα σκοτεινά φαντάσματα του παρελθόντος.

* Ο Ραχόι από μόνος του θα μπορούσε να φθάσει έως εδώ;

Θα μας άρεσε πάρα πολύ το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE να είχε μια άλλη πολιτική και να μην στήριζε την εφαρμογή του άρθρου 155 ούτε να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι και των Πολιτών του Ριβέρα, που έχουν τις πιο αντιδραστικές θέσεις, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν στην πράξη την ίδια την κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος στον δεξιό χώρο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να προδίδει ένα τμήμα της βάσης και του εκλογικού του σώματος, από τη στιγμή που ο Σάντσεθ κέρδισε τις εσωτερικές εκλογές στο κόμμα του υποστηρίζοντας ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη συνεργασία με το Podemos και το Unidos Podemos και αναγνώρισε την Καταλωνία ως ένα έθνος που πρέπει να έχει μια νέα σχέση με το ισπανικό κράτος.

Ο Σάντσεθ έγινε γραμματέας και, αντί να εργαστεί για τη δημοκρατική αλλαγή, εξαπάτησε τη βάση και τους ψηφοφόρους του κόμματός του ακολουθώντας τον Ραχόι με την εμφάνιση της κρίσης στην Καταλωνία.

* Τι έχει μείνει από τη συμφωνία που κάνατε με τους σοσιαλιστές το καλοκαίρι για κοινή δράση εντός -και πιθανώς εκτός Βουλής για την απομάκρυνση του Ραχόι;

Η βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος θέλει τη συνεργασία με το Unidos Podemos για να διώξουμε τη Δεξιά και εξέλεξε τον Σάντσεθ γραμματέα εναντίον των κομματικών μηχανισμών για να ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Η θέση του Podemos και του Unidos Podemos είναι γνωστή: όσο πιο γρήγορα φύγει ο Ραχόι από την κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και τη χώρα. Οι αριθμοί στο κοινοβούλιο υπάρχουν. Δυστυχώς μετά την εφαρμογή του άρθρου 155 ο Σάντσεθ έχει σχεδόν εξαφανιστεί και δεν ξέρουμε τι πιστεύει και τι θέλει να κάνει για πολλά πράγματα.

* Κατεγράφησαν και ορισμένες αποχωρήσεις και παραιτήσεις Σοσιαλιστών στην Καταλωνία…

Ασφαλώς, γιατί κανένα κόμμα δεν είναι συμπαγές, και μάλιστα μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Πώς είναι δυνατόν ο Σάντσεθ να αποφεύγει να σχολιάσει την απόφαση φυλάκισης οκτώ πρώην στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης; Είναι μόνο δικαστικό ή και πολιτικό θέμα; Ποινικοποιήσανε μια πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό ήταν τεράστιο λάθος. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει την αντιδημοκρατική πολιτική του Ραχόι, που κατακερμάτισε τη δημοκρατική συμφωνία του 1978, της πολιτικής και εδαφικής συμβίωσης των λαών της Ισπανίας. Αυτοί που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται το σύνταγμα το έκαναν κομματάκια, όπως είχαν κάνει το 2011.

* Το Podemos ανησυχεί για την ενίσχυση του συντηρητισμού στην Ισπανία;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δεξιό – μοναρχικό μπλοκ, με τον βασιλιά να υιοθετεί τις θέσεις του Λαϊκού Κόμματος και να μετατρέπεται από αρχηγός του κράτους και εγγυητής του συντάγματος σε κομματάρχη του Λαϊκού Κόμματος. Αυτό το δεξιό – μοναρχικό μπλοκ θέλει να επαναφέρει τα προνόμια που είχαν χάσει οι κυρίαρχες τάξεις το προηγούμενο διάστημα, να παγώσει οποιαδήποτε προϋπόθεση αλλαγής.

* Τι κάνει το Podemos στην Καταλωνία;

Το τοπικό Podem θα στηρίξει το ενωτικό ψηφοδέλτιο Catalunya En Comù και μάλιστα διαμέσου των πιο δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που είχε το Podem από την ίδρυσή του. Στις εσωκομματικές εκλογές είχαμε ρεκόρ συμμετοχής και το 72% αποφάσισε να στηρίξουμε την κοινή προσπάθεια με επικεφαλής τον Ντομένετς.

Η θετική εμπειρία του En Comù Podem στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές μας ενίσχυσε την ιδέα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στην Καταλωνία. Το 80% της καταλανικής κοινωνίας θέλει ένα δημοψήφισμα και αυτή είναι και η δική μας θέση. Την ίδια στιγμή θα υπερασπιστούμε τα οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών της Καταλωνίας, γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ότι η νεοφιλελεύθερη κρίση συνεχίζει να πλήττει την κοινωνία μας.

* Πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση την κρίση στην Καταλωνία;

Με τον χειρότερο τρόπο. Το καταλάβαμε αυτό από την πρώτη στιγμή, την 1η Οκτωβρίου, με τις τραγικές επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον ειρηνικών πολιτών που ήθελαν να ρίξουν ένα κομμάτι χαρτί σε μια κάλπη, παρ’ όλο που και για εμάς δεν ήταν ένα πραγματικό δημοψήφισμα, αλλά μια δημοκρατική κινητοποίηση πολιτών. Ακολουθώντας την τακτική των πολιτικών παιχνιδιών της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπερασπίστηκε να θεμελιώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στην Καταλωνία.

Είναι εξευτελιστικό το γεγονός ότι στην Ισπανία φθάσαμε να έχουμε πολιτικούς κρατούμενους και η ευρωπαϊκή κυβέρνηση να υποκρίνεται ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών – μελών. Είναι η ίδια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που με επικεφαλής τον Γιούνκερ παρενέβη επανειλημμένα στα εσωτερικά της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών για να επιβάλει περικοπές, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξει διεφθαρμένους πολιτικούς και τραπεζίτες.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να είμαστε αγανακτισμένοι με αυτή την Ευρώπη και προσπαθούμε να την αλλάξουμε.

Τη συνέντευξη πήρε ο Αργύρης Παναγόπουλος

Πηγή: Η Αυγή