Macro

Βιντεοβοηθός Φρουζής

Ενας σχετικά προσεκτικός παρατηρητής των εξελίξεων περί το σκάνδαλο Νοβάρτις θα έχει ήδη αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι από τους πολιτικούς των οποίων το όνομα είχε εμπλακεί στην υπόθεση, δεν αγωνίζονται να αποδείξουν μόνο την αθωότητά τους. Επιχειρούν μεθοδικά να εγκαταστήσουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις. Ή, αν υπάρχει, εντοπίζεται στην αθέμιτη σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τους συνταγογράφους γιατρούς.
Το γιατί το κάνουν είναι ευνόητο. Αν υπάρξει και η παραμικρή ένδειξη σκανδαλώδους σχέσης μεταξύ παράνομων πρακτικών της εταιρίας και προσώπων από τον ευρύτερο κύκλο λήψης των αποφάσεων που αφορούν την αγορά του φαρμάκου, τότε κανείς δεν μπορεί να πει σε ποιο σημείο θα καταλήξει η έρευνα για την αναζήτηση υπόπτων.

Σκευωρία εναντίον σκανδάλου

Αυτό που αναδεικνυόταν από την πρώτη στιγμή ως καθήκον, ήταν να υπονομευθεί η αυθόρμητη σκέψη ότι η προνομιακή θέση της Νοβάρτις στην αγορά δεν μπορεί να ήταν μόνο αποτέλεσμα της ικανότητας των στελεχών της να επηρεάζουν τους γιατρούς ή να τους εκμαυλίζουν με «δώρα», αλλά και της δυνατότητάς τους να επηρεάζουν τις αποφάσεις όσων ρυθμίζουν τις τιμές των φαρμάκων και τις προμήθειες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Γι΄ αυτό ως αντίπαλο δέος στην ιδέα του σκανδάλου (που δεν ήταν πια μόνο ιδέα…) επιλέχθηκε η ιδέα της σκευωρίας. Αν αποδεικνυόταν η σκευωρία, ή, έστω, αν καλλιεργούσαν σ΄ ένα βαθμό την εντύπωση ότι υπήρξε, τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να απαλλαγούν από τη σκιά του σκανδάλου Νοβάρτις, όσοι διαχειρίστηκαν ζητήματα σχετικά με τις τιμολογήσεις και τις παραγγελίες φαρμάκων. Έτσι εξηγείται και η απόφαση της κυβερνητικής παράταξης να φέρει άρον άρον προς απόφαση στη Βουλή μία και μόνη πρόταση για προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή με υποψήφιο καταγγελλόμενο για ενορχηστρωτή της σκευωρίας τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο. Εάν υπάρχει σκευωρία, δεν υπάρχει σκάνδαλο. Τουλάχιστο πολιτικό.
Προς ενίσχυση του σχεδίου αυτού έπρεπε να αποδυναμωθεί και η αξία, η βαρύτητα των καταθέσεων των μαρτύρων, στις εδώ αρμόδιες αρχές ή τις υπερατλαντικές. Ήδη οι εδώ μάρτυρες έχουν δεχθεί καταιγιστική απαξιωτική επίθεση ως «κουκουλοφόροι». Εκείνο που έλειπε, ήρθε να το συμπληρώσει η αποκάλυψη φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ότι δεν είναι μόνο οι εγχώριοι «κουκουλοφόροι» άνευ αξίας, αλλά και οι του FBI. Διότι, σε μεγάλο βαθμό, είναι οι ίδιοι κάτω από την «κουκούλα». Επομένως, δεν έχει σημασία τι ισχυρίζονται, αν οι ισχυρισμοί τους έχουν ψήγματα αληθείας. Σημασία έχει πως είναι νομικά άκυροι.

Βίντεο θα πει… δεν βλέπω

Εκείνο, όμως, που έχει σημασία τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι ότι η προσπάθεια απαξίωσης κάθε μαρτυρίας περί σκανδάλου γίνεται ενώ έχει έρθει στο φως η έρευνα της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Νοβάρτις ήδη από τις 17 Οκτωβρίου. Από την ημέρα εκείνη μέχρι την προβολή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», στις 7 Νοεμβρίου, τα ελεγχόμενα μίντια έπαιζαν σκηνές από το έργο δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας. Όπως η ψιλοαγαθή και απαλλακτική της Νοβάρτις δήλωση του κ. Γεωργιάδη, ότι ναι μεν η εταιρία μπορεί να παρανομούσε, όμως έκανε και καλό στους ασθενείς με τα φάρμακά της.
Δυστυχώς για τους κατασκευαστές της κοινής γνώμης, η τεχνολογία της βιντεοσκόπησης και της αναπαραγωγής της έχει τόσο πολύ διαδοθεί, που, μόλις προβλήθηκε στην Ελλάδα το σύνολο της έρευνας, αποκαλύφθηκε στο πανελλήνιο μια κεκλεισμένων των θυρών ομολογία του κ. Φρουζή, του ισχυρού άνδρα της Νοβάρτις στην Ελλάδα, ενώπιον στελεχών της εταιρίας, που ανατρέπει το σύνολο του σχεδιασμού μετατροπής ενός πολιτικού σκανδάλου σε… μονοπρόσωπη σκευωρία.
Τι ακριβώς λέει ο κ. Φρουζής δασκαλεύοντας τα στελέχη της Νοβάρτις; «Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο [Υγείας]. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις τα οποία μας πληροφορούν. Πριν πάρουν τις αποφάσεις, μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματα. Και μ΄ αυτό τον τρόπο μπορούμε να επηρεάσουμε εκ των προτέρων (…) Από τη μια μεριά ασκούμε πιέσεις στα υπουργεία, αλλά είμαστε και συνεργάτες μαζί τους».
Δεν είναι κάποιο, πλαστογραφημένο ίσως, έγγραφο, είναι η βιντεοσκοπημένη ομιλία του (εν έτει 2012) σε στελέχη της εταιρίας, η οποία έχει κατατεθεί ως στοιχείο στη δικογραφία που σχηματίζει το FBI. Και δίπλα σ΄ αυτή, μια άλλη βιντεοσκοπημένη ομολογία, από ομιλία του προέδρου της Νοβάρτις στην Ελλάδα, πάλι σε στελέχη της, ότι «η Νοβάρτις είναι ο καλύτερος συνεργάτης για τους γιατρούς και τα μέλη της κυβέρνησης»…

Αθώοι και φταίχτες

Μετά από όλα αυτά τα άκρως αποκαλυπτικά, αλήθεια τι άραγε καλείται να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, πρώτος πρώτος μάλιστα, ο κ. Φρουζής; Μήπως τον καλούν για να τα ανασκευάσει; Ανασκευάζονται όμως όσα καταγράφει μια κάμερα σε ανύποπτο χρόνο;
Για την ώρα, πάντως, είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: Ας υποθέσουμε ότι κανείς δεν δωροδοκήθηκε, ούτε στέλεχος υπουργείου, ούτε υπουργός, ούτε πρωθυπουργός. Ποιος ή ποιοι έδιναν (αφιλοκερδώς, έστω) τις εσωτερικές πληροφορίες στη Νοβάρτις; Ποιοι περνούσαν τα σχέδια απόφασης από τον έλεγχο της Νοβάρτις πριν γίνουν αποφάσεις; Και ποιοι προσάρμοζαν αυτές τις αποφάσεις υπό την “εκ των προτέρων” επήρειά της; Θα απαντήσει κάποιος από τους υποδεικνυόμενους ή θα κάνουν όλοι πως δεν άκουσαν; Θα μηνύσει κάποιος από τους τότε υπουργούς για συκοφαντική δυσφήμηση τον κ. Φρουζή ή θα κάνουν όλοι ότι δεν τους αφορά η ομολογία – καταγγελία του;
Μην περιμένετε να δείτε στα κανάλια το βίντεο του κ. Φρουζή. Μην περιμένετε να γίνει ντόρος γι΄ αυτό. Ντόρος θα γίνεται για το αν πρέπει ή όχι να δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή των δύο βουλευτών του στην προανακριτική, για το ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί…
Φαίνεται, όμως, πως όσο κι αν πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα, όσο κι αν επιχειρούν να υπερκαλύψουν το βάρος του σκανδάλου με ελαφρότητες περί μονομελούς σκευωρίας, η μπάλα τελικά θα επιστρέψει στο γήπεδο της πολιτικής και της πολιτικής ευθύνης. Και σ΄ αυτό το γήπεδο δεν μπορεί να κάνεις πως δεν αντιλήφθηκε την μπάλα που του πέταξε ο Φρουζής. Διαφορετικά, είναι σίγουρο πως θα σε γιουχαΐσουν, με πλήρη κάλυψη του VAR.

Χαράλαμπος Γεωργούλας

Πηγή: Η Αυγή