Macro

H Novartis και το ΠΑΣΟΚ

Η κ. Φώφη Γεννηματά φαίνεται αμήχανη σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis. Από τη μια πλευρά, χρειάζεται να επικοινωνήσει πως το κόμμα της πλέον δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του σκανδάλων μιας προηγούμενης εποχής και πλέον έχει αναβαπτιστεί ηθικά και πολιτικά σε κάτι καινούργιο. Από την άλλη, πρέπει να αναζητήσει τρόπους υπεράσπισης του πολιτικού της προσωπικού που φαίνεται να εμπλέκεται. Η πλοήγηση ανάμεσα σε αυτή την αντίφαση είναι επικίνδυνη. Κατά πόσο η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ή και να γνωρίζει χωρίς αμφιβολίες πως τα στελέχη της, κ. Βενιζέλος και κ. Λοβέρδος, δεν εμπλέκονται στην υπόθεση; Ακόμα κι αν γνωρίζουν ή εικάζουν τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, κατά πόσο μπορούν να αποποιηθούν τις πράξεις αυτών τους των στελεχών και τι αντίκτυπο θα έχει η ενδεχόμενη διαγραφή τους;

Σε δύσκολη θέση

Τούτων δοθέντων, η θέση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από τη θέση μεσότητας, θέση μετριοπάθειας που επικοινωνιακά γίνεται προσπάθεια να προβληθεί. Αν οι φωνασκίες δεν ταιριάζουν στο προφίλ των διανοούμενων του φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστικού Κέντρου, αυτό δεν σημαίνει πως το πρώην ΠΑΣΟΚ μπορεί να ταυτιστεί με αυτή την εκδοχή της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας. Πολλώ δε μάλλον, όταν μόλις αυτή τη βδομάδα έγινε σαφές πως «τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ», όπως υποστήριξε ο Σπύρος Αυγερινός, πρώην υπεύθυνος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας στη δίκη για την σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του ΟΤΕ. «Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο», συμπλήρωσε ο μάρτυρας.
Βεβαίως, δεν γίνεται να αρνηθεί το σκάνδαλο η ηγεσία του κέντρου και συμφωνεί στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, όπως προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα, θεωρεί πως «πρέπει να ελεγχθούν και να αποκαλυφθούν τεκμηριωμένα τα πάντα», χωρίς όμως «να μπουν στην ίδια μοίρα τα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που συγκρούστηκαν με τις φαρμακευτικές εταιρείες με όσους εκτόξευσαν στα ύψη τις φαρμακευτικές δαπάνες», προσπαθώντας να πάρουν απόσταση από την εμπλοκή της ΝΔ. Το πρόβλημα, όμως, της υπερασπιστικής γραμμής του κόμματος για τα στελέχη του παραμένει: «Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, προσπαθώντας να συσπειρώσει με τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μιας άλλης εποχής τον κόσμο του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Κοσκωτά για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Βενιζέλος, Λοβέρδος μαινόμενοι

Ανακοινώσεις και συνεντεύξεις δεν δίνει μόνο ο γραμματέας ή η πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος μιλάει επίσης και βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή: «Βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνωμοσία κατά των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μιλάω ακριβολογώντας. Και, σας παρακαλώ, να το κρατήσετε. Αυτό που έχει γίνει, μια επίθεση κατά των προσώπων που συγκροτούν την αντιπολίτευση, την πολυφωνία και τον ορθό λόγο, και, αναφέρομαι πρωτίστως, σε αυτές τις αξίες που εγώ εκφράζω…» Για τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά έχει συντελεστεί «έγκλημα […] με την συνωμοσία εις βάρος των Θεσμών». Ο κ. Λοβέρδος παράλληλα, αστράφτει και βροντά: «Ο κ. Τσίπρας τα έχει στήσει αυτά μαζί με έναν υπουργό του. […] Είναι πολιτικώς μελλοθάνατοι που προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία με κομπίνες, όπως έκαναν και για να εκλεγούν με όσα έλεγαν για όσους ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα», τόνισε σε ραδιοφωνική παρέμβασή του.

Ποτάμι σε απόσταση

Το Ποτάμι, από την άλλη, βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή. Και είναι λογικό, γιατί το νεοπαγές αυτό κόμμα δεν θα μπορούσε να εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Στην ανακοίνωση του αναφέρει πως «η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν να διαχειριστούν το σύνολο της δικογραφίας με υπευθυνότητα και σεβασμό στις θεσμικές κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες. Το Ποτάμι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η Βουλή να μην μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να υπερασπιστεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη». Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του προσπάθησε να καλύψει το ΠΑΣΟΚ : «μην τσουβαλιάζουμε τους πάντες», τόνισε για να συμπληρώσει πως: «το ΠΑΣΟΚ περιόρισε άμεσα και δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη, από 5,1 σε 2,8 δις ευρώ. Θέση μου είναι “όλα στο φως”, με τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

Βασίλης Ρόγγας

Πηγή: Η Εποχή