Macro

Το βήμα της Βιέννης μπορεί να οδηγήσει σε λύση

Το βήμα που έγινε στη Βιέννη την Παρασκευή το απόγευμα όσον αφορά το Μακεδονικό φαίνεται ότι υπερέβη μερικές από τις υπάρχουσες διαφωνίες και έδωσε έτσι το περιθώριο στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να δηλώσει μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης ότι είναι «αισιόδοξος ότι στην επόμενη συνάντηση Ελλάδας και ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει το “μεγάλο βήμα”». Δεν απέκρυψε, βέβαια, ότι είναι «δύσκολα τα βήματα που κάνουμε», αλλά πρόσθεσε αμέσως ότι «όλα τα βήματα μάς φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης», και συμπλήρωσε: «έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Θέλοντας, μάλιστα, να αξιολογήσει ότι γίνεται μια κοινή εργασία των δύο πλευρών σε βάθος χρόνου σημείωσε: «Ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας και διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον —όπως ελπίζω— λυθεί το ονοματολογικό».
Για «μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα» μίλησε και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο». «Εργαζόμαστε όλη τη μέρα εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσωπιών των δύο χωρών, για να εξετασθούν τα πιο διφορούμενα ζητήματα».
Πιο συγκρατημένα, αλλά με θετική αξιολόγηση, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ: «Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό», ανέφερε. «Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε, όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί», υπογράμμισε. «Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη, και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια».
Ως κοινή, δε, έγνοια να προφυλάξουν το κλίμα των συζητήσεων θα πρέπει να θεωρηθεί μια σχεδόν κοινή διευκρίνιση των δύο ΥΠΕΞ ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι η ΠΓΔΜ δέχθηκε αλλαγές στο Σύνταγμα. «Η διαδικασία για το ονοματολογικό βρίσκεται σε ευαίσθητη φάση και τα όποια σενάρια από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκαλούν ζημιά», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ. Πριν, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά είναι διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας», και ότι η δημοσίευση της είδησης «σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Συνεχίζει στο μοτίβο άρνησης

Από αύριο Μ. Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα γραφεία των κομμάτων για να ενημερώσει τους προέδρους των. Υπάρχει, όμως, ήδη μια πρώτη εικόνα για τις θέσεις τους. Η ΝΔ, δυστυχώς, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, άρνησης, τις προσπάθειες να κρυφτεί πίσω από τη διαφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε, αρχικά, να κάνει δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης ,αλλά τοποθετήθηκε η ΝΔ ως κόμμα: «Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα κόμματα». Στη συνέχεια, αναφερόμενη στον κ. Καμμένο, μίλησε για «κυβέρνηση σκορποχώρι», που «αναζητά συνενόχους στην Αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της». Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Β. Κικίλιας, τομεάρχης Αμύνης, δήλωσε ότι «η ταυτότητα και η συνείδησή μας δεν αντέχει αυτά τα οποία προκρίνονται στα εθνικά μας θέματα».
Ο κ. Α. Σαμαράς έσπευσε να συμπληρώσει με τη δική του θέση αυτή της ΝΔ και προχώρησε σε διατυπώσεις που απορεί κανείς πώς ένας πολιτικός που τις χρησιμοποιεί μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της χώρας. «Με τον Τσίπρα “βρήκαν παπά να πάνε να θάψουν όλο το χωριό”! Βρήκαν τον άνθρωπο που για να μείνει λίγο παραπάνω, δέχεται τα πάντα. Σου λέει “τους έκοψα τις συντάξεις, τους τάραξα στους φόρους και δεν μίλησαν. Σιγά μην αντιδράσουν αν δώσω και το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια”… Έτσι σκέφτηκε και ο Τσίπρας, αλλά και κάποιοι απ΄ έξω».
Θετικά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Χαρακτήρισε «επιβεβλημένες» τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους πολιτικούς αρχηγούς και σημείωσε «να δούμε την τελική πρόταση», όμως, ταυτόχρονα εκτίμησε ότι θα συγκεντρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, παρότι δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αρνηθεί λύση, είναι πιστός στην εθνική λύση», ενώ περιμένει να γίνει «μεγάλη κουβέντα στις τάξεις της ΝΔ». «Το Κίνημα Αλλαγής έχει τοποθετηθεί ενιαία στο θέμα», συμπλήρωσε. Διερωτήθηκε, δε, πώς είναι δυνατόν το ελληνικό κοινοβούλιο να απορρίψει μια λύση που θα έχει την ευρωπαϊκή σφραγίδα».

Ως το τέλος

Το βήμα στη Βιέννη την προηγούμενη Παρασκευή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το Μακεδονικό μπορεί να λυθεί. Σ’ αυτή τη φάση, υπάρχουν οι όροι. Ασφαλώς, η στάση των ΑΝΕΛ δημιουργεί πολύπλοκα και σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων. Όπως, επίσης, σοβαρές δυσκολίες παρεμβάλει και η εθνικιστική, στείρα και αρνητική θέση της ΝΔ. Θα ήταν, ωστόσο, σοβαρό λάθος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δώσει τη μάχη ως το τέλος, αποφεύγοντας τον πειρασμό να κρυφτεί πίσω από την άρνηση, το πιο πιθανό, της πΓΔΜ να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο Σύνταγμά της. Οι εγγυήσεις διεθνών οργανισμών σε μια συμφωνία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας μπορούν να υπερβούν τη δυσκολία.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή