Macro

Βασίλης Ρόγγας: Ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι «δροσερή πνοή για τη Δημοκρατία»!

Οι περισσότερες συζητήσεις στη Βουλή δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό και ευλόγως. Ειδικά θέματα, στριφνές διατυπώσεις, νυσταλέοι αντιπρόσωποι, σύνηθες, τελετουργικό γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων. Από τις λίγες φορές που η συζήτηση γίνεται ιδιαιτέρως ιδεολογική και έχει πραγματικό «τζόγο» είναι στα νομοσχέδια για την ανώτατη παιδεία. Κι ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο διεξαγόταν η συζήτηση, έξω οι φοιτητές και οι καθηγητές τους διαδήλωναν εν μέσω λοκντάουν, εντός του λοκντάουν. Η (όχι ακόμα) πανεπιστημιακή αστυνομία θέλησε να τους συνετίσει και έτσι – για πολλοστή φορά – εδάρησαν, προσήχθησαν (52) και συνελήφθησαν (23). Σε έναν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

 

Πνοή καταστολής

 

«Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία, η δροσερή πνοή της ελευθερίας», είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, φράση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα σόσιαλ μίντια, δεν είναι η πλέον ιδεολογική όμως. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την Αριστερά πως «βλέπει στην Παιδεία την αναπαραγωγή ενός παγιωμένου μοντέλου, ώστε να ευνοούνται υποτίθεται οι ταξικοί αγώνες», ενώ τα πανεπιστήμια διεύρυναν τις ανισότητες και «δεν πιστοποιούν σύγχρονες σπουδές». Βεβαίως, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το σπατάλησε μιλώντας για το αγαπημένο του θέμα, την καταστολή: «επί δικών σας ημερών η βάση εισαγωγής διολίσθησε, τα μητρώα φοιτητών μπήκαν στο συρτάρι, τα ίδια τα πανεπιστήμια μετατράπηκαν σε ορμητήρια κουκουλοφόρων. Θυμίζω ότι επί δικών σας ημερών το Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κυριολεκτικά παραδόθηκαν στον εξτρεμισμό και στο κοινό έγκλημα. Μόνιμες εστίες φωτιάς, διακίνησης ναρκωτικών, παράνομου εμπορίου».

 

Κανένα πρόβλημα, για την κυβέρνηση

 

Τι κι αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του επεσήμανε πως οι «αιώνιοι φοιτητές» δεν κοστίζουν τίποτα στο ελληνικό δημόσιο; Τι κι αν όλη η αντιπολίτευση του τόνιζε τη βία και τις μπιζνες της ΔΑΠ και επίορκων δεξιών καθηγητών; Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί εν μέσω καραντίνας, γιατί δεν αφορά την πανδημία και έτσι ο διάλογος είναι ανεπαρκής; Τι κι αν πετιούνται έξω 25 χιλιάδες φοιτητές σύμφωνα με κόφτη του 10; Κανένα πρόβλημα, για την κυβέρνηση. «Περικοπές εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, ειδικοί φρουροί και αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις, κάμερες στα αμφιθέατρα και στις συνελεύσεις των φοιτητών: να το όραμα της ΝΔ για την Παιδεία» συνόψισε ο Νίκος Φίλης τομεάρχης Παιδείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση το συμβόλαιο συμφερόντων που εκτελείτε, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με τους ιδιοκτήτες κολεγίων τριετούς φοίτησης και μάλιστα αμφιβόλου επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε πως «τα πτυχία των οποίων τα εξισώσατε πριν ένα μήνα, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ΑΕΙ». Ωστόσο μάλλον ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε καλύτερα από όλους το ζήτημα: «Πιστεύετε στην λογική που έχει ακουστεί από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι ο γιος του ψυκτικού πρέπει να παραμείνει ψυκτικός. Σας ενοχλεί η δυνατότητα που δίνει η εκπαίδευση, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινωνική κινητικότητα, ανέλιξη. Δεν αντιμετωπίζετε την εκπαίδευση ως αυταξία, η οποία λειτουργεί απελευθερωτικά για τον άνθρωπο. Θεωρείτε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Κι αυτό το έχει πει ο πρωθυπουργός. Οι κοινωνικές ανισότητες ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής».

 

Για την ΔΑΠ σιωπή

 

Ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε έμφαση στην υποκριτική στάση της ΝΔ στο θέμα της βίας. «Όσο για τα περί «τραμπούκων», «ροπαλοφόρων», «εκβιαστών», «εθισμένων στη ρεμούλα και τη συνδιαλλαγή» και διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα, που χωρίς ίχνος ντροπής, χρεώνετε συλλήβδην στους φοιτητές που αγωνίζονται, μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί, για να ανακαλύψει κανείς, αν αυτά που εκστομίζετε, αφορούν, εκτός από τους παραπάνω μηχανισμούς και προβοκατόρικες ομάδες και την ίδια την κυβερνητική παράταξη στα ΑΕΙ. Κυρίως αυτή. Είναι αυτοί που φωτογραφίζονται κάθε χρόνο μετά τις φοιτητικές εκλογές με καμάρι, με φόντο τις γνωστές άθλιες αφίσες της ΔΑΠ, που κατέθεσε και στα πρακτικά χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και που δείχνουν πόσο πολύ σέβεστε τις γυναίκες! Υποκριτές και φαρισαίοι!»

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπερασπίστηκε στην ομιλία της το νόμο Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της ΚΟ για την φύλαξη των πανεπιστημίων, ενώ τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «μετατρέπει το ερώτημα “φύλαξη ή ασυδοσία” στο “αστυνομία ή όχι αστυνομία”». Κυριαρχία σε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια, επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και περιφρούρησή του, μέσα από υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτήρισε «πανεπιστημιακό παρακράτος» τη ΔΑΠ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση με τους φοιτητές να συγκεντρώνονται για μια ακόμη φορά εναντίον του. Μένει να δούμε πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών. ΚΝΕ, οργανώσεις των ΕΑΑΚ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη.

 

 

Το αμφιθέατρο του παραλόγου:
Το ν/σ σε 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα

 

Τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια έδωσε στη δημοσιότητα ένα εξαιρετικό βίντεο με τίτλο «Το αμφιθέατρο του παραλόγου».

Όπως σημειώνεται από την Πρωτοβουλία: «Με αφορμή αυτό το κομβικό γεγονός, ένα σημείο καμπής σε μία ιστορία δύο αιώνων της πανεπιστημιακής ζωής στην Ελλάδα, αναρωτιόμαστε: σε τι αμφιθέατρο θα επιστρέψουμε με το τέλος της πανδημίας; μάλλον στο Αμφιθέατρο του Παραλόγου! Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Αλλά και χιλιάδες πανεπιστημιακοί από όλη την Ευρώπη αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που κινείται στην κατεύθυνση που επιχειρεί να εφαρμόσει το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, με τα ίδια επιχειρήματα, με τον ίδιο αυταρχισμό. Αυτές τις δύσκολες ώρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κόσμος του πολιτισμού, παρότι στενάζει κι’ αυτός από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και των κυβερνητικών επιλογών, ήρθε να σταθεί δίπλα μας, δίπλα στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βίντεο που αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο ως αυτό που είναι και όχι αυτό που δείχνουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ: Χώρος έρευνας, διδασκαλίας, διαλόγου, επαγγελματικής ευσυνειδησίας και συνομιλίας με την κοινωνία, χώρος που εμπνέει ανθρώπους με τη φλόγα της ελευθερίας,της δημιουργίας και της προσφοράς ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Το Αμφιθέατρο του Παραλόγου παραμονεύει, ας μην το αφήσουμε να κυριαρχήσει!»

Αξίζει η αναφορά στους συντελεστές:  Αλέξης Αλεξίου, Αλεξάνδρα Ανδρούσου, ΑΝΜΑΡ, Άκης Γουρζουλίδης, Χρήστος Δούρος, Νίκος Έξαρχος, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Χρήστος Καραμάνης, Κόρα Καρβούνη, Τάκης Καρδάσης, Βασιλική Γιολάντα Κήτα, Νίκος Κορωνίδης, Φανή Κουντούρη, Χριστίνα Λαρδίκου, Μανώλης Μανουσάκης, Ειρήνη Μίχα, Νίκη Μπίζου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ρουχίτσας, Αντιγόνη Ρώτα, Ναταλία Σουΐφτ, Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Στυλιανού, Γιώργος Τασιούλας, Θανάσης Τότσικας, Γιώργος Φουρτούνης, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Ελίνα Ψύκου. Ειδικές ευχαριστίες στον Φοίβο Δεληβοριά.

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο http://bit.ly/AmfitheatroParalogou

 

Βασίλης Ρόγγας

Πηγή: Η Εποχή