Macro

Βασίλης Ρόγγας: ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ του Κέντρου;

«Δεν επιθυμούμε να γίνουμε ΚΚΕ του Κέντρου. Για εμάς η πολιτική μας τοποθέτηση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά παρεμβατικά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio North 98.0 FΜ. Είναι όμως έτσι; Όλα δείχνουν ότι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συμμαχήσει όχι απλώς με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Ποτάμι ή με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά ούτε καν με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, έχοντας επιλέξει μια πολιτική απομονωτισμού από όλες τις γειτονικές πολιτικά δυνάμεις, όπως ακριβώς και το ΚΚΕ.
Στην πραγματικότητα η απομονωτική πολιτική έχει καταστεί πολιτικό έθος για το ΚΙΝΑΛ, είναι ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται. Η πρόεδρός τους, για παράδειγμα, κ. Φώφη Γεννηματά στην εισαγωγική της ομιλία στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μας επιτίθενται, μας στοχοποιούν, νομίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία μας. […]Δεν θα τα καταφέρουν». Και πρόσθεσε: «είναι προφανές ότι αυτή ακριβώς η αταλάντευτη απόφαση μας είναι πού ενοχλεί. Αν αλλάζαμε γραμμή, αν κλείναμε το μάτι ότι είμαστε διαθέσιμοι και διατεθειμένοι να γίνουμε βολικά συμπληρώματα, τότε θα γινόμασταν αμέσως τα χαϊδεμένα παιδιά των συστημάτων που τώρα μας πολεμούν λυσσαλέα. Το ερώτημα είναι το κάνουμε; Η απάντησή μου, η απάντησή μας, οι συλλογικές μας αποφάσεις, η επιθυμία του δικού μας κόσμου, είναι όχι».
Έπειτα από το χαρακτηρισμό της ομιλίας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου, ως απογοητευτικής και της κόντρας που ξεκίνησε ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και (ενδεχομένως) νυν υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε: «Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κ. Γεννηματά είναι ότι η δύναμη του χώρου βρίσκεται στη σύνθεση κι αν το έχει καταλάβει αυτό, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το να αποκλείεις συνέχεια ανθρώπους δεν βοηθάει να φτιάξεις τη σύνθεση που θέλουμε του χώρου. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, θεωρώ ότι οποιοσδήποτε διαφωνούσε με την πορεία και εξέφραζε μια διαφορετική άποψη θεωρείται ότι ήταν ένα βήμα πριν γίνει υπουργός του Τσίπρα ή θέλει να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Οι άνθρωποι που έχουμε μείνει στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε μείνει γιατί πιστεύουμε πως αυτός είναι ο χώρος μέσα από τον οποίο θα εκφραστεί η Κεντροαριστερά στη χώρα». Πάντως τη θέση του για συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή αρχηγού από τη βάση, είχαν υποστηρίξει δημοσίως ο Νίκος Παπανδρέου και ο Στέφανος Ξεκαλάκης.
Είχε προηγηθεί η διαρροή από τον κ. Κρεμαστινό πως «το σημερινό ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο κόσμος γνώρισε ως ΠΑΣΟΚ», έπειτα από τηλεφωνικό καυγά που είχε με την κ. Γεννηματά. Και ο κ. Κρεμαστινός ζητάει συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή από τη βάση. Μετριοπαθέστερος φαίνεται ο άλλωτε διεκδικητής της ηγεσίας κ. Ανδρουλιδάκης: «Προφανέστατα προτιμώ να είναι το όνομά μου κάτω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και πολιτικά, και συναισθηματικά και προσωπικά. Αυτή η κουβέντα όμως δεν φτάνει, η κουβέντα πρέπει να πάει σε βάθος, να πολιτικοποιήσουμε τη συζήτηση, να πάμε παρακάτω».
Ωστόσο αυτά είναι εκτός σχεδιασμού της προέδρου, που έχει άνετα την οργανωτική ηγεμονία. Όπως φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εκλέξει πρόεδρο με διαδικασία εκλογής από τη βάση, ούτε θα οδηγηθεί σε συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους, για τους οποίους θα δοθεί εσωκομματική μάχη. Το πιθανότερο είναι στο τέλος του 2019 και μετά την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, να συγκροτηθεί «κάτι σαν σώμα συνεδρίου» και να «διευθετήσει» τα καταστατικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ.
Η «φθινοπωρινή σύναξη των εκσυγχρονιστών», δηλαδή η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη, με ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο, δεν φαίνεται να είχε σπουδαίο πολιτικό αποτέλεσμα Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, υπονόησε την επιστροφή του στην πολιτική σε μια αποστροφή του λόγου του, ενώ φέρεται να είναι σοβαρά υποψήφιος για νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Βασίλης Ρόγγας

Πηγή: Η Εποχή