Συνεντεύξεις

Σταύρος Μαλλάς: Ηχηρό “παρών” στην κάλπη, για να πετύχουμε την αλλαγή

• Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέστη μεγάλη καθίζηση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πώς εξηγείτε αυτό το αποτέλεσμα και τη δική σας ενίσχυση;

Πλέον οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Είναι οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Είναι το κούρεμα καταθέσεων και τα σκάνδαλα που βαραίνουν το στενό του περιβάλλον. Είναι οι αποτυχημένες επιλογές συνεργατών. Είναι μια οικονομική πολιτική που αύξησε τα υπερκέρδη των λίγων και έφερε την Κύπρο πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εμείς καταθέσαμε ένα ρεαλιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θέλει να πάρει την Κύπρο, την οικονομία και την κοινωνία της, μπροστά. Με μια κυβέρνηση με έμφυλη ισορροπία. Μια κυβέρνηση διαφάνειας, εντιμότητας και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, με επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου και στροφή της κυπριακής οικονομίας προς την έρευνα, την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία. Με δίκαιη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και υλοποίηση μιας κοινωνικής πολιτικής που να αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες.

• Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών χαρακτηρίστηκε επίσης από τη μεγάλη αποχή. Με ποια επιχειρήματα θα προσπαθήσετε να πείσετε τους ψηφοφόρους αυτούς να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες;

Η αποχή είναι πριμοδότηση για την επανεκλογή του κ. Αναστασιάδη με ό,τι αυτό σημαίνει. Οσοι και όσες πιστεύουμε ότι η Κύπρος και ο λαός της αξίζουν καλύτερα, πρέπει να δώσουμε ηχηρό «παρών» στην κάλπη και να πετύχουμε την αλλαγή. Την προοδευτική και πραγματική αλλαγή στον τόπο μας. Αυτό είναι το επιχείρημα. Αυτή είναι η ανάγκη.

• Οι υποψήφιοι του «ενδιάμεσου χώρου» δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Κάνατε συζητήσεις με τα κόμματά σας. Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε και σε προγραμματικές υποχωρήσεις ώστε να πετύχετε τη στήριξή τους;

Το πρόγραμμά μου το κατέθεσα με ειλικρίνεια και καθαρότητα στους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι με την ψήφο τους με προέκριναν στον δεύτερο γύρο. Στις επαφές που είχα με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία κατήλθαν στις εκλογές με το σύνθημα της απαλλαγής της χώρας από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, τους μετέφερα τη διάθεσή μου να συζητήσω μαζί τους με στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων, χωρίς βέβαια να αλλοιώνω τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του προγράμματος μου και χωρίς να αλλοιώνω τις αρχές μου.

Εχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Απευθύνομαι όμως σε όλους τους πολίτες του τόπου που θέλουν να δώσουμε τη μάχη με συνέπεια και αξιοπιστία για μια λύση αρχών που θα φέρει την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος που διέλυσαν η κρίση και η απερχόμενη κυβέρνηση. Να ξαναβάλουμε τη διαφάνεια, τη σύνεση και την ειλικρίνεια στο πνεύμα της διακυβέρνησης του τόπου μας.

• Εάν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για το Κυπριακό;

Θα μείνω συνεπής στις θέσεις αρχών και στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού όπως αυτό συμφωνήθηκε από τους εκάστοτε προέδρους της Κύπρου, αρχίζοντας από τον πρόεδρο Μακάριο και το οποίο υιοθετήθηκε σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Με την εκλογή μου θα επιδιώξω την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση αυτών που έχει ζητήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και στο πλαίσιό του, το οποίο ικανοποιεί μια πολύ βασική και πάγια επιδίωξη της ελληνοκυπριακής κοινότητας: την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Από εκεί και πέρα, διατηρώντας όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, θα διαπραγματευτώ με διεκδικητικότητα και αξιοπιστία τα εναπομείναντα βασικά θέματα. Στόχος μου είναι να καταλήξουμε σε μια λύση στο Κυπριακό, στην οποία θα πιστέψει πραγματικά η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Για να αναχαιτίσουμε τη διχοτόμηση που είναι προ των πυλών και να απαλλαγούμε από την κατοχή και τον εποικισμό.

• Στο ευρωπαϊκό οικονομικό επίπεδο επίκεινται σημαντικές αλλαγές. Το Eurogroup έχει εκλέξει πρόεδρο σαφώς πιο προοδευτικό σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η Ελλάδα πιθανότατα θα εξέλθει από το μνημόνιο το καλοκαίρι. Η Κύπρος, εάν εκλεγείτε, πώς θα σταθεί στο ζήτημα αυτό; Στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών της είχε επικρίνει σφόδρα τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης…

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Κύπρου έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στην οικονομία που ευνοεί τους λίγους και πλήττει τους πολλούς. Από εδώ προκύπτουν και οι τοποθετήσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δικό μου όραμα είναι μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική και ειρηνική, που θα ανήκει πραγματικά στους πολίτες της. Μια Ευρώπη που θα αποκαταστήσει την ισορροπία ανάμεσα στις οικονομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα.

• Στην Ελλάδα διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ. Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας και της κυβέρνησής της στο θέμα αυτό;

Πρόκειται για ζήτημα το οποίο χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σέβομαι απόλυτα. Θεωρώ τουλάχιστον αχρείαστο να εμπλακώ –όπως ατυχώς έπραξε ο κ. Αναστασιάδης– σε αυτό το ζήτημα. Δική μου ευχή και ελπίδα είναι να πρυτανεύσει και να διαφυλαχτεί η ενότητα του λαού της Ελλάδας. Αυτό είναι το καλύτερο όπλο σε μια μάχη για εθνικά θέματα.

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Σβέρκος

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών