Βίντεο

Σία Αναγνωστοπούλου: «Πήγα στο εξωτερικό γιατί ήξερα ότι στη χώρα μου δεν θα βρω δίκιο»

Τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών.
«Πήγα στο εξωτερικό γιατί ήξερα ότι στη χώρα μου δεν θα βρω δίκιο» .«Απελπιστική κατάσταση του κράτους δικαίου» Είναι κάποιες από τις φράσεις της κ. Καρυστιανού στις συγκλονιστικές ομιλίες που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα έπρεπε σήμερα εδώ μέσα να μας γεμίζουν ντροπή.
Μεγάλος απών ο πρωθυπουργός, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί σε μια μέρα που συζητάμε για ένα έγκλημα ηθικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και πάνω από όλα έγκλημα δικαιοσύνης.
Ας γυρίσουμε εμείς τις κάμερες προς την κοινωνία, να δούμε εκεί τι συμβαίνει και ας παίξουμε τον θεσμικό μας ρόλο: να γίνουμε εμείς η φωνή της κοινωνίας μέσα στο Κοινοβούλιο. Αυτός είναι ο ρόλος μας: να εκφράσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, τη λαϊκή βούληση. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε εδώ και να βγάζουμε δικανικούς λόγους με σοφιστίες, όπως έκανε ο κ. Βορίδης για να αποδείξει ότι όλα καλά τα έκαναν.
Υπάρχει εκεί έξω -εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, τον πόνο και την οργή τους- μία κοινωνική αντιπολίτευση. Σε αυτούς και στο όνομα αυτών πρέπει να μιλήσουμε. Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ερώτημα στην κοινωνία, το οποίο γίνεται ερώτημα οργής:
❗️ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ !
Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε όλοι.
Γιατί 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα δυστύχημα όπου εν έτει 2023 και στο πλαίσιο του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Ένα μείζον ερώτημα που από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί πρέπει να τελειώσουν όλα.
Είμαστε σοβαροί να λέμε ότι το 2023 έφταιγαν 3 άνθρωποι; Και θα πειστούν αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς του ότι δεν υπήρχε καμία ασφαλιστική δικλείδα; Και ότι όλα εξαρτιόνταν από το χέρι ενός σταθμάρχη που τον διορίσατε χωρίς κανέναν κριτήριο;
Επιλέξατε για πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Μαρκόπουλο, γνωστό για τους πολιτικούς του τραμπουκισμούς. Δεν επιτρέψατε διακομματικό προεδρείο να μπορεί να ελέγχει τον κατάλογο των μαρτύρων, αυτών που έπρεπε να έρθουν να καταθέσουν στην Επιτροπή. Από όλα αυτά φάνηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Και μετά έρχεται το μπάζωμα και δεν καλείτε στην Επιτροπή τους εμπειρογνώμονες που έβαλαν οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων.
Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, κάτι απλό: Όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων ενός Υπουργού, οι παραλείψεις, οι αβλεψίες, όλα αυτά που μπορεί να κάνει και να οδηγήσουν σε θάνατο ανθρώπους -τόσους ανθρώπους!- είναι μέσα στα καθήκοντά του; Καλύπτονται από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με το άρθρο 86; Οφείλει ή δεν οφείλει η Βουλή να εξετάσει με μία Προανακριτική Επιτροπή ;
Όλοι μαζί οι συγγενείς περιμένουν ένα πράγμα: ο φυσικός δικαστής να εξετάσει την υπόθεση και να καταλήξει κάπου. Πρέπει να βρεθούν Υπουργοί και πρώτος και καλύτερος ο κ. Καραμανλής απέναντι στον φυσικό τους δικαστή; Πρέπει ή δεν πρέπει;
Δεν μπορεί αυτή η Βουλή, ενώ μας βλέπουν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, ένα εκατομμύριο τριακόσιες και πλέον υπογραφές οι οποίες ζητούν δικαίωση, ζητάνε δικαιοσύνη, να τους αγνοήσει. Θα αγνοήσουμε όλον αυτό τον κόσμο; Θα αγνοήσουμε τη μνήμη αυτών των νεκρών;
Αν, λοιπόν, αυτό εσείς το θεωρείτε λαϊκιστικό μεροκάματο, οι άνθρωποι που μας βλέπουν θεωρούν ότι αυτό είναι δικαιοσύνη και ηθική δικαίωση. Δεν γυρίζουν οι άνθρωποί τους πίσω, το ξέρουν, αλλά θέλουν να μάθουν το γιατί. Και είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτό το γιατί εδώ σε αυτή τη Βουλή, χωρίς κόλπα και αν όντως εννοείτε -που δεν το εννοείτε, αλλά εγώ θα πω αν όντως το εννοείτε- όλα στο φως! Προανακριτική αύριο για δύο μέρες και στον φυσικό δικαστή! Αυτός είναι ο συνταγματικός δρόμος, αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος, αυτός είναι εντέλει ο ηθικός δρόμος.
Όλα τα άλλα θα αφήνουν μία κοινωνία η οποία πια δεν πιστεύει στους θεσμούς, πιστεύει ότι πρόκειται για μία διεφθαρμένη χώρα, για ένα διεφθαρμένο κράτος και είναι πολύ άσχημο να το πιστεύει η κοινωνία, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ άσχημο! Θα το πιστεύει και δεν θα μπορεί να προχωρήσει παραπέρα και θα τρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και καλά θα κάνει- και θα ερχόσαστε εσείς να καταγγέλλετε την Ευρωπαία Εισαγγελέα, να καταγγέλλετε τον έναν, να καταγγέλλετε τον άλλο και να λέτε όλους τους άλλους εθνικούς προδότες που στιγματίζουν τη χώρα τους, ενώ το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο.