Macro

Πρόβατα είναι. Άσ’ τα να καούν

Viral έγινε χθες η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Δημήτρη Λαμπρόπουλου στην οποία κατέγραψε τη μάχη με τις φλόγες που έδωσαν κάποιοι πυροσβέστες για να σώσουν περισσότερα από εκατό πρόβατα σε στάνη της Πεντέλης. Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου συγκέντρωσε χιλιάδες θετικά σχόλια για τους πυροσβέστες που έσωσαν από φριχτό θάνατο αυτά που ο νόμος αντιλαμβάνεται ως «παραγωγικά» ζώα και την παραμικρή προστασία δεν δικαιούνται σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Γιατί το λέμε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο πως ο μόνος που δεν χάρηκε με τη διάσωση των προβάτων είναι ο ιδιοκτήτης τους, ο οποίος μάλλον έχασε και τα ζώα και το δικαίωμα στην αποζημίωση.

Είναι γεγονός πως, όσον αφορά τα λεγόμενα παραγωγικά ζώα (πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες, γουρούνια, κότες), στις φυσικές καταστροφές παρατηρείται το αποκρουστικό φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι να αποτρέπουν τους διασώστες από να σώσουν τα ζώα τους. Είναι τα ζώα που οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να καούν ζωντανά παρά να αφεθούν ελεύθερα και χαθούν, αφού τα καρβουνιασμένα κουφάρια είναι το βασικό αποδεικτικό στοιχείο για διεκδίκηση των πολυπόθητων αποζημιώσεων για το χαμένο τους «ζωικό κεφάλαιο».

Το «άσ’ τα να καούν» είναι η πιο συνηθισμένη φράση που ακούν οι πυροσβέστες και οι διασώστες όταν πρόκειται για παραγωγικά ζώα, καθώς, αν απελευθερωθούν, υπάρχει κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες τους να χαθεί και το κεφάλαιο, να χαθεί και η αποζημίωση. Οπότε κάποιοι τα προτιμούν απανθρακωμένα παρά ζωντανά γιατί έτσι τα αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος νόμος. Ένας νόμος που δεν προβλέπει αντιπυρικές ή αντιπλημμυρικές προδιαγραφές στις κτηνοτροφικές μονάδες και η απώλεια των ζώων αυτών καταγράφεται μονάχα ως απώλεια κεφαλαίου προς αποζημίωση και τίποτα παραπάνω. Όσο για τη φιλοζωία, ακόμα και στις πυρκαγιές αυτή εξαντλείται στους σκύλους και τις γάτες, άντε με το ζόρι και στα ιπποειδή, και τα υπόλοιπα άσ’ τα να καούν, ρε φίλε.

Πέτρος Κατσάκος