Χωρίς κατηγορία

Προσωρινό επίτροπο στην ΑΕΠΙ και επιτάχυνση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα ζητά το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ

Η αποκάλυψη του πορίσματος της εταιρείας ορκωτών λογιστών Ernst & Young για την ΑΕΠΙ πυροδότησε πολλαπλές αντιδράσεις στο χώρο της μουσικής, και γενικότερα του πολιτισμού. Δεν  ήταν άγνωστο ότι η εταιρεία αυτή εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούσε με τέτοιον τρόπο ώστε οι μέτοχοί της να καρπώνονται το μόχθο των δημιουργών και να πλουτίζουν σε βάρος τους.

Αυτό αποκαλύφθηκε πλέον χάρη σε συντονισμένες ενέργειες διαδοχικών υπουργών της παρούσας κυβέρνησης, οι οποίες υλοποίησαν πάγια αιτήματα του τμήματος Πολιτισμού στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Διαταγή ελέγχου της εταιρείας, επιβολή του ελέγχου μέσω βαρύτατου προστίμου και με παρέμβαση εισαγγελέα, διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία, η οποία διενεργούσε ήδη τον δικό της έλεγχο. Το πόρισμα έχει παράξει αποτελέσματα, πολιτικά και δικαστικά.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού, εκκινώντας από την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία,  έχει επεξεργαστεί ένα νομοσχέδιο συνολικά για τα πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και να αντιμετωπιστούν παθογένειες του εν λόγω πεδίου. Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της κατάθεσης, έρχεται να βάλει τάξη στο τοπίο είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των οργανισμών απέναντι σε δημιουργούς και χρήστες.  Με ειδικές νομοθετικές μέριμνες δε, επιβάλλει για πρώτη φορά στα χρονικά τον έλεγχο της ΑΕΠΙ από εποπτικό συμβούλιο εκλεγμένο από τους δημιουργούς και θέτει τους αναγκαίους όρους ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ασυδοσίας.

Ωστόσο η δίκαιη αγανάκτηση των καλλιτεχνών που υφίστανται για χρόνια την εκμετάλλευση από την ΑΕΠΙ κινδυνεύει να μετατραπεί σε άκριτο και αδικαιολόγητο κυνήγι μαγισσών. Στο μεταξύ, επωφελούμενες από αυτή την κατάσταση, οι ενώσεις των χρηστών απαιτούν περαιτέρω απορρύθμιση του πεδίου.

Πριν από 3 εβδομάδες, και μετά από σχετική παρέμβαση και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατατέθηκε και ψηφίστηκε βουλευτική τροπολογία για τον ορισμό προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και της παράλυσης που έχει προκληθεί στο σύστημα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ζητάμε από την υπουργό Πολιτισμού, ανταποκρινόμενη σε μια επείγουσα κατάσταση, να διορίσει άμεσα προσωρινό επίτροπο στην ΑΕΠΙ και από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ψήφιση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να επανέλθει η τάξη και η ομαλή λειτουργία του πεδίου των πνευματικών δικαιωμάτων, από το οποίο σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται τόσο η επιβίωση, όσο και η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου πολλών δημιουργών.

Πηγή: Left.gr