Macro

Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ

Τα ξίφη τους στην παγκόσμια πετρελαϊκή αρένα διασταύρωσαν χθες οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Ο μεν πλανητάρχης ανακοίνωσε αποδέσμευση ποσότητας-ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ με στόχο να σβήσει τη φωτιά που καίει στις τσέπες των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ενώ αντίθετα ο Ρώσος πρόεδρος έριξε λάδι στη φωτιά υπογράφοντας το πολυαναμενόμενο διάταγμα που υποχρεώνει τους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου «μη φιλικών χωρών» να πληρώνουν από σήμερα σε ρούβλια.
Αναλυτικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στους επόμενους έξι μήνες θα διοχετεύει καθημερινά στην αγορά 1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η συνολική ποσότητα αργού πετρελαίου που θα αποδεσμευτεί σε αυτή την περίοδο θα αγγίξει τα 180 εκατ. βαρέλια και είναι η μεγαλύτερη που θα αντληθεί ποτέ από τα στρατηγικά αποθέματα.
Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από συνεννόηση με τις 31 συμμάχους καταναλώτριες χώρες που είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και στην πλειονότητά τους και μέλη του ΟΟΣΑ. Ο ΙΕΑ προειδοποίησε πριν από λίγο καιρό για τον κίνδυνο συρρίκνωσης της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από αυτόν τον μήνα λόγω των κυρώσεων και της φυγής από το ρωσικό πετρέλαιο. Οι χώρες-μέλη του ΙΕΑ συνεδριάζουν σήμερα και είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουν σε μια ανάλογη κίνηση αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων, το συνολικό μέγεθος της οποίας εκτιμάται από κάποιους αναλυτές στα 20 εκατ. βαρέλια τον μήνα. Τα συνολικά στρατηγικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΙΕΑ ήταν στα τέλη του 2021 1,48 δισεκατομμύριο βαρέλια.
Αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν ωστόσο για το κατά πόσο η απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων θα καταφέρει να οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Υπογραμμίζουν ότι ιστορικά η πρακτική αυτή έχει μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Οι τιμές υποχωρούν μετά την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων για λίγο καιρό και στη συνέχεια αυξάνονται ξανά και αγγίζουν υψηλότερα από τα αρχικά επίπεδά τους, σημειώνουν.
Εν τω μεταξύ Γερμανία και Γαλλία απέρριψαν και χθες την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να πληρώνουν το φυσικό αέριο που αγοράζουν σε ρούβλια. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η διαδικασία πληρωμής που προτείνει η Ρωσία προβλέπει δύο ειδικούς λογαριασμούς από τον αγοραστή φυσικού αερίου στην Gazoprombank. Στον έναν θα καταθέτει ξένο νόμισμα (ευρώ, δολάριο) που η τράπεζα θα πουλά για να αγοράσει ρούβλια τα οποία θα μπαίνουν στον δεύτερο λογαριασμό. Εν συνεχεία με αυτά θα πληρώνεται ο παραγωγός του φυσικού αερίου.
Η αντίδραση της αγοράς πάντως σε όλα αυτά δεν ήταν και τόσο δραματική. Η τιμή του μπρεντ προσέγγιζε αργά το βράδυ τα 107 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 5,5%, ενώ το αμερικανικό αργό έφτασε κοντά στα 100 δολάρια, με πτώση 6,5%. Το ολλανδικό αέριο TTF, που αποτελεί τιμή αναφοράς για όλο το αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη, παρέμεινε πάνω από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα, με ημερήσια άνοδο 1,53%.

Μπάμπης Μιχάλης