Macro

Οι απροσδόκητοι φίλοι του ρωσικού πετρελαίου

Tο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται ότι βρίσκει σιγά σιγά τον… δρόμο του μέσα από τις κυρώσεις της Δύσης, ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγοί δυνάμεις συνεχίζουν να «σφυρίζουν κλέφτικα» στο αίτημα αύξησης της προσφοράς, με τη σύμφωνη γνώμη της… Wall Street, απολαμβάνοντας τα υπερκέρδη που τους έφερε η άνοδος των τιμών και τελικοί χαμένοι παραμένουν για ακόμη μία φορά οι καταναλωτές.
Από τις αρχές Μαρτίου πέντε φορτία ρωσικού πετρελαίου, ή περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια, φορτώθηκαν με προορισμό την Ινδία. Το πετρέλαιο που αγοράστηκε με μεγάλη έκπτωση αναμένεται να φτάσει στα λιμάνια τα Ινδίας στις αρχές του επόμενου μήνα και αντιστοιχεί στη μισή ποσότητα που αγόρασε συνολικά πέρσι η Ινδία από τη Ρωσία. Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, προμηθεύεται ελάχιστο πετρέλαιο από τη Ρωσία, μόλις το 2%-5% των εισαγωγών της. Καθώς οι τιμές που πληρώνει στους άλλους προμηθευτές της είναι σήμερα υψηλότερες κατά 70% σε σχέση με πέρσι, το ρωσικό πετρέλαιο, που πωλείται με έκπτωση 20% (25 έως 30 δολάρια φτηνότερα το βαρέλι σε σχέση με το μπρεντ), δείχνει όλο και πιο ελκυστικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ινδικά διυλιστήρια μετά από δυο μήνες μηδενικών εισαγωγών από τη Ρωσία φέτος αύξησαν στη διάρκεια του Μαρτίου τις προσφορές τους γι’ αυτό κατακόρυφα. Η τάση αυτή αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συνεχιστεί όχι μόνο από την Ινδία, αλλά κυρίως από την Κίνα η οποία εισάγει σήμερα 1,6 εκατ. βαρέλια από τα συνολικά 5 εκατ. βαρέλια αργού που εξάγει καθημερινά η Ρωσία. Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να ευνοείται και από το ενδεχόμενο αντικατάστασης του δολαρίου από τα εθνικά νομίσματα των αντισυμβαλλόμενων χωρών στις αγοραπωλησίες του ρωσικού αργού, όπως έχει εξαγγείλει η Μόσχα. Υπό αυτό το πρίσμα η JP Morgan προέβλεψε πρόσφατα ότι η τρέχουσα αποστροφή προς το ρωσικό πετρέλαιο θα υποχωρήσει στο β’ εξάμηνο του 2022 επηρεάζοντας τις τιμές.
Μια τέτοια προοπτική στέλνει περίπατο τις κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο και βέβαια καθιστά υπόλογες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ουάσινγκτον απέναντι στους πολίτες τους, οι οποίοι υφίστανται κυρίως το βάρος των υψηλότερων τιμών. Οι δυτικές κυβερνήσεις φαίνονται όλο και πιο πολύ ότι κλιμάκωσαν τη σύγκρουση με τον Πούτιν χωρίς να έχουν plan B για την ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το περασμένο καλοκαίρι η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να πείσει ούτε έναν παραγωγό αργού στον κόσμο να παράγει περισσότερο πετρέλαιο για να πέσουν οι τιμές, ούτε καν τους δικούς της μέσα στις ΗΠΑ.
Τα Ηνωμένα Εμιράτα
Από την πλευρά τους οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν γεμίσει τα ταμεία τους από τα υπερκέρδη που τους φέρνουν οι υψηλές τιμές, δεν δείχνουν να ανησυχούν για το φτηνότερο ρωσικό πετρέλαιο. «Το ρωσικό πετρέλαιο είναι απαραίτητο για τις διεθνείς αγορές ενέργειας και κανένας παραγωγός διεθνώς δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ποσότητές του» διεμήνυσε χθες σε συνέδριο στο Ντουμπάι ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ αλ Μαζρούεϊ, προσθέτοντας ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ – Ρωσίας (OPEC+) είναι εδώ για να μείνει και ότι η χώρα του δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερή αύξηση της παραγωγής της. Με εμφανή πρόθεση κριτικής απέναντι στη Δύση, ο Μαζρούεϊ τόνισε ότι «η ουκρανική κρίση απαιτεί διπλωματία για να επιλυθεί και όχι ακόμη πιο πολλά όπλα, καθώς το θύμα θα είναι κυρίως ο λαός».
Δεν είναι όμως μόνο ο ΟΠΕΚ που δεν θέλει να προσφέρει περισσότερο πετρέλαιο. Αρνητικές απέναντι σε μια αύξηση της παραγωγής τους είναι και οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και ο βασικός υπεύθυνος γι’ αυτό είναι η… Wall Street. Οπως αποκαλύπτει έρευνα της της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Τετάρτη, η βασική αιτία που οι αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου δεν αναπτύσσουν την παραγωγή τους είναι η τεράστια πίεση την οποία δέχονται από τράπεζες και υπόλοιπους επενδυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα για απόδοση των κερδών που αποκομίζουν από τις υψηλότερες τιμές στους μετόχους μέσω διανομής υψηλότερων μερισμάτων και επαναγοράς ίδιων μετοχών. Σε σχετικό ερώτημα προς τους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) των εταιρειών, το 59% απάντησε ότι η πίεση μετόχων και πιστωτών για την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων τους είναι η βασική αιτία που κρατά την επέκταση της παραγωγής στάσιμη. Οι ΗΠΑ παράγουν σήμερα 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 10% λιγότερο απ’ ό,τι το 2019. Η επιστροφή αυτής της ποσότητας στην αγορά θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την πτώση των τιμών.
Αέριο μόνο με ρούβλια
Το Κρεμλίνο κλιμακώνει την πίεση προς την Ε.Ε., ανακοινώνοντας ότι επεξεργάζεται μηχανισμό πληρωμών σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προειδοποιώντας ότι «θα πάρει αποφάσεις σε εύλογο χρόνο αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να συμμορφωθούν». Η προεδρεύουσα στην G7 Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι απορρίπτει την απαίτηση της ρωσικής κυβέρνησης. Επίσημη ρωσική αντίδραση δεν υπήρξε, ωστόσο ένας Ρώσος βουλευτής, ο Ιβάν Αμπράμοβ, δήλωσε ότι η άρνηση της G7 μπορεί να οδηγήσει σε αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής αερίου.

Μπάμπης Μιχάλης