Macro

Ποιος κυβερνά τη Δεξιά στην Ελλάδα;

Επειτα από την ανακοίνωση του υπόδικου μεγαλοεπιχειρηματία κ. Μαρινάκη, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν στο ποιος κάνει το κουμάντο στην κεντροδεξιά παράταξη. Ο κ. Μαρινάκης, ιδιοκτήτης μεγάλης μερίδας του ελληνικού Τύπου και σαφώς αντιπολιτευόμενος την παρούσα κυβέρνηση, έκανε μια κίνηση που άδειασε περαιτέρω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι υψηλά ιστάμενοι στην κυβέρνηση θα έπρεπε να χαίρονται για αυτήν την εξέλιξη.
Πριν κάποιο καιρό τον ηγετικό ρόλο της κεντροδεξίας είχε αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Με παρέμβαση του στη Βουλή για το σκάνδαλο Νοβάρτις έκανε μια αρχηγική ομιλία που παραγκώνισε σαφώς τον κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, φρόντισε να δημοσιεύσει άρθρο του στους Financial Times στις αρχές Μαρτίου, ενώ στις αρχές Απριλίου με άρθρο του στην Καθημερινή κατέληγε όπως περίπου ο εταίρος του στη συγκυβέρνηση κ. Βενιζέλος: «Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει, την περίοδο 2012-14. Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Άλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε». Στο μεταξύ, γκάζι περισσότερο κι από τον αρχηγό της ΝΔ έχει πατήσει ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης από την εκλογή του και έπειτα.

Πολλαπλά μέτωπα

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έχει κι άλλα να αντιμετωπίσει από αυτή την πτέρυγα, αλλά και από άλλες. Στοιχεία για τις στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens δημοσίευσε η σελίδα Αntinews, που πρόσκειται στη «σαμαρική πτέρυγα». Το άρθρο κάνει λόγο για τις στενές σχέσεις της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Μαρινάκη, όταν εκείνη ήταν ΥΠΕΞ, για τις σχέσεις τις κ. Μαρέβα Μητσοτάκη με τη Siemens και άλλα. Και ταυτόχρονα, χτύπημα και από τη Ντόρα Μπακογιάννη που τάσσεται υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.
Και πάλι δεν τελειώνει εδώ. Ένα κείμενο με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά έδωσαν στη δημοσιότητα και συνυπέγραψαν η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Αντώναρος και ο πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος Νίκος Καραχάλιος. Πρόκειται για προαναγγελία νέου κόμματος; Στο κείμενο πάντως αναφέρουν πως: «Είμαστε παρόντες στις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση για να εκφράσουμε τα ζητούμενα των πολιτών και να κάνουμε πράξη τις απόλυτα δικαιολογημένες προσδοκίες τους».
Τούτων δοθέντων, είναι κάπως άχαρος ακόμα και ο ρόλος του γραφείου Τύπου της ΝΔ, που πλέον έχει ξεπεράσει κάθε πολιτικό πολιτισμό. Μετά το τέλος του περιφερειακού συνεδρίου στο Βόρειο Αιγαίο, η ΝΔ εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλεται ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα μετανάστες», ότι έγινε «έρμαιο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ» στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, ότι αύξησε τον ΦΠΑ στα νησιά ενώ τον παρέλαβε μειωμένο και ότι «αποκάλεσε ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που δεν συμφωνούν με τις επιλογές του».

Επικοινωνία χωρίς πολιτική

Τελικά τι συμβαίνει; Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να πάει η ΝΔ σε εκλογές το 2019 και να τις κερδίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρός της σαφώς υπονομεύεται εσωκομματικά, από μερίδα του δεξιού Τύπου, από νέο ενδεχομένως κόμμα και από τον κ. Μαρινάκη; Πώς ακριβώς μπορεί να αντιδράσει μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα απίσχνανσης του κόμματός του; Είναι σαφές πως το καράβι θα κυβερνηθεί από τον κ. Μητσοτάκη ως τις εκλογές, άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή με προοπτική νίκης. Όμως η ΝΔ έχει η ίδια δυσκολέψει την πορεία της προς την εκλογική νίκη με την ελλιπέστατη ανασυγκρότηση που έκανε στο συνέδριο της. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει παραγκωνιστεί, ο κ. Τζιζικώστας δίνει συγχαρητήρια στον κ. Χαρίτση, ο κ. Καραμανλής δεν ομιλεί και ο κ. Μπακογιάννης προετοιμάζει τον εαυτό του ως μετριοπαθή κεντροδεξιό αρχηγό.
Το κύριο κόμμα της δεξιάς στην Ελλάδα πάντα αρχηγικό και χωρισμένο σε φατρίες. Οι προσπάθειες για ανασυγκρότηση της ΝΔ από τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη δεκαετία του 1980 απέδωσαν τελικά και για πρώτη φορά το κόμμα αυτό έγινε σχεδόν κόμμα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον οργανισμό που διοικεί. Ενδεχομένως και να πιστεύει πως δε μπορεί να γίνει καλύτερο ή πως αν ασχοληθεί με αυτό το μεγάλο ζήτημα θα δημιουργήσει εσωστρέφεια και γκρίνιες. Αυτό όμως είναι και το αδύνατο σημείο του.
Στη μεταπολιτική εποχή που ζούμε, η δεξιά (αλλά όχι μόνο) έχει παρατήσει την πολιτική για χάρη της επικοινωνίας. Δεν είναι μόνο οι αστείες συγκεντρώσεις του κ. Μητσοτάκη με φόντο χωράφια και συνομιλητές πάνω σε αχυρένιες μπάλες. Το πρόβλημα είναι ότι ο κομματικός φορέας είναι αδρανής, χωρίς πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα. Ο φιλελεύθερος λόγος μπλέκεται με το συντηρητικό, ο ακροδεξιός με το φιλοευρωπαϊκό και ο αντιπολιτευτικός χυδαίος λαϊκισμός με στρογγυλά νούμερα επενδύσεων που θα έρθουν αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Με άλλα λόγια, το ποιος είναι ο αρχηγός, είναι ένα από τα δομικά προβλήματα του χώρου.

Βασίλης Ρόγγας

Πηγή: Η Εποχή