Macro

Ο Padou να μείνει μαζι μας, με τη μουσική και τα όνειρά του

Η περίπτωση του Padou δεν είναι η μοναδική και σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει την ανάγκη συνολικής λύσης στο θέμα και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επαναφέρει τις διατάξεις για την παραπομπή χορήγησης αδείας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Επειδή αυτή αποτελεί, καταρχήν, την πλέον γνωστή μορφή της «συμπληρωματικής προστασίας», βάσει υποχρεώσεις διεθνών Συμβάσεων, που αφορούν, κυρίως, την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης (non refoulement) και τη λήψη υπόψη παραμέτρων, όπως είναι το βέλτιστο συμφέρον παιδιού, η προστασία οικογενειακής ζωής, η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών με την χώρα, η πρόληψη κακοποιητικής μεταχείρισης και η κατάσταση της υγείας.

Εξάλλου, με ευκαιρία την περίπτωση ενός άλλου νέου παιδιού του Saidu με πρώτο τον Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα, είχαμε καταθέσει τροπολογία τον περασμένο Μάιο για την επαναφορά των διατάξεων για τους ανθρωπιστικούς λόγους, που δίνουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ζητάμε και από την Κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει την υποκριτική ευαισθησία και τις πολιτικής αποκλεισμού των παιδιών. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε παιδιά που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους και έχουν αγωνιστεί για να ενταχθούν στην κοινωνία και να μην είναι αόρατοι. Παλεύουμε για την κοινωνική συνοχή και για το κράτος δικαίου και, όπως γράφει και η επιστολή, «για ένα κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους».

Ο βουλευτής Κορινθίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτει ως αναφορά την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κορινθίας «Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες» με την οποία καλούν τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν την υπόθεσή του ασύλου του Padou Bendo Mayumaμε μια ματιά που θα αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του και που τον καθιστά παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Padou λοιπόν είναι ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρέθηκε μακριά από την πατρίδα που τον γέννησε, για να ξεφύγει από κινδύνους που απειλούσαν την ίδια του τη ζωή. Ενηλικιώθηκε στη χώρα μας, ζώντας ενάμιση χρόνο τώρα στη Δομή προσφύγων της Κορίνθου. Εκεί η αγάπη του για την μουσική τον οδήγησε στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, όπου παιδιά από τη δομή έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη μουσική σε συνεργασία με το Εl sistema Greece.

Η περίπτωση του νεαρού πρόσφυγα είναι ακόμη μία από τις πολλές που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και έχουν το ίδιο μοτίβο. Αφορούν ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα ωστόσο με τις αλλαγές που έχει κάνει η Κυβέρνηση στη νομοθεσία και την κατάργηση της διάταξης για τη δυνατότητα των δικαστών των ανεξάρτητων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους όταν κρίνουν ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή προστασία της παιδικής ηλικίας ή έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με τη χώρα.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ/ΡΙΕΣ

Ψυχογιός Γεώργιος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης
Βίτσας Δημήτρης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κορινθίας “Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες”

Ο Padu είναι ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρέθηκε μακριά από την πατρίδα που τον γέννησε, για να ξεφύγει από κινδύνους που απειλούσαν την ίδια του τη ζωή. Ενηλικιώθηκε στη χώρα μας, ζώντας ενάμιση χρόνο τώρα στη Δομή Προσφύγων της Κορίνθου.

Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, όπου παιδιά από τη δομή έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη μουσική σε συνεργασία με το Εl sistema Greece. Εκεί παίρνει μαθήματα τρομπέτας και είναι βασικό μέλος της ορχήστρας του από την αρχή, όπως επίσης είναι βασικό μέλος και στην ορχήστρα του Εl sistema στην Κυψέλη και μεταβαίνει εβδομαδιαία για τις πρόβες του στην Αθήνα. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τους καθηγητές του και τους συναδέλφους του μουσικούς, με εξαιρετικό ήθος και συνέπεια στις υποχρεώσεις του και το ίδιο αγαπητός είναι από το προσωπικό και τους άλλους φιλοξενούμενους στη Δομή της Κορίνθου.

Σε λίγες ημέρες, η υπόθεση ασύλου του Padu εξετάζεται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή και κινδυνεύει με απέλαση. Γιατί δυστυχώς η ελληνική πολιτεία έχει αλλάξει το πλαίσιο και επιλέγει να αγνοεί και την ανθρωπιστική προστασία και το γεγονός ότι έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο που μένει, ότι έχει ενταχθεί σε μεγάλο βαθμό στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία και διαπρέπει μέσω της μουσικής.

Αν ο Padu έπαιζε όχι τρομπέτα αλλά κάποιο δημοφιλές άθλημα σε αντίστοιχο επίπεδο, θα είχε τώρα λάβει τιμητική πολιτογράφηση και θα ετοίμαζε τις αποσκευές του για άλλες πολιτείες.

Ως Πρωτοβουλία Κορινθίας «Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες», απευθύνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το δίκαιο αίτημα του Padu, αλλά και μια έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές, για να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει και την ηλικία του, αλλά και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του, που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις.

Αν και δεν μπορούμε να είμαστε μαζί του με φυσική παρουσία, όταν συζητηθεί το αίτημά του, θα είναι κοντά του η σκέψη και η αγωνία μας.

Δε διαχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος, δεν δεχόμαστε ότι κάποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο άνθρωποι από άλλους. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους.