Βίντεο

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον BlueSky TV

-Για να αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές στα τρόφιμα πρέπει να σημειωθεί αρνητικός πληθωρισμός. ‘Έχει σημειωθεί αρνητικός πληθωρισμός μέχρι στιγμής σε 2-3 χώρες περίπου της Ευρώπης και έχει υπάρξει αποπληθωρισμός. Δηλαδή Πορτογαλία, Ισπανία και μία δύο άλλες περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν την εργαλειοθήκη της Επιτροπής και προχώρησαν σε μειώσεις του ΦΠΑ.
-Όταν είχε ξεκινήσει η Πορτογαλία και η Ισπανία, αυτή την πολιτική της μείωσης του ΦΠΑ στα κατώτατα επιτρεπτά όρια και τους πρώτους δύο μήνες δεν είχε περάσει αυτό στην πραγματική οικονομία, είχαν γίνει αρνητικά σχόλια από τη Ν.Δ. ότι δεν είχε επηρεάσει τις τιμές και λέγανε για μια αποτυχημένη πολιτική του Κόστα κλπ. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ενάμιση χρόνο μετά να είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία πρωταθλήτριες σε ότι αφορά την εκκίνηση της διαδικασίας μείωσης των τιμών.
-Αυτό ήταν κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε να κάνει και δεν θέλησε να το κάνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Διατήρησε το ΦΠΑ στο 24%. Οδηγηθήκαμε αυτή τη στιγμή να υπερβούμε το στόχο στα δημόσια έσοδα κατά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ παρακρατήθηκαν και από την κοινωνία, δηλαδή από αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά παρακρατήθηκαν και από την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να έχει τρέξει με ακόμα καλύτερους ρυθμούς. Άρα λοιπόν, εδώ έχουμε μια πολιτική η οποία έχει πάρα πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στην πραγματικότητα ωφελεί τους πολύ μεγάλους παίκτες της αγοράς. Διάβαζα πριν από λίγες ημέρες ότι οι ενεργειακές εταιρείες, οι τέσσερις συν δύο ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα, προτίθενται να μοιράσουν μερίσματα της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους τους. Αυτό σημαίνει ότι για ένα κομμάτι της κοινωνίας η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι πολιτική πλουτισμού.
-Η Νέα Δημοκρατία έχει μια σύνθετη στρατηγική, η οποία ευνοεί το ένα τρίτο της κοινωνίας και δεν ευνοεί, αλλά αντίθετα δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στα δύο τρίτα της κοινωνίας. Κάνοντας αυτή την πολιτική η Νέα Δημοκρατία και επενδύοντας και σε ένα παραδοσιακό δεξιό κοινό, το οποίο πάντοτε θα αποτελεί τον πολιτικό της πυρήνα εξηγεί το γεγονός ότι δεν αλλάζει πολιτική. Είναι απλούστατο. Αυτή τη στιγμή τα δύο τρίτα της ελληνικής κοινωνίας περνάνε δύσκολα έως πολύ δύσκολα. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ευνοεί το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας, δεν ευνοεί δέκα μεγαλοεπιχειρηματίες, απλώς ευνοεί πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, οι οποίες έχουν λόγο να τις στηρίζουν μεγάλες, μεγάλες και μεσαίες προς μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλα τεχνικά γραφεία, μεγάλα δικηγορικά γραφεία, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, ένας ολόκληρος αστερισμός κοινωνικών δυνάμεων, ένας αστερισμός κοινωνικών δυνάμεων, ο οποίος είναι ο κερδοφόρος επιχειρηματικός κόσμος και αυτοί που την πληρώνουν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες. Αυτό που λέμε λοιπόν, η κοινωνία του ενός τρίτου, αυτό χτίζει μια δημοκρατία είναι η λύση.
-Υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης κοινωνικών δυνάμεων που βρίσκονται απέναντι στην πολιτική Μητσοτάκη. Υπάρχει ένας κατακερματισμός της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει μια πολιτική μετάλλαξη σε ένα από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και μια κρίση του προοδευτικού χώρου. Αυτό είναι πραγματικό. Αλλά μην κατηγορείτε την εναλλακτική πρόταση γι’ αυτό. Εναλλακτική πρόταση υπάρχει.
-Εμείς, για παράδειγμα, λέμε ότι αυτό που αναφέρεται για παράδειγμα, ότι είναι άποψη κάθε μεσαίου και μεγάλου επιχειρηματία, ότι αν αυξηθεί ο μισθός, αν δοθούν επιδόματα, αυτό θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό είναι ένα κορυφαίο λάθος. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πληθωρισμό, ο οποίος δεν τροφοδοτείται από την αυξημένη ζήτηση, δεν τροφοδοτείται δηλαδή από το γεγονός ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Είναι ένας πληθωρισμός προσφοράς που σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και με τους πολέμους. Άρα λοιπόν, τα επιδόματα, η αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών, η κάλυψη από συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα τροφοδοτήσει κανέναν πληθωρισμό. Αντίθετα θα άρει τις αρνητικές συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και θα οδηγήσει σε μια άλλη οικονομική στρατηγική τη χώρα.
-Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την πενταετία και είναι πάρα πολύ κρίσιμο έχει προχωρήσει σε μια επιθετική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Μπορώ να σας παραθέσω εδώ δεκάδες τροποποιήσεις νόμων που ξεκίνησε ο κύριος Βρούτσης με την ακύρωση της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την αιτιολογημένη απόλυση. Στη συνέχεια προχώρησε το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπου στην πραγματικότητα αυτό το οποίο έκανε είναι ότι κατάργησε την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τη μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών. Στη συνέχεια είχαμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την κατάργηση του οκταώρου
-Και ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ευρώπη το 80% των εργαζομένων καλύπτεται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην Ελλάδα μόνο το 20%.