Macro

Γιάννης Αλμπάνης: Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia;

Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμερική… Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Troy Closson στους New York Times: «Σχεδόν 50 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven το πρωί της Δευτέρας, μετά τις συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα περισσότερων από 100 διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Οι συλλήψεις προκάλεσαν ένα κύμα ακτιβίστικων δράσεων σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, συμπεριλαμβανομένων του M.I.T., του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του πανεπιστημίου Στάνφορντ, καθώς οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποεπένδυση των πανεπιστημίων τους από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ και την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα».
 
Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό άλμπουμ. Κοιτώντας τις φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις και τις συλλήψεις των διαδηλωτών, αυτόματα έρχεται στο νου μία λέξη: 1968. Γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια θυμίζει το κύμα των κινητοποιήσεων για τον πόλεμο του Βιετνάμ, το οποίο σάρωσε τις ΗΠΑ και άλλαξε το πρόσωπό τους.
Η Γάζα
 
Η συνεχιζόμενη ανθρωποσφαγή στη Γάζα βγάζει τους Αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες στο δρόμο. Ο απολογισμός του αίματος, έτσι όπως τον κάνει ο σημαντικός Παλαιστίνιος πολιτικός και ακτιβιστής Μουσταφά Μπαργκούτι, είναι τρομακτικός: «Μετά από 200 ημέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 7.000 άτομα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και οι τραυματίες είναι 76.000. Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών έχει καταστραφεί, μεταξύ των οποίων το 70% των κατοικιών, όλα τα πανεπιστήμια, και 33 από τα 36 νοσοκομεία. Στη Δυτική Όχθη ο Ισραηλινός στρατός μαζί με τους εποίκους έχουν σκοτώσει 486 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 4.700».
 
Η υποκρισία
 
Αυτό το μέγεθος ανθρώπινων απωλειών σε έναν πληθυσμό περίπου 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων ξεπερνάει κάθε όριο. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να ξεπερνάει, γιατί οι ΗΠΑ και της ΕΕ στα λόγια στηρίζουν την κατάπαυση του πυρός και στην πράξη υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ. Η σφαγή στη Γάζα γίνεται με αμερικανικά όπλα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Γάζα μετατρέπεται σε παγκόσμιο σύμβολο για τη νέα γενιά. Σύμβολο της δυτικής υποκρισίας. Την ώρα που η Δύση ομνύει στα δικαιώματα και τον ανθρωπισμό, είναι συνένοχη στην ισραηλινή εκστρατεία εκδίκησης που βάζει στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τους αμάχους.
 
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο, δεν βγαίνουν στο δρόμο γιατί συμπαθούν τη Χαμάς -άλλωστε μεταξύ τους βρίσκεται ένα μεγάλος και διαρκώς διογκούμενος αριθμός προοδευτικών Εβραίων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εξεγείρονται γιατί θεωρούν αδιανόητη τη συνεχιζόμενη σφαγή, γιατί έχουν απηυδήσει με την υποκρισία των δυτικών δημοκρατιών, γιατί θέλουν να πράξουν το δίκιο. Πάντοτε η ζωή των νέων καθοδηγείται περισσότερο από τους ηθικούς κανόνες παρά από τον υπολογισμό του συμφέροντος, όπως επισήμαινε ο Αριστοτέλης.
 
Το μήνυμα
 
Οι κινητοποιήσεις των αμερικανικών πανεπιστημίων στέλνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και δικαιοσύνης. Δείχνουν επίσης πόσο έωλες είναι ορισμένες πτυχές του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας. Πόσο γελοίο και εκτός πραγματικότητας φαίνεται σήμερα το κλισέ της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι «καταλήψεις γίνονται μόνο στην Ελλάδα»; Πόσο ρηχές αποδεικνύονται οι αναλύσεις διαφόρων ειδικών της εξουσίας περί λαϊκισμού της Μεταπολίτευσης, ο οποίος ευνοεί την ακτιβίστικη δράση μειοψηφικών ομάδων στα πανεπιστήμια; Αλλά και πόσο άδικη και ισοπεδωτική μοιάζει πια η ρητορεία μιας ορισμένης Αριστεράς που τσουβαλιάζει συλλήβδην τους Αμερικανούς πολίτες με τις κυβερνήσεις τους και το στρατιωτικό κατεστημένο;
 
Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ξέρω όμως ότι αποτελούν σημάδια ενός κόσμο που αλλάζει. Ξέρω επίσης ότι το βασικό σύνθημά τους συνοψίζει αυτή τη στιγμή την επιταγή του δικαίου: Άμεση κατάπαυση του πυρός.
 
Γιάννης Αλμπάνης