Macro

Νίκος Φίλης: Υπάρχει διέξοδος;

★ Από το «μείνε σπίτι» στο «50% + 1» για να κλείσει ένα τμήμα, μια «ΝΔ δρόμος»!
★ Οδυνηροί οι αριθμοί για την «επίδοση» της Ελλάδας
★ Τι συνέπειες είχε η επιλογή να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ
★ Υπάρχει διέξοδος;
Παρακολουθούσα την οδύνη του δημοσιογράφου στην κρατική τηλεόραση, με την απώλεια μιας πόλης του μεγέθους της Οξφόρδης. Πράγματι, κάτι συγκλονιστικό. Απόλυτη η ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης, με τις παλινωδίες ανάμεσα σε μέτρα και ανοσία της αγέλης, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να πιάνεται στα πράσα στην αυλή του αντίστοιχου Μαξίμου, χαλαρός με τους συμβούλους του χωρίς κανένα πρωτόκολλο, όταν έκλεινε τον υπόλοιπο κόσμο σπίτι του.
Σωστά όλα αυτά. Αλλά αναρωτιέμαι, θα ετοιμάσει ανάλογο μονόλογο ο δημοσιογράφος σε μια βδομάδα, όταν θα φτάσουμε να θρηνούμε την απώλεια μιας πόλης όπως η Άρτα; (21.895 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. 21.479 νεκροί από κόβιντ, μέχρι σήμερα). Μην το ψάχνετε, το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση είναι «όχι, δεν θα πει λέξη».
Με το αρχικό δρακόντειο λοκ ντάουν του 2020, περάσαμε τα πρώτα κύματα της πανδημίας με σχετικά μικρό αριθμό νεκρών. Σε εκείνη τη στατιστική που έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια για την «επίδοση» μιας χώρας, τα θύματα ανά πληθυσμό, ήμασταν τότε κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Τι συνέβη έκτοτε; Εδώ και πολλούς μήνες η Ελλάδα κάνει οδυνηρό «πρωταθλητισμό» στο εν λόγω στατιστικό. Βρίσκεται διαρκώς πάνω από όλη τη Δυτική Ευρώπη (δηλ. τις συγκρίσιμες χώρες) στα θύματα ανά πληθυσμό. Αριθμοί και δεδομένα, όχι αντιπολίτευση εντυπωσιασμού, όχι φθηνή δραματοποίηση: τη βδομάδα που πέρασε, μόνο 6 μεγάλες χώρες παγκοσμίως είχαν περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο: Βουλγαρία, Γεωργία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία. Όλες οι άλλες, ακόμα και οι περισσότερες χώρες του πρ. Ανατολικού Μπλοκ τα πηγαίνουν καλύτερα. Κάπως έτσι έφτασαν οι ελληνικές οικογένειες να θρηνούν 2 νεκρούς από κόβιντ στους 1.000 κατοίκους. Κάπως έτσι θα θρηνούμε την άλλη βδομάδα μια Άρτα. Και κάπως έτσι όταν γίνει ο τελικός λογαριασμός, θα διαπιστώσουμε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ που ηθελημένα και υπολογισμένα δεν έγινε, δεν ήταν «πολυτέλεια» όπως με θράσος έλεγαν, αλλά ανάγκη, για να σωθούν ζωές. Που χάθηκαν.
Ήταν αναπόφευκτο όλο αυτό; Όχι. Ήταν επιλογή. Δεν θα το ομολογήσουν, αλλά διάλεξαν την ανοσία της αγέλης και ξαμόλησαν τα τρολ σε σόσιαλ και ΜΜΕ, τα ίδια που έγραφαν μανιωδώς «τι σου ζητάμε; να μείνεις σπίτι!» να παπαγαλίζουν τώρα «δεν θα σταματήσουμε τα πάντα για μια πανδημία»! Από το «αποστάσεις, αποστάσεις, αποστάσεις!» στο «50% + 1» για να κλείσει ένα τμήμα, αποδεικνύεται ότι ήταν μια «Νέα Δημοκρατία δρόμος». Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καν «ανοσία της αγέλης», ο ιός αλλάζει, υπάρχει μόνο πολιτική υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ, που μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική αλλαγή και νέα, προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση στο τιμόνι.

Νίκος Φίλης

Ανάρτησή του στο Facebook