Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Η ΕΒΕ Εχει λειτουργήσει ως «λαιμητόμος» χιλιάδων υποψηφίων και μηχανισμός κατεύθυνσης πελατών σε κολέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ, που αύξησαν κέρδη και πελατεία

Τι δείχνουν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για το μέτρο της αξιολόγησης; Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τους ίδιους όρους; Θα καταργηθεί;
 
Οι αγώνες των εκπαιδευτικών έχουν μπλοκάρει την τιμωρητική αξιολόγηση που αποσκοπεί στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων ώστε να εφαρμοστεί η «ελεύθερη» γονεϊκή επιλογή που θα σημάνει υποβάθμιση των σχολείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα την καταργήσει, επαναφέροντας τους θεσμούς αξιολόγησης και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου που είχε θεσπίσει, με κεντρικό τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων και τα ΠΕΚΕΣ ως συλλογικό υποστηρικτικό μηχανισμό του εκπαιδευτικού έργου. Αντί του επιθεωρητή-δυνάστη του ’70 και του ’80, που επανέφερε μετά από μισό αιώνα η Ν.Δ.
 
Θεωρείτε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια έχει λειτουργήσει;
 
Εχει λειτουργήσει ως «λαιμητόμος» χιλιάδων υποψηφίων και μηχανισμός κατεύθυνσης πελατών σε κολέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ, που αύξησαν κέρδη και πελατεία. Η κυβέρνηση που παραπλανά, μιλώντας για φοιτητές που έχουν δήθεν μπει με «ασόδυο», δίνει στα αναξιολόγητα κολέγια (στα οποία δεν υφίσταται καμία ΕΒΕ) ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την ΕΒΕ με την πρώτη νομοθετική της πράξη, μέσω ΠΝΠ.
 
Η σχολική στέγη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα των υποδομών;
 
Η Ν.Δ. προσλαμβάνει αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια με ετήσιο κόστος 30 εκ. € και καταρτίζει σκανδαλώδεις συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ με τη CISCO και άλλους ιδιώτες για έργα εκπαιδευτικού ψηφιακού περιεχομένου που μπορούσαν να δημιουργήσουν δημόσιοι φορείς. Την ίδια ώρα τα σχολικά κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει το όργιο σπατάλης και θα ανακατευθύνει τους αυξημένους πόρους (5% για την Παιδεία) σε υποδομές και εκπαιδευτικούς.
 
Η ιδιωτική εκπαίδευση (σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών) πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και τα ζητήματά της να ρυθμίζονται από αυτό;
 
Η ιδιωτική εκπαίδευση θα εποπτεύεται σε όλες τις διαστάσεις της από το υπουργείο Παιδείας. Η Ν.Δ., λειτουργώντας ως εντολοδόχος των σχολαρχών, κατάργησε την εργασιακή ασφάλεια των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ετσι, πολλαπλασιάστηκαν οι απολύσεις αλλά και οι αποχωρήσεις, με φόντο νέες εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες. Σε κάποια εκπαιδευτήρια αποχώρησε έως και το 30% των εκπαιδευτικών, κάτι που μπορεί να υποβάθμισε την εκπαιδευτική τους λειτουργία αλλά ενίσχυσε την κερδοφορία τους!
 
Συμφωνείτε ή όχι με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων;
 
Είμαστε σταθερά και διαχρονικά κατά της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τηρούμε σε αυτό το σημείο το Σύνταγμα του 1975, θέση που είχε υποστηρίξει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αλλωστε «Μένουμε Ευρώπη», όπου επικρατεί συντριπτικά η παράδοση του δημόσιου Πανεπιστημίου και όχι το αγγλοσαξονικό πρότυπο, αυτό που στις ΗΠΑ υπερχρέωσε τους φοιτητές.
 
Πανεπιστημιακή αστυνομία. Ναι ή όχι;
 
Κατηγορηματικά όχι! Σε αυτό συντασσόμαστε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν αντιγράφουμε την Τουρκία του Ερντογάν. Η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποκρούστηκε από φοιτητές και πανεπιστημιακούς. Λέμε ναι στη φύλαξή τους από δικές τους υπηρεσίες, όπως συνέβαινε πριν απολύσει τους φύλακες η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια είναι ιδιαιτέρως χαμηλή. Οσο ίσχυε το άσυλο, όποτε απαιτούνταν, η αστυνομία είχε δυνατότητα και καθήκον να παρέμβει.
 
Ο Νίκος Φίλης είναι τομεάρχης Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ