Macro

Μαρία Λυκούρα: Οι εργαζόμενοι Επισιτισμού – Τουρισμού ψηφίζουν και διεκδικούν

To Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση με εντυπωσιακή συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου. Στόχος τους οι επικείμενες αρχαιρεσίες να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενδυνάμωση των αγώνων τους.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, τόνισε στην ομιλία του ότι «το Συνδικάτο κατάφερε να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, δίπλα σε κάθε συνάδελφο που αντιμετώπισε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, οργάνωσε μεγάλους αγώνες, απεργίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, είχε μικρές και μεγάλες νίκες»

Οι εκλογές πραγματοποιούνται από 16/10 έως 2/11, από τις 11:00 έως τις 19:00, στα γραφεία του συνδικάτου Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος.

 

Οι διεκδικήσεις

 

Όπως φαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, από τις τελευταίες εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο δεν βελτιώθηκαν. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι χαμηλοί μισθοί, οι άθλιες συνθήκες εργασίας εξακολουθούν να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Στις διεκδικήσεις του κλάδου είναι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα καλύπτουν όλες και όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης για προστασία όλων των εργαζόμενων από άδικες και καταχρηστικές απολύσεις, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, ώστε να παρεμβαίνει και να ελέγχει στους χώρους εργασίας, η κατάργηση των αντεργατικών νομοσχεδίων των Άδ. Γεωργιάδη και Κ. Χατζηδάκη που καταστρατηγούν το 8ωρο. Στη συνέλευση συναντήσαμε τον Βασίλη Γλέζο, μέλος του Δικτύου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, μια πρωτοβουλία νέων εργαζόμενων του κλάδου που ξεκίνησε το 2021, με στόχο να συμβάλλουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο τους και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου μας αποτελούν το κύτταρο του τουριστικού προϊόντος. Η δική μας δουλειά, είναι που δημιουργεί τα υπερκέρδη και είναι δικαίωμά μας να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερους μισθούς. Χρειαζόμαστε ένα κοινώς αποδεκτό σχέδιο δράσης σωματείων και συνδικάτων που ως στόχο θα έχει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων στα συλλογικά όργανα που τους εκπροσωπούν» μας τόνισε ο Β. Γλέζος και πρόσθεσε:

«To Δίκτυο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού τα δύο αυτά χρόνια στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες του κλάδου. Βρεθήκαμε στο δρόμο ενάντια στα νομοσχέδια και τις πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που χτυπούσαν τον πυρήνα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Δώσαμε τη μάχη για να υπογραφεί τοπική κλαδική σύμβαση στην Αττική. Σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου Χίλτον, στον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Στηρίξαμε συναδέλφους/ισσες που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους: δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λπ. Μετά από προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας καταβλήθηκε το σύνολο των οφειλόμενων αποδοχών σε συναδέλφισσα στα Goodys. Προσφύγαμε στα δικαστήρια για συναδέλφους μας που ο εργοδότης τους τους απέλυσε όταν αρνήθηκαν να κάνουν διανομή τις ημέρες του χιονιά. Το δικαστήριο τους δικαίωσε. Στηρίξαμε συναδέλφους μετανάστες να εξασφαλίσουν νόμιμες συνθήκες εργασίας».

«Τα ρεκόρ στον τουρισμό επιτυγχάνονται κάθε χρόνο από τον κόπο και τον ιδρώτα όλων όσοι εργάζονται στον κλάδο. Από τον λαντζιέρη και την καμαριέρα, μέχρι τον μάγειρα, τον σερβιτόρο και τον διανομέα. Κι όμως, ενώ ξενοδόχοι και επιχειρήσεις διαρκώς αυξάνουν τα έσοδά τους, οι μισθοί μας μόλις φέτος θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2009. Απέναντι στους διπλασιασμούς των εσόδων, οι εργαζόμενοι παλεύουμε για τα αυτονόητα, την ίδια στιγμή που το κόστος ζωής αυξάνεται καθημερινά, πλήττοντας όλες τις ηλικίες. Η παντελής απουσία του κράτους και η έλλειψη ελέγχων οδήγησαν να δούμε συνάδελφοί μας να σερβίρουν κολυμπώντας» μας τόνισε ο Β. Γλέζος. «Σε αυτή την συνθήκη όλες και όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο καλύτερες εργασιακές συνθήκες, καλύτερους μισθούς, καλύτερη ζωή, δικαίωμα στο όνειρο!» κατέληξε, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογικές διαδικασίες.

 

Στον αγώνα ρίχνονται ξανά οι εργαζόμενοι στην e-food

 

Οι εργαζόμενοι στην e-food με γενικές συνελεύσεις και άλλες διαδικασίες διεκδικούν την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλο το προσωπικό της εταιρείας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό σωματείο στην Αττική, «ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους διανομείς δικύκλου – είτε είναι μισθωτοί είτε ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι freelancer – και όλους όσοι εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας».

Το σωματείο των εργαζομένων έχει καταθέσει πρόταση για ΕΣΣΕ εδώ και τρεις μήνες και έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι, αν και δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν αντιπρόταση, το αναβάλουν διαρκώς. Απέστειλε, επίσης, επιστολή στην οποία δεν πήρε καμία απάντηση.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν το σωματείο στην απόφαση να ενταθεί ο αγώνας του με δράσεις και  κινητοποιήσεις, αλλά και με 4ωρη στάση εργασίας στις 23 Οκτωβρίου, ώστε να πιεστεί η εργοδοσία να απαντήσει. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του σωματείου και θα οργανωθεί μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας στο Ηράκλειο Αττικής.

«Ξέρουμε καλά ότι όπως καταφέραμε με τον αγώνα μας να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, έτσι με τον αγώνα μας θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να υπογραφεί η Σύμβαση», σημειώνει το σωματείο.

«Η ακρίβεια στα καύσιμα, στη συντήρηση των οχημάτων, στα τρόφιμα, συνολικά στο κόστος ζωής, η εντατικοποίηση της δουλειάς επιβάλλουν να ξεκινήσουμε μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις. Κανένας από μας δεν πρέπει να δεχτεί ότι θα σκοτωνόμαστε στον δρόμο 10 ώρες τη μέρα 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, να κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, να δουλεύουμε μεταμεσονύκτια».

Οι εργαζόμενοι, εκτός από την άμεση υπογραφή ΣΣΕ, διεκδικούν να κατοχυρωθεί 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής). Επίσης, απαιτούν μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας και να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

Μαρία Λυκούρα

Η ΕΠΟΧΗ