Macro

Η Ιταλία σε προεκλογικό πυρετό

ΣΤΙΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τα ποσοστά του αριστερού συνασπισμού «Ελεύθεροι και Ίσοι» κυμαίνονται μεταξύ 5,9 και 6,5%, ενώ το άλλο αριστερό ψηφοδέλτιο «Εξουσία στο Λαό» υπολογίζεται από τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων γύρω στο 1,5%.

Συνεχίζεται ο προεκλογικός πυρετός στην Ιταλία, καθώς η 4η Μαρτίου πλησιάζει. Ολοένα εντονότερες γίνονται οι πολεμικές μεταξύ των κομμάτων, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τον αντίπαλο όσο είναι δυνατό στα μάτια των ψηφοφόρων. Η τελευταία πολεμική αφορά το Κίνημα 5 Αστέρων, εντός του οποίου κάποιοι «συνελήφθησαν κλέπτοντες οπώρας». Το γεγονός θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευτυχές για το Δημοκρατικό Κόμμα, που εξακολουθεί να είναι στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά, μετά τους 5 Αστέρες.

Πονηριές με τις βουλευτικές αποζημιώσεις από το Κίνημα 5 Αστέρων

Το Κίνημα 5 Αστέρων είχε υποσχεθεί να επιστρέφει ένα μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης στους πολίτες, μέσω ενός ταμείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οκτώ βουλευτές του Κινήματος δεν απέδωσαν το ποσό που έπρεπε στο ταμείο. Οι συγκεκριμένοι ετοίμαζαν το έμβασμα, δημοσίευαν την είδηση και εν συνεχεία ακύρωναν το έμβασμα και κρατούσαν το ποσό. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κινήματος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν 23 εκατομμύρια 468 χιλιάδες ευρώ και ότι αυτό θα γίνει γνωστό παντού, και «θα αποτελέσει ένα μπούμερανγκ για τις πολιτικές δυνάμεις που έκλεψαν τους πολίτες».
Εν συνεχεία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών που παρακράτησαν το ποσό, προσθέτοντας ότι «εδώ όποιος κάνει τον πονηρό εκδιώκεται». Όσο για τους ελλιπείς ελέγχους των επιστροφών δήλωσε: «‘Έκανα λάθος δείχνοντας εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, όμως υπάρχει χρόνος να το διορθώσω. Αυτά τα άτομα τα απομακρύναμε». Και κατέληξε: «Για μας οι κανόνες είναι ιεροί και όποιος δεν τους τηρεί αποκλείει τον εαυτό του. Ζητώ λοιπόν από όλους τους βουλευτές μας που πραγματοποίησαν τις δωρεές να γυρίσουν την Ιταλία δείχνοντας τις αποδείξεις των εμβασμάτων. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που περιέκοψε 23 εκατομμύρια από τις βουλευτικές αποζημιώσεις».

Δημοσκοπήσεις και προεκλογική ατζέντα

Μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποδείξει εάν το συγκεκριμένο γεγονός θα μειώσει την εκλογική δύναμη του Κινήματος 5 Αστέρων, το οποίο συγκεντρώνει περίπου 28%, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα είναι καθηλωμένο στο 23%. Τα ποσοστά του αριστερού συνασπισμού «Ελεύθεροι και Ίσοι» κυμαίνονται μεταξύ 5,9 και 6,5%, ενώ το άλλο αριστερό ψηφοδέλτιο «Εξουσία στο Λαό» υπολογίζεται από τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων γύρω στο 1,5%, με την εταιρεία Lorien Consulting να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στο 2,4%, πολύ κοντά στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο.
Κατά άλλα, η δεξιά εξακολουθεί να είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις με 36,3%. Βρίσκεται όμως ακόμη μακριά από την αυτοδυναμία και σπαράσσεται πάντα από ενδοπαραταξιακές διαμάχες. Προς το παρόν η Forza Italia, με τον αναστημένο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει το 16,5% και βρίσκεται μπροστά από τη Λέγκα, που συγκεντρώνει το 13,6%. Το ζήτημα της μετανάστευσης, που η δεξιά προωθεί σαν κυρίαρχο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την άνοδο ή μη του δεξιού σχηματισμού.
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι της εταιρείας δημοσκοπήσεων SWG, η οποία, έπειτα από έρευνές της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες με καλή οικονομική κατάσταση τείνουν περισσότερο να ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι φτωχότεροι είναι αναποφάσιστοι ή προτιμούν την αποχή. Σύμφωνα με την SWG οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αγγίζουν τα 18 εκατομμύρια. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αν ένα τμήμα τους προσέλθει στις κάλπες, ευνοημένοι κατά 2% θα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα και η Forza Italia, ενώ δεν θα ευνοηθεί ιδιαίτερα το Κίνημα 5 Αστέρων.
Το 66% των Ιταλών πιστεύει ότι από την εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκύψει νικητής και αυτό μοιάζει να επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις, παρά τη δυσπιστία που μπορεί να έχει κανείς δικαιολογημένα ως προς τα ευρήματά τους.
Όμως, το σπουδαιότερο εύρημα είναι αυτό της εταιρείας Demopolis, που αφορά την άποψη των Ιταλών για την ευρωπαϊκή πορεία. Οι Ιταλοί, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, εμφανίζονται κατά 25% αντιευρωπαϊστές, κατά 11% πεισμένοι ευρωπαϊστές, ενώ το 64% πιστεύει στην Ευρώπη, αλλά ζητά μια αλλαγή κατεύθυνσης στις σημερινές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν η πλειονότητα των πολιτών μιας μεγάλης χώρας σαν την Ιταλία ζητά μια άλλη πολιτική για την Ευρώπη, υπάρχει ελπίδα.

Τ. Τ.

Πηγή: Η Εποχή