Micro

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το «σπάταλο Δημόσιο»

«Δεν έχουμε τέτοιες ιδεολογικές εμμονές. Αν ένα δημόσιο αγαθό παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουμε καμία αναστολή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Αυτά ήταν τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συνοψίσει το σκεπτικό που διέπει το σχέδιό του για τον δημόσιο τομέα, όπως το είχε παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το αν ο επικεφαλής της Ν.Δ. διακατέχεται ή όχι από ιδεολογικές εμμονές δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Με βάση το σκεπτικό του Κυρ. Μητσοτάκη, η ιδεολογία είναι διαχωρισμένη από την πραγματικότητα, συνεπώς ο ίδιος για τον εαυτό του πιστεύει, ως «πραγματιστής», πως εφόσον αναλύει την πραγματικότητα χωρίς «ιδεολογικές εμμονές», διαθέτει μια πλήρη θεώρησή της. Για όσους πιστεύουν πως αυτό που ονομάζεται «πραγματικότητα» είναι συγκροτημένο από σχέσεις εξουσίας και ιδεολογικές σχέσεις, η «ρεαλιστική» θεώρηση της πραγματικότητας που ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης διατείνεται πως διαθέτει δεν αποτελεί παρά ένα ιδεολόγημα.

Ας εξετάσουμε, ωστόσο, την ίδια την υπόθεση που έθεσε προς κρίση ο επικεφαλής της Ν.Δ. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον καθημερινό Τύποi, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, είχε εκχωρήσει από το 2011 τον πλήρη έλεγχο του λογιστηρίου και των οικονομικών υπηρεσιών του σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία, όλως… τυχαίως, ανήκει στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υποθέσεων του Δήμου Περιστερίου Αλέξη Σταυρούλια.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, κατά την περίοδο 2011-2015, η συγκεκριμένη εταιρεία εισέπραξε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την παροχή υπηρεσιών ποσό που προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι εξόχως αποκαλυπτικά, αφού έχουν εντοπιστεί από υπερκοστολογήσεις και φωτογραφικές συμβάσεις μέχρι και… διάθεση κονδυλίων για αυτοδιοικητικές εκλογές!

Το παράδειγμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν είναι το μοναδικό. ΕΝ.Δ.ιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν κι από το αντιπαράδειγμα του ΟΑΣΘ, ο οποίος πρόσφατα πέρασε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας είναι αποκαλυπτικές: Κατά το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου, μετά δηλαδή την αλλαγή καθεστώτος, η μείωση των δαπανών αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι κι αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον ΟΑΣΘ, για την περίοδο που ο οργανισμός ήταν στα χέρια ιδιωτών. Παραδείγματος χάρη, κατά την περίοδο 1990-2016, οι μέτοχοι σημείωσαν κέρδος ύψους 324.454.000 ευρώ, την ίδια περίοδο δηλαδή που η ζημία που προκλήθηκε στο κράτος ανερχόταν σε 2,054 δισ. ευρώ.

Μήπως τα παραπάνω παραδείγματα είναι τυχαία; Μήπως οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είναι «κακοί»; Μήπως αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα; Μήπως αν ανέλθει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο τιμόνι της χώρας, θα θέσει αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Ως προς το τελευταίο, ο ίδιος δεν μπορεί να επικαλεστεί τον «πρότερο έντιμο βίο». Τα παραπάνω, και πολλά άλλα ακόμη, αποτελούν περιπτώσεις οι οποίες συνέβαιναν και σε περιόδους που ο ίδιος ήταν βουλευτής ή υπουργός. Δεν έχει καταγραφεί κάποια δημόσια ένστασή του, ούτε για τις σπατάλες ούτε για τις κακές διοικητικές πρακτικές που ασκούνταν.

Πόσο πιθανό είναι να αντιδράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με τις αποκαλύψεις για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ή τον ΟΑΣΘ; Αν είναι ρεαλιστής, οφείλει να το κάνει.

 

i. http://www.efsyn.gr/arthro/inedivim-anelegkti-leitoyrgia-me-anatheseis-se-etaireies-fantasmata, http://www.efsyn.gr/arthro/dia-vioy-skandala, http://www.efsyn.gr/arthro/inedivim-anelegkti-leitoyrgia-me-anatheseis-se-etaireies-fantasmata

O Χρήστος Σίμος είναι πολιτικός επιστήμονας

Πηγή: Η Αυγή