Συνεντεύξεις

Γιώργος Χότζογλου: Η «κανονικότητα του εργασιακού μεσαίωνα» γεννάει τραγωδίες

Ο θάνατος του 46χρονου διανομέα στη Χαλκίδα, που εμφάνισε συμπτώματα θερμοπληξίας, έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την ανομία που επικρατεί στους χώρους εργασίας, και κυρίως στο πεδίο της εστίασης, όπου πλέον οι εργαζόμενοι δεν μετατρέπονται απλώς σε «αντικείμενα» υπερεκμετάλλευσης, αλλά πια χάνονται και ανθρώπινες ζωές.
 
Τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα είναι τρομακτικά, καθώς, όπως είπε, «έχουμε κάθε μήνα έναν νεκρό» και συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια 54 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους. Όπως τονίζει, «τα εργατικά ατυχήματα είναι μια μάστιγα για τον κλάδο μας λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας. Ουσιαστικά, ένας διανομέας δουλεύει για πέντε για να καλυφθούν σε καθημερινή βάση οι ανάγκες των επιχειρήσεων» αναφέρει με καθαρό τρόπο ο Γ. Χότζογλου, ο οποίος σημειώνει ότι το συμβάν του θανάτου του 46χρονου διανομέα δεν είναι ένα φαινόμενο που «έπεσε από τον ουρανό», αντιθέτως προκύπτει λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας.
 
«Ο 46χρονος διανομέας, που “εξυπηρετούσε” διάφορες επιχειρήσεις με ένα ποδήλατο, έκανε διανομές φαγητού όντας ανασφάλιστος» λέει. «Αυτό δείχνει το βασικότερο πρόβλημα του κλάδου μας, καθώς η «μαύρη» εργασία είναι πλέον κανονικότητα» συμπληρώνει. Παράλληλα, το μείζον ζήτημα που αναδείχθηκε για άλλη μια φορά είναι η μη τήρηση της εργατικής νομιμότητας, ακόμη και στις «έκτακτες καταστάσεις» που ζούμε αυτές τις μέρες. Ο Γ. Χότζογλου διευκρινίζει ότι, ενώ «λόγω του καύσωνα, με σχετική Υπουργική Απόφαση, είχε απαγορευτεί η εργασία των διανομέων από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 μ.μ., είδαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι ο νόμος δεν ίσχυσε».
 
Μάλιστα, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του 46χρονου εργαζόμενου στη Χαλκίδα, άλλο ένα τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε στον Δήμο Καλλιθέας, καθώς 49χρονος εργαζόμενος κατέρρευσε τη στιγμή που άνοιγε παιδική χαρά για παιδιά. Και στη συγκεκριμένη τραγική κατάληξη διατυπώθηκαν δημόσια καταγγελίες ότι ο 49χρονος ανήκε σε ευπαθή κοινωνική κατηγορία και δεν θα έπρεπε να δουλεύει λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ από το υπουργείο Εργασίας.
 
Ο ανταγωνισμός για τα μπόνους αυξάνει τους κινδύνους
 
Ένα άλλο συχνό φαινόμενο, το οποίο συναντάται σε πολλές επιχειρήσεις, είναι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, η υποδηλωμένη εργασία, διότι «χιλιάδες διανομείς και εν γένει εργαζόμενοι στο πεδίο του επισιτισμού και της εστίασης δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα και δηλώνονται τρίωρα και τετράωρα». Μάλιστα, για να γίνει κατανοητό το ζήτημα της εντατικοποίησης της εργασίας, ο Γ. Χότζογλου τονίζει ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι μεγάλες πλατφόρμες διανομής φαγητού «θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους», καθώς οι εταιρείες παίρνουν μπόνους από τον χρόνο παράδοσης των παραγγελιών. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει, «όσο πιο γρήγορα τρέχουν οι διανομείς για να παραδώσουν τις παραγγελίες τόσο μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων». Με λίγα λόγια, ο ανταγωνισμός για το ποια επιχείρηση θα έχει περισσότερα κέρδη και μπόνους φτάνει στο σημείο να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή οι ζωές εργαζομένων.
 
Πέρα από την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών, την επικράτηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και την εντατικοποίηση στην αγορά εργασίας, ο Γ. Χότζογλου επισημαίνει ότι σε «πολλά δίκυκλα που χρησιμοποιούν οι διανομείς δεν λαμβάνονται τα βασικά μέτρα συντήρησής τους, με αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα να γίνονται και λόγω της μη καταλληλότητάς τους».
 
Τομή αποτελεί η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
 
Η υποβάθμιση των συμφερόντων των εργαζομένων και η «κανονικότητα» της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας «επισφραγίστηκε», κατά τον Γ. Χότζογλου, από τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη Αρχή το 2019. Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν έλεγχοι, όπως επισημαίνει, «με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να παρανομούν, καθώς ξέρουν ότι δεν θα έχουν καμία συνέπεια», ενώ συμπληρώνει ότι είναι εντελώς «παράλογο το ΣΕΠΕ να μην έχει πολιτικό έλεγχο».
 
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έδειξαν με εμφατικό τρόπο την εργοδοτική αυθαιρεσία είναι οι εικόνες που είδαμε στη Ρόδο πριν από λίγες ημέρες, όπου ένας εργαζόμενος καταγράφηκε σε βίντεο να εξυπηρετεί πελάτες μέσα στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει πάνω από τη μέση του, και σαφώς η περίπτωση του 22χρονου εργαζόμενου στην Κρήτη, όπου, όντας ανασφάλιστος, κάηκε με καυτό λάδι στο πρόσωπο και στα χέρια και ο εργοδότης τον έβαλε σε ψυγείο επειδή ήταν αδήλωτος.
 
Σ’ αυτή τη συνθήκη του «εργασιακού μεσαίωνα» ο Γ. Χότζογλου σημειώνει ότι η Ομοσπονδία «έχει κάνει άλματα σε ό,τι αφορά τη συλλογική δράση των εργαζομένων, όμως παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν». Η συλλογική δράση, συνεχίζει, «θα βελτιώσει την καθημερινότητα των εργαζομένων και θα φτιάξει ένα πιο ομαλό παραγωγικό μοντέλο, διότι μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 80% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρές και μικρομεσαίες». Τέλος, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βελτιώσει τους όρους εργασίας των διανομέων είναι «να σπάσει ο φόβος και οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν τις παραβατικές πρακτικές από τη μεριά των εργοδοτών» τονίζει ο Γ. Χότζογλου.
 
Αντιλιάν Κοτζάι